Hellraiser

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Raise resizeS príchodom jesene, najmä v období októbra, sa začína fanúšikmi očakávaná hororová sezóna. Do kín  a na streamovacie stanice prichádzajú hororové filmy a seriály rôznych kvalít, ktoré sa vám pokúsia navodiť tú správnu atmosféru Halloweenskeho večera. Jedným z najpozoruhodnejších tvorcov hororu za posledné roky je David Bruckner. Po jeho ranných participáciách na hororových antológiách V/H/S (2012) a Southbound (2015), sme od neho mohli vidieť dva vynikajúce celovečerné horory, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo nám tento žáner za posledné roky ponúkol. The Ritual (2017) a Temný dom (2020), boli kritikmi veľmi kladne prijatými snímkami. Brucknerove horory sú zamerané prevažne na atmosféru, realisticky napísané postavy a nadprirodzené hrozby, ktoré sú v príbehu síce doslovne prítomné, avšak zakaždým slúžia skôr ako metafora na psychologické rozpoloženie ústredných postáv. Ide o žánrové filmy určené pre náročnejších divákov.

Preto bol Brucknerov najnovší projekt miernym prekvapením. Kultovosť hororovej franšízy Hellraiser sa dá prirovnať k hororovým sériám ako Halloween, Raise2 resizePiatok trinásteho, alebo Nočná mora z Elm Street. Tieto filmy spája veľa faktorov - všetky vznikli v 80. rokoch, vystupujú v nich ikonickí, ľahko rozpoznateľní antagonisti, ktorí sú dnes už neoddeliteľnou súčasťou popkultúry a v každej z týchto sérií nájdeme prevažne iba jeden, skutočne kvalitný film. Prvý Hellraiser vznikol v roku 1987 v réžii Clivea Barkera, ako rovnomenná adaptácia knihy, ktorú Barker sám napísal. Na tú dobu šlo o pre divákov šokujúci film, ktorý bol v porovnaní s vtedajšími žánrovými snímkami mimoriadne brutálny. Nešlo len o explicitné násilie samotné, ale aj o znepokojivé, sexuálne podtóny, ktoré s ním bolo spojené. Hellraiser je veľmi obľúbená séria, o čom svedčí aj fakt, že sme sa z jeho zvráteného sveta dočkali už desiatich filmov. V tomto prípade ide, bohužiaľ, o kvantitu nad kvalitu. Väčšina z nich totižto spadá do nízkorozpočtových a nevkusne amatérskych pokusov.Raise3 resize

Práve preto bola režisérska účasť talentu ako je David Bruckner prísľubom konečne kvalitného Hellraiser filmu. Roli producenta sa dokonca ujal samotný Clive Barker, spomínaný tvorca knižnej predlohy a režisér prvého dielu z roku 1987. Scenár napísalo duo, ktoré sa podieľalo na Brucknerovom predošlom filme Temný dom (2020) - Ben Collins a Luke Piotrowski. V hlavných rolách sa predstavili Odessa A’zion, Jamie Clayton, Adam Faison, Drew Starkey a Goran Visnjic. Príbeh zachytáva mladú narkomanku Riley (Odessa A’zion), ktorá spolu so svojim priateľom Trevorom (Drew Starkey) ukradne záhadný, starodávny hlavolam v podobe zlatej kocky, ktorý bol do tejto osudovej noci v zbierke slávneho miliardára s pochybnou povesťou - Raise6 resizeRolanda Voighta (Goran Visnjic). Po tom, ako sa Riley pokúsi hlavolam rozlúštiť, nevedome otvorí bránu medzi dvoma svetmi. Našou realitou a temnou dimenziou, ktorú obývajú hrôzostrašné bytosti, známe ako Cenobiti.

Hneď prvá scéna, ktorá je ozvučená dunivým hudobným motívom skladateľa Bena Lovetta, nás svojimi pochmúrnymi zábermi na Belehrad, naladí na temnú atmosféru filmu. Situovanie príbehu v Belehrade taktiež dodáva snímke príjemne svieži vizuál, na aký nie sme pri americkej produkcii zvyknutí. Ako to už pri „mainstreamových“ hororoch býva, film vyloží vo svojom úvode všetky karty na stôl, aby netrpezliví diváci mali predstavu o tom, čo majú očakávať neskôr - čo v tomto prípade nepokladám za problém, pretože úvodná scéna je vynikajúca a navyše “nahráva” na zvrat, ktorý príde neskôr. Hneď po prvej explicitne brutálnej scéne, ktorú uzatvára textový titulok “Hellraiser”, nasleduje sexuálna scéna, čo Raise7 resizeperfektne sumarizuje celú franšízu. Režisér David Bruckner taktiež dáva s takouto strihovou montážou pozorným fanúšikom vedieť, že vie, čo robí. Z technického a režijného hľadiska je film na neporovnateľne vyššej úrovni, ako takmer všetky ostatné pokračovania v tejto sérii.

Herecké výkony sú uveriteľné, veľmi civilne zahrané, najmä Odessa A’zion je výborná. Pomáhajú tomu aj realisticky napísané dialógy a konflikty. Problém je v tom, že tieto postavy  sú síce uveriteľné, avšak nie veľmi sympatické.  Filmová séria Hellraiser nemala nikdy vyslovene kladné hlavné postavy, avšak to sa prevažne vyrovnalo krátkou stopážou. Najnovší film má 120 minút, čo z neho robí najdlhšiu snímku v celej franšíze. To znamená, že s týmito nie zrovna sympatickými a zaujímavými postavami budete tráviť veľa času. Avšak hlavnými “hviezdami” filmu, na ktoré sa prídu všetci diváci pozrieť sú ,samozrejme, Raise4 resizeCenobiti. A tí sú presne tým, v čo môže každý fanúšik tejto série dúfať. Ikonického “Pinheada”, s tvárou Douga Bradleyho, tentokrát nahradila Jamie Clayton, ako pekelná “Kňažka”. Cenobiti prešli pár zmenami. Takmer všetci sú v tomto príbehu ženy a Bruckner taktiež upustil od latexových, fetišistických kostýmov. Cenobiti majú tentokrát svoje “šatstvo” vytvorené z vlastnej, stiahnutej kože a vnútorných orgánov. Jednotlivé kostýmy a masky Cenobitov sú veľmi pôsobivé, kreatívne a zvrátené tým najlepším možným spôsobom. Za spomenutie stojí, že všetky masky sú vytvorené poctivo, bez použitia digitálnych efektov. Film taktiež zaujímavo rozvíja a prehlbuje mytológiu Cenobitov a Leviathana - entitu, ktorá vládne peklu.

Scény mučenia smrteľníkov, ktoré v tejto sérii zohrávajú z tematického hľadiska dôležitú rolu, drží Raise8 resizeBruckner prekvapivo na uzde. Brutalita je najmä v prvých dvoch aktoch len naznačená. Čo je v Hellraiser filme sklamaním. V krvavom finále si však prídu hororoví fanúšikovia na svoje, avšak to nemení nič na tom, že by snímka prosperovala z viac takýchto scén v prvej polovici. Najnovší Hellraiser je azda najkvalitnejším príspevkom do tejto franšízy od vzniku prvého filmu. Aj napriek zbytočne dlhej stopáži a nedostatku explicitne brutálnych sekvencií (ktoré sú najdôležitejším aspektom tejto série) v prvej polovici, ide o kvalitný októbrový horor, ktorý si ctí Hellraiser sériu. Za pozretie teda určite stojí. Film dokonca zaujímavo otvára dvere pre pokračovanie.

Raise5 resizeHellraiser, USA, 2022
Dĺžka: 120 minút
Réžia: David Bruckner
Predloha: Clive Barker (kniha)
Scenár: Ben Collins, Luke Piotrowski
Kamera: Eli Born
Hudba: Ben Lovett
Strih: David Marks
Zvuk: Ric Schnupp
Scénografia: Kathrin Eder, Bojana Nikolic
Kostýmy: Momirka Bailovic
Producenti: Clive Barker, David S. Goyer, Keith Levine, Marc Toberoff
Hrajú: Jamie Clayton, Odessa A’zion, Goran Višnjič, Selina Lo, Drew Starkey, Brandon Flynn, Hiam Abbass, Aoife Hinds, Adam Faison, Jason Liles, Kit Clarke, Predrag Bjelac
Distribúcia: Hulu
Foto: Hulu a ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.