Úzkosti a ich ľudia (Folk med ångest/ Anxious People, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ludia resizePri pohľade na švédsku filmovú produkciu posledných rokov je evidentný akcent na príbehy, analyzujúce národnú psychickú kondíciu. Podpísala sa pod ňu dozaista aj situácia s covidovou izoláciou, trpko popisovaná napríklad vo filme Orca (2020) režisérky Josephine Bornebush, v ktorom sleduje jedenásť hrdinov, zdieľajúcich nútenú samotu. Do nominácie na domáce filmové ceny Guldbagge sa dostal aj film Psychóza v Štokholme (2020) Marie Back o starostiach dcéry a jej psychicky chorej matky. Veľmi v tejto súvislosti neprekvapí ani odbočka do thrillerového žánru, ako to názorne predvádza film Klopanie (2021) Fridy Kempff. Lesbická hrdinka trpí po odchode milenky halucináciami. Počuje hlas týranej ženy aj po prevoze na psychiatriu.

Seriál o problémoch so vzťahmi, ústiacimi z najrôznejších príčin do úzkostí, je teda aktuálny a zrejme vnímaný ako alarmujúci, čo sa čiastočne vymyká našej Ludia2 resizepredstave o pohodovej škandinávskej realite. Žánrová identifikácia by súdiac podľa úvodného dielu seriálu Úzkosti a ich ľudia , v ktorom sa zúfalá matka Liv (Sascha Zacharias) v snahe zložiť kauciu na byt, ako podmienku pre návrat rodičovských práv na svoje dve dcéry, rozhodne vylúpiť banku, mohla síce prikloniť k čiernej komédii, ale celkom tak to ani veľmi nie je. Útok sa, samozrejme, nepodarí a vyľakaná žena nájde pri úteku útočisko v byte, kde sa práve nachádza niekoľko ľudí. Jeho majiteľka ho chce prenajať a oni sa doň z najrôznejších príčin dostavili. Dvojica policajtov, otec Jim (Dan Ekborg) a syn Jack (Alfred Svensson) prenasledujú ozbrojeného lupiča/lupičku až k inkriminovanému bytu a usúdia, že ľudí v byte drží ako rukojemníkov. Keď z bytu po vyjednávaní a požiadavkách zadržaných, Ludia3 resizemedzi ktoré patrí nielen objednávka na pizzu, ale aj ohňostroj, všetci ôsmi vykráčajú, zistí sa, že lupičmedzi nimi nie je. Nepomôžu ani výsluchy, nikto si na maskovanej postave nič zvláštne nevšimol.

V rámci jednotlivých dielov prebieha vyšetrovanie, odvíjajú sa príbehy aktérov dramatickej udalosti a postupne sa osvetľuje všetko, čo sa v daný deň odohralo i čo k nemu viedlo. Skladá sa tak mozaika rodinných portrétov, zasiahnutých väčšími i menšími traumami. Policajti riešia zložitú situáciu s treťou členkou rodiny, dcérou a sestrou narkomankou Jill. Otec jej poslal peniaze na cestu, aby Silvester strávili spolu. Jack mu tento krok vyčíta a realisticky predvída, že nepríde, lebo peniaze prefláka na drogy. Nakoniec sa síce dostaví, ale vybrakuje všetko speňažiteľné a ukradne aj otcovu kreditku. Manželská dvojica Roger (Leif Andrée) a Anna -Lena (Maria Langencrantz) , ktorá uviazla medzi Ludia4 resizezúčastnenými, sa zaoberá kúpou bytov. Tie vylepší a so ziskom predáva. Vyjde najavo, že žena v rámci snahy stlačiť ich ceny, najíma herca na cielené akcie. Hrá napríklad opitého suseda, triafajúceho do záujemcov o byt špagetami. Lennarta v kostýme bieleho králika, objavia na toalete. Zarah, pracovníčka banky kedysi odoprela pôžičku mužovi a ten spáchal samovraždu, skočil z mosta. Odvtedy obsesívne zisťuje všetko o jeho živote. Do bytu sa dostáva preto, lebo onen muž bol synom majiteľky bytu a tá je povie, že mal neliečiteľný rakovinový nádor. Preto umrel. Ďalej je tu lesbická dvojica, Ro je učiteľka herectva a tehotná Julia pracuje v kvetinárstve. Hľadajú spoločné bývanie, ale Ro si vidinou partnerskej budúcnosti nie je príliš istá a Ludia5 resizejednoducho sa vyparí.

Počiatočné komediálne ladenie z úvodu postupne prechádza do realistického tónu malých životných etúd. Rieši sa v nich kritická sociálna situácia Liv a ďalšie rodinné peripetie väčšieho i menšieho rozsahu, v konečnom vyústení do šťastného záveru, bez súdnej dohry i kvôli dobrému srdcu otca policajta. Nábeh na obľúbenú švédsku disciplínu, kritiku policajného zboru, nedostatku profesionality a akcieschopnosti, sa ohľaduplne zahladzuje všeobecným zmierením.

Ludia6 resizeForma mozaiky, alebo leporela, spojená v tomto prípade policajným vyšetrovaním, je zdá sa obľúbenou formou rozprávania. Najúspešnejší švédsky seriál za rok 2021, ocenený švédskou televíznou cenou Kristallen, Tenká modrá línia (Thin Blue Line, 2021), takýmto spôsobom podáva portrét policajného zboru v Malmo. Zápas o vylepšenie policajného imidžu je tu značný, minipríbehy odhaľujú súkromie jednotlivých postáv s poukazom na zložitú a riskantnú prácu. Na druhej strane je ďalší nominovaný seriál Poľovačka na vraha (Hunt for a Killer, 2020) o vyšetrovaní vraždy školáčky Hellen Nilssonovej z roku 1989 ukážkou alarmujúceho policajného amaterizmu. Úzkosti a ich ľudia sa Ludia8 resizev tomto ohľade skôr zameriavajú na diagnostikovanie strednej triedy a dodržiavajú pri tom všetky atribúty preferovanej a vlastne aj prikázanej politiky uznania. Defilé tuším všetkých menšín je onou povinnou jazdou, ktorú hodnotiť bez reálnej skúsenosti na mieste, je veľmi ošemetné. Seriál vznikol podľa rovnomennej knihy známeho švédskeho spisovateľa a novinára Fredericka Backmana, ktorá vyšla i v češtine. Je autorom aj predlohy jednej z najvýraznejších švédskych komédií Muž menom Ove (2015) a diváci mali možnosť vidieť i seriál Medveďovo (2020) na HBO Max.

Ludia9 resizeÚzkosti a ich ľudia (Folk med ångest/ Anxious People, TV seriál), Švédsko, 2021
Dĺžka: 2 h 52 min. (Minutáž: 23–34 min.)
Réžia: Felix Herngren
Predloha: Fredrik Backman (kniha)
Scenár: Camilla Ahlgren, Alex Haridi
Kamera: Victor Davidson
Hudba: Adam Nordén
ň Strih: Henrik Källberg
Zvuk: Bo Persson, Stefan Ljungberg, Nicklas Lindh
Scénografia: Bengt Fröderberg
Masky: Petra Cabbe, Lena Aspemar
Kostýmy: Madeleine Thor
Producent: Anna Carlsten
Hrajú: Alfred Svensson, Carla Sehn, Elina du Rietz, Sascha Zacharias, Dan Ekborg, Leif Andrée, Lottie Ejebrant, Sofia Ledarp, Anna Granath, Marika Lagercrantz, Per Andersson, Petrina Solange, Hugo Gummesson, Shima Niavarani, Rafael Edholm, Anna Månsson, Lars Jeppson, F. A. Brabec, Olivia Elander, Stina Schedin, Vera Herngren, Manda Ersgård, Susanne Mattson, Pontus Edgren, Marie Agerhäll
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.