Navalny

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Val resizePonuka politicky orientovaných dokumentárnych filmov, žánru radikálne odlišného od toho, čo obvykle na streame hľadá mentálny dorast, je užitočným distribučným smerom, prístupným, aj keď na týchto “spotoch” neveľmi vyhľadávaným. Dokument o vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navalnom , ktorý bol odsúdený vo vykonštruovanom procese na deväť rokov je jedným z nich.

Film kanadského režiséra Daniela Rohera  Navalny zachytáva kritický fragment udalostí, spojených s pokusom otráviť Navalného jedom zo skupiny novičok, počas jeho letu do Tomska 20. augusta 2020. Z lietadla ho odviezli do nemocnici v Omsku a odtiaľ na žiadosť Navalného manželky Julie a súhlasom Angely Val2 resizeMerkelovej do berlínskej nemocnice Charité. Po vyzdravení a počas rekonvalescencie sa spolu s Christom Grozevom z investigatívnej spoločnosti Bellingcat, snaží vypátrať priamych účastníkov útoku, čo sa im na veľké prekvapenie zúčastnených podarí. Získajú ich telefónne čísla a postupne ich obvolávajú. Keď zavolajú vedcovi, chemikovi Konstantinovi Kudrjavcevovi, Navalný sa predstaví ako pobočník Nikolaja Patruševa, predsedu Bepečnostnej rady Ruskej federácie, muža číslo jeden v Putinovom mocenskom okruhu. Porozpráva mu, že jedom napustili jeho trenírky a telo v nemocnici hneď umyli, takže žiadne dôkazy sa na povrchu kože neobjavia. Dozvedia sa všetko potrebné do takých podrobností, že niet pochýb o tom, kto a ako spáchal atentát. Navalný neskôr vyhlásil, že Rusko malo vo svojej histórii rôznych cárov, Jaroslava Múdreho, Alexandra Osloboditeľa, alebo Ivana Hrozného. Putin sa podľa neho dostane do tejto spoločnosti ako Vladimír Trenírkový travič. Ďalej sledujeme prípravu jeho cesty späť do Moskvy. 17. januára 2021 je let odklonený na letisko pre Val3 resizevnútroštátne lety Vnukovo, aby sa vyhli davu, ktorý ho čaká na medzinárodnom letisku Šermetevo. Hneď ho zaistia a odvedú. Dôvodom na uväzenenie bol fakt, že sa nehlásil povinne na polícii v súvislosti s jeho predchádzajúcimi obvineniami. Argument, že ležal v kóme v berlínskej nemocnici, nebol pre súd relevantný.

Príbehu dominuje Navalného charizma a odvaha postaviť sa režimu, ktorý bezohľadne likviduje svojich odporcov, najznámejších v postavách zavraždených, novinárky Anny Politkovskej a politika Borisa Nemcova. Je zároveň svedectvom moci médií a komunikačných technológií. Navalného kanál na youtube sledujú milióny divákov a videá zverejňujúce majetkové pomery ruských politikov majú dosah, prekračujúci akékoľvek hranice. Zapojenie a koordinácia novinárov zo CNN a nemeckého Spieglu je ďalšou iniciatívou, rozširujúcou globálne pôsobenie “spojených mediálnych síl”, nesmierne účinných v Val4 resizepolitickom boji voči uzurpátorskému a útočnému režimu. Sledovať postup, akým sa novinári z Bellingcatu dopracujú k odhaleniu totožnosti útočníkov online, navyše z otvorených zdrojov, je fascinujúcou záležitosťou, manuálom pre ďalšiu účinnú investigatívnu činnosť. Vo filme zaznie poznámka, že Grozev s kolegami ďalej pátrali po osude nešťastného Kudrjavceva. Ten podľa všetkého, zmizol bez stopy. Podrobne popísaný investigatívny proces tvorí súčasť histórie médií a fakt, že sa Putinov režim snaží o likvidáciu energetických zdrojov má i na tejto úrovni svoje dobre plánované ciele.

Film, ktorý získal na tohtoročnom festivale v Sundance cenu divákov za najlepší dokument, sprístupňuje i účasť Navalného rodiny, zapojeného do nielen do podpory, ale i vzdoru voči mocenskému tlaku. Jeho žena Julia hovorí o tom, že neurobila ani jednu fotografiu manžela v kóme, pripojeného na prístroje, lebo v prípade jeho fyzického zlyhania chcela, aby si ho navždy pamätali v plnej sile, Val5 resizeenergického a optimistického bojovníka za iné Rusko. Rovnakú odhodlanosť prejavili i jeho dcéra a syn, sprevádzajúci otcovu odyseu. Sú súčasťou pôsobivého obrazu zápasu s neústupnou štátnou mašinériou.

Súčasťou rozprávania je i rozhovor s Navalným, kde sa ho režisér pýta na minulosť, keďže je známe flirtovanie s nacionalizmom a jeho predstaviteľmi . Súhlasil s anexiou Krymu a podporil ruskú intervenciu v Južnej Osetii. Za tieto ho kritizovala liberálna opozícia. Vysvetľuje, že v súčasnosti je potrebné zjednotiť v spoločnosti všetky sily, schopné odstrániť Putinov režim. Jeho názory sa postupne menili a vojnu na Ukrajine jednoznačne odsúdil.

Val6 resizeZa zmienku stojí i komentovaný detail reakcie Putina, ktorý sa vo svojich prejavoch dôsledne snaží vôbec nevysloviť jeho meno. Je to snaha o rituálne poníženie politického rivala a svedčí o osobných animozitách “vodcu” , povýšených na štátny záujem. Možno sa v ďalšej perspektíve historického hodnotenia dostane i na analýzu novej kapitoly kultu osobnosti a jeho formách v 21. storočí. Vytvorila nezmazateľný panteón hrdinov, dokazujúci, že proti tyranom stáli odhodlaní muži a ženy, ochotní riskovať kvôli pravde i svoje životy.

Navalny, USA, 2022
Dĺžka: 98 minút
Réžia: Daniel Roher
Kamera: Nikita Pavlov
Hudba: Marius De Vries, Anna Drubič, Matt Robertson
Hrajú: Alexej Navalnyj, Marija Pevčich
Strih: Maya Hawke, Langdon Page
Producenti: Shane Boris, Odessa Rae
Distribúcia: HBO Max
Foto: HBO Max

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.