Americká výprava (O Hóspede Americano/The American Guest, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Americky2 resizeV roku 1913 sa exprezident Spojených štátov Theodore Roosvelt (1858-1919) vydal spolu so svojim 23- ročným synom Kermitom a skupinou odborníkov, na prieskum rieky v Amazónii. Výpravy sa s vojakmi zúčastnil i brazilský plukovník Candido Rondon. Podľa Roosvelta to bola jeho “posledná možnosť byť chlapcom”. Dobrodružstvu veľmi neprial jeho zdravotný stav, v ramene mal guľku, následok atentátu počas jeho neúspešnej prezidentskej kampane z roku 1912. Zvíťazil v nej vtedy Woodrow Wilson, u ktorého Masaryk vyjednával vznik Československa. Ako 26. prezident USA bol Roosvelt v úrade od roku 1901 do roku 1909. Do prezidentskej mocenskej agendy presadil nielen kontrolu mocných priemyselných spoločností, ale aj ochranu prírodných zdrojov.

Štvordielny brazílsky seriál Americká výprava je popisom cesty k ústiu neznámej a nezmapovanej rieky, ktorá pôvodne niesla názov Pochybnosť a podľa všetkého po tom, čo výprava dorazila k jej ústiu, dostala meno Roosvelt. Manželka Edith presadí, aby ho sprevádzal syn Kermit, ktorý žije v Brazílii a hovorí portugalsky. Od jeho prítomnosti si sľubuje nielen ochranu otca s chatrným zdravím, ale aj vzájomné zblíženie. Mladému mužovi sa tento plan príliš nehodí, Americky resizeprišiel rodičom oznámiť, že sa chce ženiť s istou Bellou, dcérou amerického veľvyslanca v Španielsku, kde sa i svadba má konať. Nakoniec však súhlasí a expedícia sa vydá na cestu. Časť prejdú na muliciach a pri brehu rieky nasadnú na kanoe.

Popis cesty sa s niektorými reálnymi udalosťami. Je to napríklad smrť Brazílčana Simplicia. Kanoe Kermita s dvoma ďalšími mužmi sa dostalo na rieke do víru, ktorý ich unášal k vodopádu. Čln sa prevrátil, Kermit s jedným z mužov sa zachránil, ale Simplicio zahynul. Skupinu neustále sprevádzajú Indiáni, mieria nan ich šípmi, ale plukovník Rondon s nimi vždy dokáže vyjednať zloženie zbraní. Nie vždy sa to podarí, lekár výpravy nakoniec v jednej z potýčok v džungli umiera. Prezident má infekciou zasiahnutú nohu a Rondon sa odhodlá k riskantnej operácii. V cieli už pacient chodí s miernym krivkaním.

Počas púte sa odvíjajú rozhovory najmä s Rondonom, ktorý je v mnohom ako polovičný Indián, oboznámený so životom v prírode. Je poverený brazílskou vládou, aby preskúmal neznáme končiny a pomohol s ich modernizáciou. Predstavy o civilizačných zmenách, školách, nemocniciach a cestách, počúva Roosvelt s istou dávkou skepsy. Formuluje ich názorne. Ak človek dostane do rúk pušku a vidí na oblohe tri divoké husi, miesto toho, aby zastrelil jednu a nechal dve, nech sa množia, zabije všetky tri. Nemá o jednoznačnom pozitívnom efekte rýchle Americky3 resizepostupujúcej modernizácie žiadne ilúzie.

Paralelnou líniou k ceste brazílskou riekou je trochu spletité sledovanie zápasu TR s politickými konkurentami a zároveň s kráľom Wall Street bankárom J.P. Morganom. Jeho spoločnosť Northern Securities mala nakročené k ovládnutiu amerických železničných dráh, až do momentu, keď v roku 1901 guľkou atentátnika umiera president William McKinley. Do prezidentského úradu nastupuje Roosvelt a žaluje Morgana za porušenie antitrustových zákonov. Na stole je večná otázka, či posilnenie demokracie má znamenať skrotenie kapitalizmu. Morgan bojuje proti TR, chvíľu sa ho snaží uplatiť, keď zakladá vlastnú stranu a potrebuje fiančnú podporu. Po Roosveltovi a jeho neúspešnej prezidentskej kandidatúre sa do najvyššej mocenskej pozície dostáva ako 27. President USA William Howard Taft, v Americky4 resizeúrade bol od roku 1909 do roku 1913. O novom prezidentovi sa TR vyjadril, že jeho mozog je menší ako mozog škrečka. Republikáni sú v tom čase rozdelení na konzervatívne a progresívne krídlo a TR teda útočí voči prezidentovi z vlastnej strany. Má v nej svojich podporovateľov, ale nakoniec to vzdáva a zakladá vlastnú stranu.

Jeho verným spojencom je druhá manželka Edith (1861-1948). Prvá, Alice, zomrela v rovnaký deň, ako jeho matka v roku 1884. Ostala po nej dcéra Alice, s Edith mal päť detí. Syn Kermit (1889-1943) si po návrate zobral v roku 1914, svoju milovanú Bellu. Trpel celý život depresiami spáchal nakoniec samovraždu. Slúžil v oboch svetových vojnách. Pre úplnosť je potrebné pripomenúť, že Spojené štáty mali dvoch Roosveltov, druhým bol Franklin Delano Roosvelt (1882-1945) a boli vzdialení príbuzní.

Riešenie vložiť do príbehu expedície retrospektívne fragmenty z Roosveltovej politickej kariéry, so snahou načrtnúť jeho dynamickú povahu a zanietenosť v obrane vlastného presvedčenia, nebolo šťastnou voľbou aj preto, že zachytiť aspoň základné historické súvislosti jeho zápasu o dôstojné postavenie nebolo vôbec prehľadné. Celá koncepcia viac pripomínala televízne docufiction so záplavou konkrétnych odkazov, ktoré mohol registrovať len pripravený divák. Exotická cesta by si na pútavé rozprávanie pohodlne vystačila dramatickými situáciami, ale i konfrontáciou TR s brazílskym plukovníkom i utužením vzťahov s vlastným synom.

Americká výprava (O Hóspede Americano/The American Guest, TV seriál), Brazília, 2021
Dĺžka: 3 h 22 min. (Minutáž: 43–58 min.)
Réžia: Bruno Barreto
Scenár: Matthew Chapman
Kamera: Rodrigo Monte
Hudba: Alexandre Guerra
Producent: Bruno Barreto
Hrajú: Aidan Quinn, Chris Mason, Dana Delany, Chico Diaz, João Côrtes, Trevor Eve, Gene Jones, Nick Westrate, Jeff Pope
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz. a HBO Max

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.