Telefón pána Harrigana (Mr. Harrigan's Phone)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Hary resizeTelefón pána Harrigana je relatívne nenápadný film z produkcie streamovacej služby Netflix, ktorý napriek označeniu „horor“ pravdepodobne ničím nešokuje, ani diváka nevydesí lacnými „ľakačkami“ či desivými obrazmi krvilačných monštier. Ide totiž o komorný príbeh jedného nezvyčajného priateľstva, ktorý je okorenený ľahko mysterióznou zápletkou, pričom však absentujú akékoľvek explicitné hororové úkazy. Azda preto bude väčšina hororových fanúšikov sklamaných, obzvlášť po zistení, že autorom predlohy je jeden z kráľov hororovej literatúry Stephen King. Tí, ktorí autora poznajú aj z inej stránky, však vedia, že Kingove schopnosti prekonávajú priamočiare hororové príbehy a v literárnej tvorbe (a následných adaptáciách) zaujal aj svojimi väzenskými drámami (Vykúpenie z väznice Shawshank, Zelená míľa) či nostalgickými príbehmi zo života americkej mládeže (poviedka Telo sfilmovaná ako Stoj pri mne).

Telefón pána Harrigana je istým spôsobom kompromis medzi týmito dvoma polohami Stephena Kinga. Ak by sme odstránili mysteriózne prvky, zostal by nám Hary2 resizemelancholický príbeh spoločenského outsidera Craiga, ktorého láska ku knihám a čítaniu (je poznať, že King s chlapcom výrazne sympatizuje) privedie k tajomnému starcovi hľadajúcemu spoločníka a predovšetkým predčítača, keďže mu už viacej neslúži zrak. Medzi oboma partnermi sa napokon vytvorí priateľské puto a mladík Craig začne navštevovať svojho mentora pravidelne. Uplynie niekoľko rokov a Craig je pánovi Harriganovi verný naďalej, baví ho predčítať a rád trávi čas v spoločnosti starého Harrigana, ktorý, ako vyplýva z udalostí, je vlastne rovnako osamelý a odcudzený ako Craig. Sledujeme teda priateľstvo dvoch spoločenských outsiderov, pričom každý končí vo svojej osamelosti z iného dôvodu. Mladý muž Craig je plachý a utiahnutý, nemá kamarátov a je ľahká obeť šikanistov, naopak Harrigan má najlepšie roky života za sebou a ako o ňom hovoria dobové noviny, bol to neľútostný a vyťažený obchodník, následkom čoho prišiel o priateľov a nenašiel si ani čas založiť rodinu. Nedá sa však povedať, že by bol vzťah dvoch nezvyčajných priateľov nerovnocenný, ako sa učí Craig od Hary4 resizeHarrigana, prijíma Harrigan nové poznatky aj od Craiga – a to najmä v oblasti moderných technológií. V období nástupu inteligentných telefónov zaúča mladík predstaviteľa starej generácie do tajov tohto zázraku a pán Harrigan tak získava nového nerozlučného priateľa – nový mobilný telefón.

Skúsený režisér a scenárista John Lee Hancock zasadzuje spolu s Kingom (ktorý sa podieľal aj na scenári) príbeh na počiatok nového milénia. Súčasní tridsiatnici možno pocítia mierny záchvev nostalgie, ale to nie je zámerom filmu. Tvorcovia sa skôr snažia poukázať na „vymoženosti“ dvoch rozdielnych svetov. Svet pána Harrigana je plný kníh a spojenie medzi ním a mladým Craigom existuje práve cez ne, do sveta Craiga zasa zasahuje nová technológia a predovšetkým jeden zo symbolov modernej civilizácie - mobilný telefón. Vďaka nemu sa pán Harrigan ocitne vo svete Craiga a ako sa ďalej ukáže, nechce z neho nijakým spôsobom odísť. Krátko po tom, čo pán Harrigan nájde záľubu vo Hary7 resizesvojom telefóne totiž umiera a Craig nadobúda pocit, že sú akýmsi záhadným spôsobom schopní komunikovať cez svoje mobilné telefóny naďalej. Ale je to len pocit?

Námetovo je film podobný poviedke Kingovho syna Joa Hilla, ktorý vo svojej próze Čierny telefón zobrazuje chlapca schopného nadväzovať telefonické spojenie so svetom mŕtvych. Na rozdiel od explicitnejšieho Hillovho príbehu je však ten Kingov zahalený rúškom tajomstva. Nechce byť klasickým hororovým príbehom, skôr sa sústredí na vykreslenie silného puta medzi dvoma outsidermi, ktoré postupom času prerastá v čosi mystické. Tento fakt si uvedomuje aj John Lee Hancock a vo filmovej adaptácii sa vyhýba rôznym hororovým postupom, ktorých hlavným cieľom má byť vydesiť diváka. Hancock skôr ponúka príjemný malý film s mysterióznou zápletkou, pričom v popredí je téma osamelosti a priateľstva, ktoré dokáže preklenúť nielen priepasť medzi dvoma generáciami, ale aj tú medzi životom a smrťou.

Hary5 resizeTelefón pána Harrigana (Mr. Harrigan's Phone), USA, 2022
Dĺžka: 105 minút
Réžia: John Lee Hancock
Predloha: Stephen King (kniha)
Scenár: John Lee Hancock
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Javier Navarrete
Producenti: Jason Blum, Carla Hacken, Ryan Murphy
Hrajú: Donald Sutherland, Jaeden Martell, Joe Tippett, Kirby Howell-Baptiste, Cyrus Arnold, Thomas Francis Murphy, Peggy J. Scott, Myrna Cabello, Alexa Shae Niziak, Frank Ridley, Wayne Pyle, Jude Michael Rodricks, Caitlin Shorey, Daniel Reece, Conor William Wright, Bennett Saltzman
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.