Obi-Wan Kenobi (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Wan4 resize„Za vlády Impéria sa Obi-Wan Kenobi vydáva na kľúčovú misiu“ láka jedna z reklám na predplatné Disney + zameraná na jeden z najočakávanejších televíznych projektov tohto roka. Stávka na istotu pritom zjavne vyšla, keďže už po svojej premiére sa stal Obi-Wan Kenobi najsledovanejším originálnym seriálom vysielaným na tejto streamovacej službe. No vydaril sa i kvalitatívne?

 Dej je zasadený desať rokov po pádne Galatickej republiky, ktorý prebehol vďaka neslávnemu odkazu 66 vo filme Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov. Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), bývalý rytier rádu Jedi žije vo vyhnanstve na púštnej planéte Tatooine, kde sa jednako ukrýva pred zrakom neľútostného Wan resizeimpéria a zároveň nepriamo dohliada na mladého Luka Skywalkera nažívajúceho so svojim strýkom a tetou. Jeho monotónny život však naruší príchod imperiálnych inkvizítorov poverených po likvidácii preživších Jediov a obzvlášť Tretia sestra (Moses Ingram) pátra po Obi-Wanovi až s nečakanou horlivosťou. To odštartuje ďalšie udalosti, po ktorých životom zlomený bývalý ochranca nemá na výber a chtiac-nechtiac musí vyliezť z úkrytu a priamo čeliť svojmu najväčšiemu zlyhaniu. A to doslova.

Wan2 resizeObi-Wan Kenobi bol pôvodne plánovaný ako filmový spin-off novej trilógie, po finančnom fiasku Solo: A Star Wars Story sa však plány rýchlo zmenili. Projekt bol odložený na neurčito, no už v roku 2019 sa začalo povrávať o prepracovanej televíznej verzii – hoci bez účasti pôvodne avizovaného režiséra Stephena Daldryho a scenáristu Hosseina Aminiho. Cesta k cieľu však nebola jednoduchá a medzičasom ešte došlo k úpravám scenára, ktorý údajne až príliš konceptuálne pripomínal seriálového Mandaloriana. Pri pohľade na výsledok však možno konštatovať, že tento problém sa im podarilo eliminovať bez najmenších Wan3 resizeproblémov. Škoda len, že sa im súčasne nepodarilo eliminovať viacero ďalších problémov, ktoré v konečnom dôsledku zrážajú divácky zážitok smerom nadol.

Zápletke sa pritom nedá upierať, že by nebola dostatočne nosná. Naopak, dej ako taký je vystavaný zmysluplne, od pozvoľného budovania atmosféry sa postupne prechádza k činom a hlavný hrdina v jej priebehu postupne dozrieva až k postave, ktorú fanúšikovia poznajú z legendárnej Novej nádeje. Ponúka sa, pravda, otázka, či to bolo naozaj nutné a či nejde o ďalšie zbytočné vypĺňanie miest, čo to v Wan5 resizeskutočnosti nepotrebovali. V jadre však príbeh skutočne funguje a ak divák odhliadne od trochu zbytočného vykrádania seba samého v štvrtej epizóde, scenár ponúka i relatívne zaujímavý psychologický náhľad na komplikovaný vzťah bývalého majstra a učňa a ako oboch citeľne na dlho poznamenal. Dobré nápady a myšlienky teda určite nechýbajú, miestami sa však zbytočne strácajú pod nánosom logických nezrovnalostí, diskutabilných momentov a v nie vždy práve najlepších dialógoch.

Mnohému by sa pritom dalo poľahky vyhnúť a spätne pôsobí aj vyjadrenie Ewana McGregora na margo Wan6 resizerežisérky Deborah Chow a jej znalostí zdrojového materiálu ako marketingová fráza. Hra na efekt je až príliš výrazná a niekedy i bez toho efektu. Nie že by bol seriál málo výpravný, potešia aj občasne šikovné kamerové nájazdy a vďaka neprestajnému striedaniu všemožných planét sa je na čo pozerať. Pochváliť sa dá i nový hudobný motív veterána Johna Williamsa, na ktorý v rámci možností obstojne nadviazala skladateľka Natalie Holt. Réžia je však v najlepších prípadoch priemerná až nadpriemerná, v tých horších je ešte o stupeň nižšie. Špecificky v akcii, kde sa dostane na ako-takú úroveň až v záverečných dieloch – dovtedy však divák musí pretrpieť dve až smutne nezvládnuté Wan7 resizenaháňačky či antiklimaticky pôsobiaci stret dvojice ikonických postáv po rokoch pripomínajúci svojou úrovňou fanúšikovský projekt. Navzdory neskoršiemu zlepšeniu sa tak javí, že Deborah Chow nebola práve najlepšou voľbou na podobne masívny a očakávaný projekt.

Vyčítať by sa toho dalo i viac. Kým niektoré aspekty sú zvládnuté adekvátne (súboje so svetelnými mečmi nie sú nikdy podávané ako prekombinované choreografické cvičenia), iné (nepríliš vydarené digitálne omladenie kľúčových postáv) zase nie. Trochu rozpačitú strednú časť, kde sú problémy asi Wan8 resizenajvýraznejšie, našťastie, zachraňujú finálne dva diely. V nich sa už nešetrí ani pôsobivými zvratmi, vcelku funkčnými emóciami a hoci nie je uzavretie smerom k začiatkom tejto slávnej ságy bezchybné, veľa zachraňuje charizma nezlyhávajúceho Ewana McGregora. Ten si návrat do ikonickej roly užíva, hoci nie je sám, kto si zaslúži pochvalu. Skvelá je i mladučká Vivien Lyra Blair ako desaťročná princezná Leia a obstojne pôsobí aj Moses Ingram na zápornej strane – akokoľvek sa musí miestami pasovať so slabšími replikami.

Wan9 resizeSeriálová udalosť sezóny sa teda, bohužiaľ, nekoná, a niektorým priaznivcom už navyše očividne dochádza trpezlivosť s prístupom, ktorý Disney razí v rámci tejto ikonickej značky. A hoci sú celkovo mimoriadne kritickí, v tomto prípade nie sú až tak ďaleko od pravdy. Jedna z najobľúbenejších postáv tohto univerza si totiž zaslúžila viac ako relatívne zbytočný, hoci v jednotlivostiach vysoko nadpriemerný projekt. Na lepší výsledok to však chcelo kvalitnejší tím tvorcov a len fakt, že aj v tejto podobe je seriál zábavnejší ako nedávny Boba Fett: Zákon podsvetia môže len ťažko stačiť k bezmedznému nadšeniu.

Wan10 resizeObi-Wan Kenobi (TV seriál), USA, 2022
Dĺžkka: 4 h 23 min (Minutáž: 36–52 min)
Réžia: Deborah Chow
Scenár: Hossein Amini, Joby Harold, Hannah Friedman, Stuart Beattie, Andrew Stanton
Kamera: Jung-hoon Jung
Hudba: Natalie Holt, William Ross, John Williams
Strih: Nicolas De Toth, Kelley Dixon
Zvuk: Julian Howarth, Scott R. Lewis
Scénografia: Todd Cherniawsky, Doug Chiang, Jan Pascale
Masky: Rheanne Garcia
Kostýmy: Suttirat Anne Larlarb
Producenti: Katterli Frauenfelder, Thomas Hayslip
Hrajú: Ewan McGregor, Vivien Lyra Blair, Joel Edgerton, Moses Ingram, Grant Feely, Jimmy Smits, Simone Kessell, Rupert Friend, Sung Kang, Bonnie Piesse, Hayden Christensen (a.z.), Kumail Nanjiani, Indira Varma, Benny Safdie, Flea, Derek Basco, Anthony Daniels, Temuera Morrison, Jecobi Swain, Marisé Alvarez, Hayden Christensen, James Earl Jones, Shane Hartline, Will Westwater, Rya Kihlstedt, Zach Braff, O'Shea Jackson Jr., Maya Erskine, Ian McDiarmid, Crispian Belfrage, Ryder McLaughlin, Joss Glennie-Smith, Liam Neeson
Distribúcia: Disney +
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.