Životná trefa (Hustle)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Trefa resizeNový film z produkcie streamovacej spoločnosti Netflix Životná trefa predstavuje Adama Sandlera v ďalšej zo svojich vážnych úloh a ako sme sa mohli presvedčiť aj z jeho predchádzajúcich filmov, odstúpenie Sandlera od typických bláznivo-komediálnych kreácií mu skutočne svedčí. Dalo by sa povedať, že sa z neho stáva univerzálnejšia herecká osobnosť a režiséri teda začínajú využívať jeho úplný herecký potenciál, ktorý Sandler tak dlho „premárnil“ v prevažne jednoduchších komédiách pre nenáročného diváka.

Vo filme Životná trefa hrá Sandler basketbalového hľadača nových talentov Stanleyho Sugermana, ktorý sa však neprezentuje žiadnymi výraznými úspechmi. Keďže trávi väčšinu času na cestách, veľa mu ho už neostáva na vlastnú rodinu, čo mu dáva pocítiť aj jeho energická manželka stvárňovaná Queen Latifah. Trefa3 resizeObsadením silnej osobnosti typu Latifah do úlohy Sandlerovej partnerky akoby tvorcovia vyjadrovali , že tento vzťah je rovnocenný a nefunguje len na báze akejsi zotrvačnosti, čo je napokon zrejmé aj z nasledujúcich scén. Treba však povedať, že prvok rodinnej drámy nehrá vo filme výraznú úlohu a táto črtajúca sa téma filmu je zakrátko zažehnaná. Dej sa teda môže plne sústrediť na Sugermanov nový objav v podobe pouličného španielskeho basketbalistu Bo Cruza. Toho Sugerman objaví na jednej z potuliek španielskym predmestím, kde ho osloví Cruzove hráčske umenie. Je presvedčený, že objavil mimoriadny basketbalový talent, a tak dostáva Cruz štedrú ponuku, ktorá sa neodmieta. Je však zrejmé, že dotiahnuť do vrcholového športu niekoho, kto predáva svoje schopnosti v pouličných stávkach, sa pre Sugermana nezaobíde bez problémov. Sociálny komentár je však vo filme potlačený a film sa skôr zameriava na Cruzove problémy so sebakontrolou, následkom ktorých je jeho cesta na výslnie viackrát ohrozená. V úlohe Bo Cruza sa objavuje skutočný španielsky basketbalista Juancho Trefa2 resizeHernangómez, ktorý síce žiadne predchádzajúce herecké skúsenosti nemá, ale svoju úlohu mĺkvej, zo skromných pomerov vychádzajúcej hviezdy, stvárnil presvedčivo.

Je pravdou, že Cruzovej postave i ceste ku sláve, chýba väčší dramatický náboj, čo v konečnom dôsledku spôsobuje, že sa film príliš nevzďaľuje svojmu pokojnému tempu a je teda skôr rozprávkou o ceste zo dna k športovým výšinám, než srdcervúcou drámou. Komediálne prvky síce možno badať v slovných prestrelkách medzi Sandlerom a Latifah, či v dezorientovanosti Cruza vo svete veľkého športu, no je ich pomerne málo. Presne žánrovo definovať snímku je teda ťažké, ale azda ho možno bez problémov zaradiť do škatuľky tradičných športových filmov. Nechýbajú tréningové montáže, motivačné prehovory, ani nepríjemný konkurent pripravený naštrbiť hrdinove sebavedomie a skomplikovať (prípadne úplne zničiť) jeho ďalší kariérny postup.

Réžie sa ujal režisér Jeremiah Zagar, doposiaľ tvorca nezávislých filmov, a tak je pre neho film prvým Trefa4 resizevstupom do sveta komerčnej produkcie. Výsledkom je priemerná športová dráma so sympatickým Sandlerom, no príbeh v skutočnosti ničím neprekvapuje. Keď sa aj zdá, že by v závere mohla byť narušená klasická príbehová šablóna, tvorcovia radšej volia pohodlný záver. Životná trefa teda nie je ničím prevratný ani výnimočný film zo sveta športu, darí sa mu však vyhnúť prehnanej sentimentalite a vďaka civilným hereckým výkonom nie je vyššie spomenutá rozprávkovosť nijak zvlášť odpudzujúca. Vo výsledku ide o odpočinkový film, ktorému pomáha sympatický Adam Sandler v úlohe outsidera plniaceho si skrz svoj nový športový objav odveký sen. Sandler o svojich hereckých kvalitách presvedčil divákov už v predchádzajúcom netflixovskom filme Drahokam a zdá sa, že ho vážnejšie úlohy neminú ani v nasledujúcich projektoch, o čom môže svedčiť aj ohlásená sci-fi dráma Spaceman podľa románu českého autora Jaroslava Kalfařa, takisto v produkcii Netflix.

Trefa5 resizeŽivotná trefa (Hustle), USA, 2022
Dĺžka: 117 minút
Réžia: Jeremiah Zagar
Scenár: Taylor Materne, Will Fetters
Kamera: Zak Mulligan
Hudba: Dan Deacon
Strih: Tom Costain, Brian M. Robinson
Scénografia: Perry Andelin Blake, Alan Au, Claire Kaufman
Kostýmy: Johnetta Boone
Producenti: LeBron James, Jeff Kirschenbaum, Joe Roth, Adam Sandler, Zack Roth, Maverick Carter
Hrajú: Adam Sandler, Ben Foster, Robert Duvall, Queen Latifah, Juancho Hernangomez, Jaleel White, Andrea Sooch, Lyon Beckwith, María Botto, Jorda Hull, Alex A.J. Gardner, Anthony Edwards, Raúl Castillo, Boban Marjanović
Disatribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.