Hokus pokus 2 (Hocus Pocus 2)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pokus resizeV roku 1993 vznikla rodinná komédia s prvkami hororu pod názvom Hókus pókus a napriek tomu, že časom sa z nej stala dušičková (respektíve halloweenska) klasika, vo svojej dobe nebola docenená kritikou a nemohla sa pochváliť ani dobrou návštevnosťou (tento rýdzo jesenný film mal premiéru celkom nešťastne v júli). I keď nemožno tvrdiť, že Hókus pókus by dnes patril do výkladnej skrine spoločnosti Disney, v Spojených štátoch nadobudol film až kultový status, za čo môže predovšetkým jeho každoročné reprízovanie počas halloweenskych osláv. Takýmto spôsobom sa film dostal aj k mladším divákom a pre mnohých patrí už celkom neodmysliteľne k povinnej filmovej „výbave“ tohto do temna odetého amerického sviatku. Spoločnosť Disney na základe týchto skutočností usúdila, že je vhodný čas na reinkarnáciu trojice bláznivých čarodejníc, ktoré sa predstavili v pôvodnom filme, a ponúknuť tak zmodernizované pokračovanie pre súčasné publikum, teda Hokus, pokus 2.

Tak ako aj prvý diel je film zasadený do známeho massachusettského mesta Salem, v ktorom sa roku 1692, ako je dobre známe, odohrávali desivé procesy s Pokus2 resizedomnelými čarodejnicami. Do 17. storočia sa pozrieme aj v úvode filmu, kde môžeme po prvý raz spoznať ústredné antihrdinky v civilnej podobe, a to ako mladé osoby vo svojom predčarodejníckom období. V závere scény sme napokon svedkami ich transformácie v mýtické čarodejné bytosti, pričom pamätníci si dozaista vybavia ich záverečné chvíle v (o poznanie temnejšom) úvode prvého filmu, kde rozhorčené davy ukončia ich pozemský život na šibenici.

V pokračovaní filmu Hókus pókus sú čarodejnice v Saleme v podstate už ikonami. Niekoľko očitých svedkov si ich dokonca pamätá z roku 1993 (kedy sa odohráva prvý film) a žije v presvedčení, že v skutočnosti ide o svojské a nepochopené bytosti, ktoré by mohli prínosným spôsobom oživiť halloweensky večer roku 2022. Takým človekom je aj Gilbert, ktorý dvom mladým, o ezoteriku sa zaujímajúcim, dievčatám podstrčí sviecu schopnú sestry Sandersonové znova vyvolať. Spôsob ich vyvolania je rovnaký ako v pôvodnom príbehu, keď túto čiernu sviecu zapálil panic (v tomto prípade sa Pokus3 resizetejto úlohy ujme panna) počas halloweenskej noci s mesačným splnom. Sestry Sandersonové sú teda opätovne vyvolané, pričom si každý čoskoro uvedomí, že ich pôsobenie v súčasnom svete môže mať iba katastrofálne následky. Hlavným cieľom čarodejníc je totiž požívať mladosť z detských tvárí a v neposlednom rade činiť zlobu všade tam, kde je to možné.

I keď máme vo filme dve mladistvé hrdinky pripravené katastrofu odvrátiť, záujem je upriamený priamo na čarodejnice, ktoré po 29 rokoch pôsobia rovnako sviežo ako predtým. Dobrú prácu odviedli nielen Pokus4 resizeherečky, schopné bez problémov vkĺznuť do svojich staronových úloh, ale aj maskéri, vďaka ktorým naše čarodejnice nestratili esprit a dodávajú filmu potrebnú energiu a dynamiku. Samotné filmové čarodejnice, samozrejme, nepôsobia desivo, a ani to nie je zámerom filmu, sú to jednoducho neustále sa škeriace karikatúry brázdiace okolie na svojich metlách či občas sa vlniace do rytmu piesne „The Witches Are Back“ (prerábka známej skladby Eltona Johna s názvom „The Bitch Is Back“). Hudobné vsuvky budú pre niekoho príjemným spestrením deja, pre iného skôr jeho otravným naťahovaním. Humornejším je v tomto prípade čarodejnícky exkurz do pretechnologizovaného sveta nového tisícročia, počas ktorého naše zábavné votrelkyne narážajú na Pokus6 resizemnohé neznáme technológie a dostávajú sa tak do milých kolízií (napríklad považujú zvuky z inteligentného reproduktora za hlas ženy uväznenej v podivnej krabici).

Hókus pókus 2 je teda milým prídavkom pre fanúšikov pôvodného filmu so schopnosťou osloviť aj súčasnú generáciu, ale v globále neponúka nič nové. Poteší sesterské trio v pôvodnej hereckej zostave a zopár referencií na prvý diel, no scenár sa javí byť trocha nekonzistentný. Napriek tomu je film príjemným ohliadnutím sa za 90-kovým rodinným filmom a nostalgicky založený divák si pri ňom uvedomí, ako veľmi sa naša spoločnosť (a rovnako aj kinematografia) za posledných 29 rokov zmenila.

Pokus5 resizeHokus pokus 2 (Hocus Pocus 2), USA, 2022
Réžia: Anne Fletcher
Scenás: Jen D'Angelo
Kamera: Elliot Davis
Hudba: John Debney
Strih: Julia Wong
Scénografia: Nelson Coates
Kostýmy: Salvador Pérez Jr.
Producentka: Lynn Harris
Hrajú: Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy, Whitney Peak, Doug Jones, Belissa Escobedo, Lilia Buckingham, Tony Hale, Sam Richardson, Hannah Waddingham, Froy Gutierrez, Dan Finnerty, Ginger Minj, Francesca Galeon, Nina Kitchen, Juju Journey Brener
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz. Disney+

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.