Muž z Toronta (The Man from Toronto)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Man From Toronto 1Teddy (Kevin Hart) je smoliar. Snaží sa na internetových divákov zapôsobiť svojimi videami, kde pomerne neobratne cvičí, aby presadil svoj najnovší podnikateľský nápad – bezkontaktný box. Skutoční tréneri ho ale od toho odhovárajú, obzvlášť ak ho v minulosti už najali na vytvorenie propagačných materiálov k ich vlastnej telocvični. Sem-tam totiž zabudne na plagát dodať aj tak potrebné informácie, ako sú adresa, prípadne telefonický kontakt na majiteľa. Takže potenciálni zákazníci málokedy vedia, ako sa k svojmu vytúženému produktu alebo službe aj naozaj dostať. A navrch má Teddy tiež večný problém s tonerom v tlačiarni, čo ho už neraz dostalo do dosť nepríjemných problémov... Napríklad k nešťastnej zámene identity s v podsvetí dosť známym nájomným vrahom (Woody Harrelson).

V ten víkend mal totiž Teddy v pláne vziať svoju priateľku Lori (Jasmine Mathews), ktorá ho zdá sa má napriek množstvu jeho zjavných nedostatkov celkom v obľube, niekam mimo domova na Man From Toronto 2prenajatú chatu a rád by s ňou oslávil výročie. Mapa, ktorú si vytlačil aj s potrebnou adresou chaty, sa však vo výslednej podobe veľmi nepodarila a lúštiac ju omylom vstúpi do chaty obsadenej už niekým iným. Niekým, kto drží na stoličke priviazaného chlapa, rád by na ňom aplikoval nejaké to „mučeníčko“ s úmyslom vydolovať z neho pár potrebných informácií a k protagonistovi vzhliada ako k niekomu, kto je na podobnú prácu expert. A tak mierumilovný Teddy, ktorý by za žiadnych okolností neublížil ani muche, musí robiť všetko preto, aby presvedčil ako svoju budúcu obeť, tak zločinných obdivovateľov, že je údajný muž z Toronta, inak by mu hrozilo, že s priateľkou už žiadne ďalšie výročie určite neoslávi. To ale v tej chvíli ešte netušil, že si po prvom len tak-tak úspešnom pokuse bude musieť rolu zabijaka znovu zopakovať pre potreby vyšetrovania na žiadosť agentov FBI Lawrenceovej (Kate Drummond) a Davisa (Ronnie Rowe). Man From Toronto 3Nehovoriac už o tom, čo sa mu prihodí, keď sa stretne so skutočným mužom z Toronta, ktorý údajne v detstve videl, ako mu milovaného starého otca zabil grizly a od vtedy už vraj niečo aspoň vzdialene pripomínajúce emócie vôbec nerieši. Snáď jedine, keby mu Lori dohodila kamarátku Anne (Kaley Cuoco)... A kto vie, možno im všetkým pôjde po krku aj prekvapivo pružný muž z Miami (Pierson Fode).

Muž z Toronta režiséra Patricka Hughesa je štandardným žánrovým stvárnením „Buddy Movie“ akčnej komédie o povahovo rôznorodej dvojici, ktorá k sebe nedobrovoľne musí nájsť cestu a donútiť sa k vzájomnej spolupráci, ak má prežiť vyčíňanie protihráčov, čo im sú neustále na stope. Opäť hrá výraznú úlohu pri budovaní pútavosti jednotlivých dejových situácií prvok nostalgie za osvedčenými žánrovými schémami z 80. a 90. rokov. Hľadať v scenári Robbieho FoxaJasona Blumenthala akýkoľvek inovatívny naratívny prvok je skôr zbytočnou snahou. Man From Toronto 7Stačí len pár prvých minút snímky a divák v tomto smere ihneď rezignuje - väčšinou ale pre svoje vlastné dobro. Režisér tak má možnosť opäť zužitkovať pár remeselných trikov, ktoré sa naučil pri realizácií tretích Nezničiteľných (2014) a oboch dielov Zabijakovho osobného strážcu (2017, 2021). Bohužiaľ, však svoje kreatívne schopnosti od spomínaných titulov nijako zvlášť nerozvinul...

Humorné scény „krotia“ vulgárnosť, ktorú do jeho predchádzajúcich filmov vnášali herci Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson a spoliehajú sa viac-menej na hysterickú nemotornosť Kevina Harta v jeho typickom móde, či podstatnejšie citlivejšie a emocionálnepestrejšie stvárnenie titulného „Toronťana“ Woodym Harrelsonom. Man From Toronto 4Ten vhodne alternuje pôvodne producentmi obsadeného Jasona Stathama – a teda prednáša neustále drsné, ironické repliky, je plešatý a nosí rolák. Vnáša však do úlohy aj čosi navyše zo svojho hereckého talentu, čo by Jason Statham na jeho mieste určite „neuhral“. Urobiť charakterovo nerovnorodú dvojicu spojencov z nájomného vraha a jeho nedobrovoľného imitátora je v rámci žánru sympatický nápad. Aj keď rozhodne nie nový. Problematickejším sa ale môžu javiť scény, kde sa okrem očakávaných naháňačiek, prestreliek a atraktívne komplikovanej bojovej choreografie plus mínus po nejakej tej komickej schválnosti na odľahčenie dostane na rad mučenie a pomerne násilné dolovanie informácií z vypočúvaných obetí.

Pokiaľ ide o stvárnenie akcie, režisér v spolupráci s kameramanom Robom Hardym dokážu bez problémov dodať filmu správnu gradáciu, dynamiku aj štýl a hudba Ramina Djawadiho im k tomu nemalým Man From Toronto 8tvorivým podielom prispieva. Podobne, ako sa popri väčšinou skôr kvalitatívne štandardných komediálnych scénach občas objaví aj niekoľko pamätných a bezprostredne vtipných – napríklad, keď Teddy omylom niekoho pobodá, príde mu zle a svojim dávivým reflexom vydesí všetkých naokolo – nájde sa vo filme aj zopár skutočne vydarených akčných momentov. Zdá sa ale, že aj keď Patrickovi Hughesovi ide jednak humor typický pre „Buddy Movies“, aj pomerne krkolomná a seriózne sa javiaca akcia, stále neprišiel na spôsob, ako ich spolu organicky prepojiť tak, aby sa len vzájomne nestriedali pri snahe o oslovenie publika, ale aj sa významovo a náladovo dopĺňali.

Man From Toronto 5Takisto prítomnosť Teddyho priateľky Lori v podaní Jasmine Mathews a jej kamarátky Anne stvárnenej Kaley Cuoco pozvoľna prestane byť dostatočne nápadná, aby z nej divák niečo naozaj mal. Obe spomínané ženské postavy sú v deji najmä pre zjemnenie „mučeníckych“ scén, dokonca predznamenávajú po konkrétnych dejových zvratoch aj pozvoľné poľudštenie titulného Muža z Toronta. Pôsobia však skôr ako okrajový doplnok, ktorý tvorcovia zdá sa majú obavy využiť na maximum. Obzvlášť škoda je to hlavne v prípade Kaley Cuoco, ktorú je vždy príjemné vidieť aj mimo televízny sitkom Teória veľkého tresku. Herecké úlohy mimo povinne „korektné“ rodinné snímky jej totiž pristanú o čosi viac. Muž z Toronta je remeselne zručnou akčnou komédiou, ktorá vo svojich tvorivých jednotlivostiach funguje na jednotku, no ako celok sa to v nej všetko trochu „bije“ ako v Harrelsonovej postave. Akcia je akčná, vtipy vtipné, napätie napínavé... S pár originálnejšími nápadmi navyše by ale všetko mohlo fungovať ešte o level lepšie.

Man From Toronto 6Muž z Toronta (The Man from Toronto), USA, 2022
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Patrick Hughes
Scenár: Robbie Fox, Chris Bremner
Kamera: Rob Hardy
Strih: Craig Alpert
Zvuk: Mark Paterson
Scénografia: Naomi Shohan
Kostýmy: Virginia Johnson
Hudba: Ramin Djawadi
Produkcia: Todd Black, Jason Blumenthal, Steve Tisch
Hrajú: Kevin Hart, Woody Harrelson, Jasmine Mathews, Kaley Cuoco, Pierson Fode, Ellen Barkin, Lela Loren, Melanie Liburd, Kate Drummond, Rob Archer, Tomohisa Jamašita, Jencarlos Canela, Jason MacDonald, Ronnie Rowe, Darrin Baker, Dorly Jean-Louis
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.