Samaritán (Samaritan)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Itan4 resizeV záplave generických superhrdinských filmov, sa občas objaví pokus o iný, originálny pohľad na tento osvedčený príbehový koncept. Či už experimentovaním so žánrovými pravidlami, témou, alebo vizuálnou formou. Režisér Julius Avery má s tvorbou originálnych “žánroviek” skúsenosti. V roku 2018 sme od neho mohli vidieť veľmi prehliadaný, zato výborný vojenský zombie film Overlord. Avery doplnil klasickú vojenskú zápletku o “nesplniteľnej” misii počas 2. svetovej vojny o nacistických zombie. Táto snímka aj napriek absurdnej premise a prekvapivo vážnemu tónu (vzhľadom na tematiku), veľmi dobre fungovala.

Averyho najnovší film Samaritán, sa nesie v podobnom duchu. Bojisko 2. svetovej vojny tentokrát vystriedal svet, v ktorom existujú superhrdinovia. Respektíve v tomto prípade skôr kedysi existovali. Narozdiel od Overlord, má Samaritán okamžitú pozornosť filmových priaznivcov a to vďaka ústrednej Itan resizehereckej hviezde. Rolu superhrdinu si na staré kolená zahral režisér, scenárista, legendárny akčný hrdina a predstaviteľ ikonického Rockyho Balboau - Sylvester Stallone. Vo vedľajších rolách sa predstavili Javon “Wanna” Walton, Pilou Asbæk, Dascha Polanco a Moises Arias.

Príbeh filmu zachytáva svet 20 rokov po osudovom súboji superhrdinu Samaritána a superzloducha Nemesis. Grandióznu bitku na streche horiacej elektrárne stál oboch zúčastnených život. Aspoň taká je verejná mienka. 1 3- ročný Sam Cleary (Javon “Wanna” Walton) ale verí, že Samaritán stále žije. Mesto Granite ho potrebuje viac, ako kedykoľvek predtým. Ulice postupne dobíjajú gangy na čele so Cyrusom - psychopatickým obdivovateľom Nemesisa. Je len na Samovi, aby vylákal Samaritána z úkrytu a pomohol tak nastoliť poriadok v narastajúcom chaose, do ktorého mesto postupne, ale isto, upadá.

Itan2 resizeSamaritán pripomína svojim drsným vykreslením mesta Granite viaceré žánrové klasiky. Či už Robocop (1987), Túžba smrti (1974), alebo aj samotný Rocky (1976), čo bude v tomto prípade asi zámer. Podobne ako v športovej dráme Rocky zohrala jednu z hlavných postáv Filadelfia, zohráva v Samaritánovi jednu z hlavných postáv Granite. Práve vykreslenie a atmosféra mesta, v ktorom sa snímka odohráva je jednou z hlavných predností a štylistických prvkov, Averyho najnovšieho filmu. Stallone si aj na staré kolená rolu vychutnáva. Film pôsobí ako jeho osobný, v rámci možností komorný vklad, do súčasného trendu superhrdinských filmov. Snímku dokonca aj produkoval. Samaritán je z veľkej časti aj o jeho 13 - ročnom parťákovi Samovi, ktorého si zahral Javon “Wanna” Walton. Waltona Itan3 resizesme mali možnosť vidieť už vo výbornom seriály Euphoria. Práve ich vzťah je srdcom celého filmu. Miernym sklamaním je postava hlavného zloducha Cyrusa, ktorého si zahral Pilou Asbæk. Tvorcovia s touto postavou akoby vykrádali maniere, vizuálne črty a motivácie zloducha Banea z filmu Návrat Temného rytiera, režiséra Christophera Nolana. Niektoré scény, najmä príhovor k ľudu, sú vyslovene zkopírované. Samaritán má veľmi zábavné, akčné finále, ktorému predchádza pomerne predvídateľný, zato zaujímavý zvrat. Ten v podstate mení vnímanie celého filmu pri prípadnej druhej projekcii a dodáva mu spomínaný svieži pohľad na niečo, čo sme už niekoľko krát videli.

Itan8 resizeSamaritán je pomerne zaujímavý pohľad na klasický príbehový koncept superhrdinského filmu. Režisér Julius Avery sa nesnaží ohúriť veľkolepými scénami, digitálnymi trikmi, infantilným humorom, alebo nonstop akciou. Tvorcovia stavili skôr na vzťahy medzi postavami, atmosféru špinavého mesta a zvraty, na aké v podobných filmoch nie sme veľmi zvyknutí. Avšak aj napriek sympatickému pokusu o niečo nové a účasti Sylvestera Stalloneho, ide o veľmi priemerný film, na ktorý pravdepodobne po pár týždňoch zabudnete. Za jedno pozretie však stojí. Samaritán je dostupný na streamovacej službe Amazon Prime Video.

Itan5 resizeSamaritán (Samaritan), USA, 2022
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Julius Avery
Scenár: Bragi F. Schut, Mark L. Smith, Zak Penn, Chuck MacLean
Kamera: David Ungaro
Hudba: Kevin Kiner, Jed Kurzel
Producenti: Braden Aftergood, Sylvester Stallone
Hrajú: Sylvester Stallone, Javon 'Wanna' Walton, Martin Starr, Pilou Asbæk, Dascha Polanco, Moises Arias, Sophia Tatum, Michael Aaron Milligan, Nicholas Logan, Ritchie Montgomery, Henry G. Sanders, Abraham Clinkscales, Shameik Moore, Roger Payano, Dwayne A. Thomas, Frederick Williams, Kevin Mikal Curry
Distribúcia: Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.