Vikingovia: Valhalla (Vikings: Valhalla, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Val resizeZ filmov a seriálov o Vikingoch si môžme zostaviť už celkom reprezentatívny zoznam, mapujúci ich dejiny a vlastne i históriu britských ostrovov, kam tak často od 8. storočia mierili a nakoniec sa tam aj postupne usádzali. S írsko-austrálskym seriálom Vikingovia (2013-2020) sa pohybujeme v období vlády Ragnara Lothbroka a jeho synov, s Posledným kráľovstvom (2015-2020) je to posun do 9. storočia a obdobia panovania Alfréda Veľkého. S kráľovnou Margrete –královnou severu (2021) sme až v 15. storočí, keď vzniká jej zásluhou Kalmarská únia, spojenie Dánska, Nórska a Švédska.

Americká verzia Vikingovia: Valhalla je situovaná do 10. storočia, keď dal kráľ Aethelred (vládol v rokoch 959-975) povraždiť Dánov, žijúcich na území Val2 resizekráľovstva. Tento masaker sa podľa Anglosaskej kroniky udial v deň osláv svätého Brikca 12. novembra 1002. Nasleduje invázia dánského kráľa Knuta Veľkého. Toto je rámec dejovej štruktúry príbehu. Začína práve pokusom zbaviť sa vikingských obyvateľov na území Británie. V tomto období je členenie jednotlivých škandinávskych národov presnejšie, rozoznávame jednotlivých vládcov a ich mocenské záujmy.

Dánski Vikingovia obývali severovýchodné územie ostrova a v histórii sa označuje ako Danelaw. Vzniklo dohodou Alfréda Veľkého s vikingským vodcovm Guthrumom roku 886. Bolo spravované pod ich vlastním vedením. Útoky z tohoto územia a zároveň z pôvodných vikingských oblastí viedli podľa všetkého kráľa Aethelreda k snahe vytlačiť cudzincov z „okupovaného“ územia.

V úvode, po správách o masakre, zhromažďuje dánsky kráľ Knut (Bradley Freegard) vojská. Chce Val6 resizenapadnúť Londýn, pomstiť smrť tamojších Vikingov a obnoviť vládu nad ich územím. Vyjednáva s jarlom Olafom Haraldssonom (Jóhannes Háukur Jóhanesson). Ten s účasťou súhlasí pod jednou podmienkou, že dôjde k masovému krstu všetkých zhromaždených Vikingov. Tento krok by však hrozil vzburou a tak vzniká dilema. Olaf totiž dokonale pozná londýnske opevnenia, lebo sa zúčastňoval na ich stavbe. Do Kattegatu dorazí i islandská loď pod vedením Leifa Erikssona (Sam Corlett). O vojne jej posádka nevie nič, prišli pomstiť Freydis (Frida Gustavsson), sestru Leifa. Vinník ju znásilnil a nožom jej na chrbát urobil znamenie kríža. Ukazuje sa, že je to muž z Olafovej družiny. Freydis sa pomstí a jej život závisí na rozhodnutí jarla Estrid Haakon (Caroline Henderson), vládkyne územia, na ktorom sa sústreďujú vojská. Riešenie ponúkne Harald Sigurdsson (Leo Sutter), Olafov nevlastný brat. Výmenou za jej život bude brat Leif. Pridá sa k trestnej výprave, mieriacej do Británie.

Val9 resizeDruhá línia príbehu sleduje dianie na dvore kráľa Aethelreda. Po jeho smrti sa velenia ujíma Emma Normandská (Laura Berlin), jeho druhá manželka. Pripravuje sa na vikingský útok kráľa Knuta. Následníka trónu, princa Edmunda (Louis Davidson) vysiela do Mercie s prosbou o pomoc. Vikingovia nakoniec zvíťazia a Knut zasadne na anglický trón. Ožení sa s Emmou. Do tohto mocenského šachu zasiahne jeho prvá manželka Álfifa (Polyanna McIntosh) a snaží sa Emmu odveliť späť domov do Normandie. Tento mocenský komplot dopĺňa prebiehajúce boje, v ktorých sa svoj nárok na korunu snaží obhájiť mladistvý kráľ Edmund. Lavírujúcou postavou, striedajúcou bojujúce strany bol Eadric Streon (Gavin Drea), historicky syn Aethlereda, zvádzajúci boj o trón s Edmundom, synom Emmy.

Val3 resizeJednotlivé diely si nároky na historickú pravdepodobnosť z pochopitelného dôvodu nekladú. Niet tu zmienky o tom, že Harald Sigurdsson bol starším bratom Knuta a podľa niektorých zdrojov skončil ako člen varjažskej (vikingskej) gardy u kyjevského kniežaťa Jaroslava I. V seriáli je nevlastným bratom Olafa Porovnanie s írsko-kanadskými Vikingami nevyznieva v prospech proklamovaného spin-offu. Kladie príliš dôraz na bojové scény a mocenské zápasy. Aj napriek snahe vtlačiť do deja love story medzi Haraldom a Freydis, alebo odvolávky na náboženskú orientáciu ešte vždy pohanských Vikingov, viditeľne sa mu zvýšiť jeho kvalitu nepodarilo. Sú to len okrajové ilustračné intermezzá. Víťazí dobre nakrútené action, čo na produkciu tohto druhu nestačí. Z veľkej miery garantovala atmosféru prelomu 10. a 11. storočia plne profesionálna výprava. Podobne ako vo Val7 resizeVikingoch, keď kráľ Egbert s obdivom Ragnara Lothbroka vodí po interiéri rímskych kúpeľov a upozorňuje ho na ich skvostnú výzdobu, zaznie aj tu narážka na niekdajšiu rímsku prítomnosť. Kráľovna Emma sa rozhodne na obranu pred Knutovými vojskami využiť staré rímske opevnenie Londýna. Potreba demonštrovať aj na tomto materiáli výzvy „politiky uznania“ a urobiť z jarla Haakona ženu a navaše černošku, je už len úsmevným dodatkom. Po rokoch sa naň možno budeme pozerať ako na make-up v štýle 60. rokov v historických filmoch z 15. storočia.

Čo bude musieť predviesť ďalší potenciálny seriál alebo film o Vikingoch, aby prekonal všetko vydarené i nevydarené o tejto kapitole z histórie severu, je dobrý námet do diskusie. Viac bojových scén a ukážok ich vojensko-námorníckeho majstrovstva to asi nebude.

Val4 resizeVikingovia: Valhalla (Vikings: Valhalla, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 6 h 50 min. (Minutáž: 45–60 min.)
Manažér projektu: Jeb Stuart
Réžia: Stephen St. Leger, Niels Arden Oplev
Scenár: Jeb Stuart
Kamera: Peter Robertson
Hudba: Trevor Morris
Strih: Roslyn Kalloo
Zvuk: Jane Tattersall
Scénografia: Tom Conroy
Kostýmy: Susan O'Connor Cave
Producent: Mark Murdoch
Hrajú: Álfrún Laufeyjar-Sigurðardóttir, Frida Gustavsson, Joakim Nätterqvist, Bosco Hogan, Mark Huberman, Kenneth M. Christensen, Yvonne Mai, Hafþór Júlíus Björnsson, Bradley Freegard, Sam Corlett, Leo Suter, Jóhannes Haukur Jóhannesson, James Ballanger, Lujza Richter, Leifur Sigurdarson, Laura Berlin, David Oakes
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.