Cyberpunk: Edgerunners (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Edge resizeCyberpunk: Edgerunners je anime seriál, ktorý dopĺňa poľský videoherný hit Cyberpunk 2077 z konca roku 2020. Na starosť ho dostalo skúsené japonské štúdio Trigger (Kill la Kill, Little Witch Academia, jeden diel z antológie Star Wars: Visions) a o priamy dozor sa postarali samotní vývojári z CD Projekt RED, čo sľubovalo, že tentoraz vznikne jeden z tých kvalitnejších videoherných prírastkov. Je tomu skutočne tak?

Hlavným hrdinom seriálu je chudobný hispánsky mladík David Martinez, ktorý doslova prežíva vo futuristickom meste Night City. Život v tejto modernej multikultúrnej metropole dvadsiateho prvého storočia ovládanej korporáciami nie je práve najjednoduchší a organizované násilie predstavuje Edge2 resizenebezpečenstvo pre každého občana bez rozdielu. David to pocíti na vlastnej koži potom, keď pri jednej z bežných cestných prestreliek príde o svoju matku. A keďže nevidí reálne východisko, rozhodne sa nainštalovať si armádny implantát s názvom Sandevistan, ktorý náhodou objaví medzi jej vecami. Ten mu dokáže dočasne prepožičať superrýchlosť a zväčšiť jeho silu, vďaka čomu sa pomerne rýchlo ocitne v hľadáčiku megakorporácie Arasaka. A logicky to neostane len pri nej.

Hneď na úvod je vhodné uviesť, že Edgerunners je originálny projekt, ktorého dej nijak nevychádza zo samotnej hry. Podobne ako vo vynikajúcom Arcane: League of Legends sa tvorcovia chopili už vystavaného sveta (aj keď v tomto prípade to mali ešte o niečo uľahčenejšie), na rozdiel od neho však Edge3 resizeprišli aj s úplne novými postavami a minimálnymi náväznosťami na pôvodnú hru. Fanúšikovia tu, samozrejme, postrehnú, viacero prevažne subtílnejších prepojení v podobe napríklad známych lokalít, hoci len pri nich to nakoniec podľa predpokladov neostane. Na ničom z toho však príbeh, našťastie, nestojí a užiť si ho dokážu aj nezaujatí diváci.

Svet Night City síce nehýri vyloženou originalitou, ponúka však dostatočne funkčnú a vcelku zaujímavú víziu blízkej budúcnosti, kde sú technológie všetkým a aby ľudia držali krok s dobou, neváhajú si do svojho tela implantovať čo najviac mechanických vylepšení. Niektoré majú praktickejší Edge4 resizevýznam, iné slúžia za účelom zvýšenia bojových schopností, no čím viac ich dotyčné osoby majú, tým menej pôsobia ako skutoční ľudia z mäsa a kostí. V extrémnych prípadoch si to navyše vyberá i ďalšiu daň v podobe kyberpsychózy – mentálnej poruchy spôsobenej preťažením organizmu technológiami. No ani svet nájomných žoldnierov, do ktorého sa David pomaly ponára, mu neprináša príliš optimistické vyhliadky na budúcnosť. Nakoniec, i v priebehu seriálu priamo zaznie veta – v našom svete sa nepresláviš tým, ako žiješ, ale ako zomrieš. A divákovi sa pevne vryje do pamäti, pričom s každým novým implantátom je čoraz jasnejšie, že hlavný hrdina pokúša svoje šťastie.

O to viac trochu zamrzí, že mimo neho a postavy tajomnej hackerky Lucy nie sú zvyšné charaktery až Edge6 resizetak prekreslené, ako by mohli byť. Iste, skupinka nájomných žoldnierov balansujúcich na hrane disponuje viacerými zaujímavými figúrkami, ústredný antagonista je správne nesympatický, no zaslúžili by ešte o niečo väčšiu hĺbku. Miesto toho seriál stavia primárne na akcii a zvratoch, ktoré podporuje i drsnejšie spracovanie, kde nie je nikdy núdza o krv či nahotu. Toto pritom nie je z princípu zle a plne to korešponduje aj s akčnejším poňatím samotnej hry. No na druhej strane, akokoľvek to samo o sebe funguje, zďaleka najpôsobivejší je seriál v tých komornejších momentoch. Najviac to cítiť práve vo vzájomných scénach Davida a Lucy, okolo ktorých sa podarilo vystavať celkom pôsobivú romancu bez zbytočného balastu a klišovitých dialógov. Ich vzťah je v podstate alfou a omegou celého Edge8 resizeanime a patrične sa zúročí aj v úplnom a dostatočne emocionálnom finále.

Akokoľvek sa teda mohlo ísť ešte viac do hĺbky, Cyberpunk: Edgerunners sa určite nedá sa označiť za vyložene povrchnú záležitosť. Primárne však predsa len ide o dynamickú jazdu bez výraznejších hluchých miest okorenenú štandardnou japonskou animáciou. Tú by som síce neoznačil za špičku – už len z toho dôvodu, že občas pôsobí až príliš úsporne a nie všetky akčné momenty pôsobia vďaka zvolenému štýlu najprehľadnejšie - na podobne ladený projekt však v zásade dostačuje. V zásade je teda Cyberpunk: Edgerunners milým prekvapením a ďalším dôkazom, že aj videoherná látka dokáže vygenerovať kvalitný divácky zážitok, ak sa pojme správnym spôsobom.

Edge5 resizeCyberpunk: Edgerunners (TV seriál), Japonsko, 2022
Dĺžka: 4 h 5 min (Minutáž: 23–27 min)
Réžia: Hirojuki Imaiši, Akira Amemija
Scenár: Masahiko Ócuka, Jošiki Usa
Kamera: Tecuja Kawada
Hudba: Akira Jamaoka
Strih: Masato Jošitake
Zvuk: Hiroki Urakari
Scénografia: Masanobu Nomura
Hrajú: KENN, Aoi Júki, Hiroki Tóči, Mičiko Kaiden, Takako Honda, Wataru Takagi, Tomojo Kurosawa, Kazuhiko Inoue, Jurika Hino, Kendžiró Cuda, Akira Koga, Acuši Tamaru, Ajano Hamaguči, Hidenari Ugaki, Hitoši Bifu, Kaito Išikawa, Masaomi Jamahaši, Takanori Hošino, Komura Tecuo, Šunpei Kusano, Acuko Sakuraoka, Akira Kuwabara, Kento Širaiši, Jóhei Macuoka, Júsuke Sasaki, Takeši Hirabajaši, Rjósuke Higa, Rjó Šimokawa, Haruka Džinja, Kotomi Aihara, Emiko Takeuči, Anna Nagase, Marina Mizusaki, Tomomiči Nišimura
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.