Drž sa blízko (Stay Close, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Blizko resizeAutorská stratégia známeho amerického autora detektívok a thrillerov Harlana Cobena je obdivu i nasledovania hodná. S Netflixom podpísal v roku 2018 zmluvu na seriálové sfilmovanie jeho románov v najrôznejších národných produkciách. O dva tituly sa prihlásili Poliaci a vznikli Temné lesy (seriál sme na našom webe recenzovali) z roku 2020 a Zachovaj kľud (Hold Tight, 2022). Španieli sfilmovali Nevinného (Innocent) a Francúzi Nadobro stratený (Gone for Good), Briti pred dvoma rokmi román Cudzinec (Stranger). V inojazyčných prepisoch nebýva autorom ani spoluautorom scenára, v seriáli Drž sa blízko to platí rovnako. Napísala ho dvojica Lawrence Kasdan a Daniel Brocklehurst. Prvý je úspešným a skúseným veteránom, za všetky Osobný strážca (Bodyguard, 1992) s Whitney Huston, Kevinom Costnerom a nezabudnuteľnou hudbou. Tento skupinový, multinárodný koncept , naplnený účasťou na práci s jedným hitmakerom má svoj globalizačný akcent a bohvie, ako to bude vyzerať o pár desaťročí, keď bude hádanie národného pôvodu filmov a seriálov znieť ako vtip o dinosauroch.

Blizko2 resizePo zhliadnutí niekoľkých seriálov podľa Cobenových príbehov je jasné, že ich štruktúra je v podstate stála a len sa vždy trochu pred novým nahodením „opláchne“. Aj keď to asi znie ironicky, vždy dokáže použiť nečakaný obrat, zvrat deja a prekvapiť aj ironických skeptikov. Pri autopsii Cobenovej “šablóny“ platí vždy, že sa hrá so záhadným zmiznutím jedného alebo viacerých postáv. Rozpletanie dôvodov, motívov a dôsledkov, tak tvorí hlavnú náplň dejových trajektórií.

V prípade tohto seriálu sa dvojica detektívov, bývalých manželov, Erin Cartwright (Jo Joyner) a Michael Broom (James Nesbitt) snaží zistiť, kam zmizol Carlton Flynn, mladý muž smerujúci z divokej diskotéky kamsi do lesa za dvojicou tinedžeriek. Jedna z nich mu podstrčila drogy a tak dosť vyvádza. Ďalej sledujeme Megan (Cush Jumbo), rozkvitnutú matku rodiny. Má päť detí a konečne privolila na Blizko3 resizesobáš so svojim partnerom Davom (Daniel Francis). Lúči sa s kamarátkami so slobodou a keď sa vracia domov, pripomenie sa jej istý Stewart Green, jej niekdajší tyran a zrejme aj psychopat. Ten však pred 17- rokmi zmizol a vystrašená Megan ide za svojou niekdajšou kamarátkou Lorrain (Sarah Parish) do striptízového baru Viper. Megan/Cassie tam kedysi tiež tancovala pri tyči, ale utiekla a radikálne zmenila svoj život. Cassie sa mala stať len spomienkou, rovnako ako jej láska, fotograf Ray Levine (Richard Armitage).

Ďalšou fázou zapletania rozvetvenej situácie je vytváranie spojení. Jedna z utekajúcich tínedžeriek je Meganina dcéra Kayleigh (Bethany Antonia). Ray sa snaží od Lorraine dozvedieť, či sa Cassie neozvala, ale ona mu v záujme utajenia jej novej identity nahovorí, že zomrela na rakovinu. Ray zo svojich fotografií číta dôležité stopy. Na jednej z nich objaví postavu Carltona Flynna a celý úlovok z Blizko4 resizevtedajšej noci tajne posiela policajtom. Detektív Michael sa zamiluje do Lorrain a tá, ako sa neskôr ukáže je dôležitým „organizátorom“ zložitej situácie. Michael zistí, že každý rok v rovnaký deň vždy zmizne nejaký muž a presviedča Erin, že majú do činenia so sériovým vrahom.

Do diapazónu postáv sa ďalej významne vkladá aj právnik Harry Sutton (Eddie Izzard, na tohto herca si určite spomenú diváci britského filmu Za päť dvanásť z roku 2020), narkoman s neomylným úsudkom a bizardným vkusom. Pomáha Cassie dostať sa z rizikovej situácie a ochrániť jej rodinu. Originálnou dvojicou je tancujúci pár zabijákov, Barbie (Poppy Gilbert) a Ken (Hyoie O´Grady). Súčasťou ich vražedných útokov je veselé performance a pôsobí ako vystrihnuté z iného filmu. Má však na celý príbehový objem svieži účinok. Takýto úlet si však nemôže dovoliť každý, lebo jeho „mechaniku“ treba Blizko6 resizepozorne do štruktúry zapracovať, čo sa v tomto prípade stalo.

Čo sa nestalo, sú občasné výpadky logiky, nevieme, ako sa dá v jednom meste totálne zmiznúť a pritom sa pohybovať bez problémov na verejnosti. Jediným vysvetlením by snáď bola teritoriálna a sociálna „segregácia“ inej spoločenskej skupiny, kde sa bývala striptérka Cassie/Megan pohybuje a túto súvislosť nejako odohrať. Ale toto rozlíšenie je mimo optiku príbehu.

Narábať inovatívne so stálym situačným momentom zmiznutia, ktoré sa objavuje takmer v každom Cobenovom románe nie je úplne jednoduché, lebo musí nasledovať vždy séria obvyklých vyšetrovacích Blizko7 resizekrokov, zbieranie záznamov z kamier, sledovanie hovorov z mobilov, platobných kariet a podobne. Vždy sa objavuje ozvena minulosti a tiež zatajená, alebo obmenená identita. Na tomto pôdoryse sa pozná profesionalita autora, ktorý sa napriek tejto stálej štruktúre dokáže vymaniť z jej osvedčených vektorov a diváka prekvapiť. Možno sa to s pribúdajúcim počtom divákov bude dariť stále menej, ale ktovie. Britská schopnosť posúvať detektívny žáner do nových foriem a pritom sa držať jej klasického modelu, čo sú dva proti sebe idúce procesy, je obdivuhodná a svedčí o vycibrenej schopnosti pre udržanie rovnováhy. Ešte stále je v popredí dôvtipný, inteligentný vyšetrovateľ a vyšetrovateľka, ktorých racionálny um, dôvtip a profesionalitu, jednoducho dokonalá technológia „trackingu“, sledovania stôp v kamerovo-telefonickom priestore, nikdy neprekoná.

BLizko8 resizeDrž sa blízko (Stay Close, TV seriál), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 6 h 15 min. (Minutáž: 39–53 min.)
Réžia: Lindy Heymann, Daniel O'Hara
Predloha: Harlan Coben (kniha)
Scenár: Lawrence Kasdan, Daniel Brocklehurst
Scénografia: Luana Hanson
Kostýmy: Cathy Prior
Producentka: Juliet Charlesworth
Hrajú: Cush Jumbo, Richard Armitage, Sarah Parish, James Nesbitt, Jo Joyner, Youssef Kerkour, Bethany Antonia, Poppy Gilbert, Andi Osho
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.