Prehistorická planéta (Prehistoric Planet, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Planeta63 resizeZ produkcie štúdia BBC prichádza ďalší prírodovedný, dokumentárny seriál. Po nádhernej dokumentárnej sérii Planéta Zem, nás BBC vezme o 66 miliónov rokov späť v čase, aby nám na základe najaktuálnejších vedeckých poznatkov a použitia najmodernejších trikových technológii, ukázalo svet, ktorému vládli obrovské jaštery. Dokumentárnych filmov a seriálov o dinosauroch bolo už pomerne veľa, medzi tie najznámejšie patrí napríklad Putovanie s dinosaurami (2005), Planéta dinosaurov (2011), alebo Prechádzky s dinosaurami (2013). Avšak Prehistorická Planéta oživuje svet dinosaurov v zatiaľ najambicióznejšom podaní, a to vo všetkých zložkách. O naráciu sa dokonca postaral David Attenborough. Jeho ikonický hlas je už neoddeliteľnou súčasťou každého kvalitného prírodovedného projektu.

Prehistorická planéta je rozdelená na 5 epizód, z ktorých sa každá zameriava na špecifický bióm. Podobne ako v Planéte Zem. V tomto prípade si tvorcovia Planeta resizevybrali "Pobrežie", "Púšť", "Sladkú vodu", "Ľadovú krajinu" a "Les". Každá z týchto epizód nám prezentuje každodenný život dinosaurov v danom prostredí. Seriál je nakrútený spôsobom, akoby dinosaury nikdy nevyhynuli. Režíjne k nim pristupuje úplne rovnako, ako v dokumentoch o terajších zvieratách. Seriál nie je zbytočne zdramatizovaný, tvorcovia sa pokúšajú o čo najrealistickejšie a v rámci možností najvernejšie spracovanie. Jednotlivé epizódy sú mozaikami mikropríbehov živočíšnej ríše, prostredníctvom ktorých nám tvorcovia ukazujú rôzne spôsoby stravovania, priebehov lovu, rituálov pri výbere partnera na párenie a mnoho ďalších zaujímavostí zo sveta dinosaurov. V priebehu epizód sa dočkáte napínavých, ale aj humorných momentov. Prehistorická Planéta predstavuje širokú škálu rôznych druhov dinosaurov, od tých vďaka popkultúre najznámejších, ako napríklad Tyrannosaurus Rex, Velociraptor (tentokrát operený) a Brontosaurus, až po takmer úplne neznáme Planeta3 resizedruhy. Celkovo sa ich v tomto seriály objaví vyše 60, čo je na 5 epizód dosť vysoké číslo.

Prehistorická Planéta bola vo výrobe 3 roky, čo je vzhľadom na technickú náročnosť produkcie pochopiteľné. Efekty sú na úrovni súčasných blockbusterových filmov, ako napríklad Jurský Svet (2015). Na ich tvorbe sa podieľali tí istí ľudia, ktorí pracovali na filmoch Avatar (2009), Kniha Džungle (2016), alebo Leví Kráľ (2019). Režisér posledných dvoch filmov, Jon Favreau, je dokonca jedným z hlavných producentov a iniciátorov výroby tohto projektu. Všetky tieto filmy spájajú fotorealistické digitálne efekty a z veľkej časti tomu nie je výnimkou ani tento projekt. Detaily na oči a šupiny sú v niektorých momentoch až šokujúco realistické. Pri sledovaní tohto seriálu občas úplne zabudnete, že dinosaury vyhynuli. Nie len úžasné spracované 3D modely dinosaurov, ale aj krásna kamera a perfektne vybrané lokácie dotvárajú esteticky podmanivý vizuálny zážitok. Dôležitým faktorom je, samozrejme, aj hudba. Tú zložil velikán filmovej hudby Hans Planeta5 resizeZimmer, ktorý dodáva jednotlivým momentom napätie, veľkoleposť a v niektorých epizódach aj hravosť.

Prehistorická Planéta, podobne ako aj iné prírodovedné filmy a seriály o živočíšnej ríši, občas trpí monotónnosťou. Tá vyplýva z opakovania sa tých istých typov scén, iba s obmenou druhu dinosaura. Ale to je iba malá výčitka, ktorá prirodzene vychádza z konceptu, na ktorom sú podobné filmy a seriály postavené. Inak ide o fantastický projekt a definitívny dokument o dinosauroch. Pokiaľ sa o praveké jaštery čo i len trochu zaujímate, budete pri sledovaní Prehistorickej Planéty v raji. O distribúciu sa postarala streamovacia stanica Apple TV+, takže sa k nej nie je vôbec ťažké dostať. Podľa priebežného úspechu je veľmi pravdepodobné, že sa za triumfálneho revu dinosaurov dočkáme aj druhej série.

Planeta2 resizePrehistorická planéta (Prehistoric Planet, TV seriál), USA
Dĺžka_ 2022, 3 h 23 min. (Minutáž: 39–42 min.)
Réžia: Andrew R. Jones
Kamera: Simon de Glanville, Andrew Fleming
Hudba: Anze Rozman, Hans Zimmer
Hrajú: David Attenborough (rozprávač)
Zvuk: Andy Devine
Producent: Matthew Wright
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.