Rýchla rota Chipa a Dala (Chip 'n' Dale: Rescue Rangers)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Chip Dale 1Kto by už nepoznal populárny animovaný seriál Rýchla rota Chipa a Dala? Dobrodružstvá dvoch veveričiek Chipa, Dala a ich kamarátov – austrálskeho myšiaka Montyho Jacka, myšky Gadget a muchy menom Bzučo vedeli prikovať divákov k televíznym obrazovkám aj v našich končinách. Nevysielal sa pritom vôbec dlho a i napriek tomu, že ponúkol až 65 epizód, v Amerike ukončil svoje pôsobenie už po roku a pol od svojej premiéry. No hoci nikdy nedosiahol úspech Káčerova, predsa len je trochu prekvapením, že filmovej verzie sa dočkal až behom tohto roka.

Že Hollywood vyťahuje zo šuplíkov staré značky sa snaží sa lákať divákov prostredníctvom nostalgie, nie je ničím novým. Niekedy to vyjde lepšie, niekedy ani nie a opatrnosť je v týchto prípadoch často na Chip Dale 2mieste. Obavy z celovečernej Rýchlej roty však rýchlo zahnala už prvá zverejnená ukážka, ktorá naznačila že tvorcovia na to pôjdu trochu inak a asi nie zle. Pod novou verziou sú inak podpísaní aj členovia známeho komediálneho tria Lonely Island (Akiva Schaffer, Andy Samberg a Jorma Taccone) a niet pochýb, že na výsledku zanechali určitú stopu. Najviac to asi platí u Akivu Schaffera, ktorý sa postaral o samotnú réžiu.

Dej inak nijak nenadväzuje na udalosti seriálu, aspoň nie v klasickom slova zmysle. Miesto toho predstavuje a Chipa a Dala ako dvojicu kamarátov z detstva, ktorí svojho času presadili v Hollywoode, Chip Dale 5no po rozpade ich vlastnej show sa rozdelili aj ich cesty. Odvtedy ubehlo tridsať rokov a kým Dale (spomínaný Andy Samberg) sa stále snaží o druhú šancu a prežíva i vďaka fanúšikovským akciám, Chip (John Mulaney) sa dal miesto toho na dráhu poisťovacieho agenta. Ich osudy sa však znova pretnú po tom, čo ich oboch požiada o pomoc ich starý kolega Monty Jack. Ten sa totiž nepríjemne zadĺžil a hrozí mu únos od gangu, ktorý využíva kedysi populárne animované postavičky pre nakrúcanie lacných napodobenín hollywoodskych hitov. Nesúrodá dvojica tak musí znova spojiť sily, aby raz a navždy prekazila zákerné plány... nie, faktChip Dale 4 sa nepatrí prezrádzať, kto za tým všetkým stojí, už len samotné odhalenie dokáže vyvolať úsmev na tvári.

Filmové spracovanie Chipa a Dala bolo od začiatku plánované ako duchovný nástupca legendárnej snímky Rogera Zemeckisa Kto obvinil králika Rogera? Podobne ako tá sa teda odohráva vo svete, v ktorom voľne koexistujú ľudia s animovanými postavičkami a to doslova kdekoľvek. Ďalšou citeľnou inšpiráciou sú policajné „buddy komédie“ typu 48 hodín, či Smrtonosná zbraň, pretože i tu máme k dispozícii charakterovo odlišné duo, ktoré sa snaží vyšetriť zločin. Jediným zásadnejším rozdielom je azda len fakt, Chip Dale 7že dej je v tomto prípade podstatne absurdnejší a kladie ešte väčší dôraz na odľahčený ton.

Tak ako v týchto filmoch, ani tu zápletka nehýri vyloženou originalitou a ide v nej de facto len o zastavenie ústredného zloducha. No zatiaľ čo v tomto smere stráca, scenár vyvažuje tento nedostatok svojou kreativitou. Vtipne pôsobia už len odlišné animačné štýly oboch hrdinov, kde Chip vyzerá rovnako ako v minulosti, no Dale v snahe ísť s dobou podstúpil CGI operáciu, aby pôsobil dostatočne moderne. Film je taktiež preplnený množstvom odkazov na staršie kúsky (a nielen tie od od spoločnosti Disney), z ktorých si vo vybraných prípadoch neváha ani uťahovať. Chip Dale 3To nakoniec platí aj i pôvodnom seriáli, no ešte výraznejšie vyznieva parodovanie Hollywoodu ako celok, vrátane jeho aktuálnych trendov nakrúcať rôzne pokračovania, rebooty, či crossovery, bez ohľadu na ich výslednú kvalitu. Poväčšine to pritom skutočne funguje a len Škaredý Ježko Sonic je bezpochyby jedným z highlightov celého filmu – znalci tejto kauzy budú určite chápať.

Čo by sa však dalo snímke vyčítať a dôvod prečo i napriek evidentnej snahe nedosahuje úroveň svojho duchovného predchodcu je, je spôsob akým pracuje s kombináciou hraného a animovaného štýlu. Stále to pritom pôsobí o triedu lepšie než v prípade vlaňajšieho Toma a Jerryho, či Space Jam Novej legendy, no jediná významnejšia ľudská postava – policajtka Ellie – je jednoznačne najslabším charakterom celého filmu, kontrast medzi Chip Dale 6oboma svetmi takmer vôbec nepodtrhuje a nepresvedčivo pôsobí aj po hereckej stránke. Miestami až pôsobí akoby jej predstaviteľka Kiki Layne nevedela, ako vlastne reagovať na kreslené postavy a jej výkon je, bohužiaľ, až príliš mdlý.

Inak je však filmová Rýchla rota Chipa a Dala vcelku milým prekvapením a jasným dôkazom, že aj k na prvý pohľad prvoplánovému nostalgickému návratu sa dá pristupovať dostatočne sviežim spôsobom. Nie je to film pre každého, osloviť však môže ako deti, tak i odrastenejších divákov, bez ohľadu na ich vzťah k pôvodnému seriálu. Fanúšikovia si ho však predsa len užijú o niečo viac.

Chip Dale 8Chip 'n' Dale: Rescue Rangers, USA, 2022
Dĺžka 97 minút
Réžia: Akiva Schaffer
Scenár: Dan Gregor, Doug Mand
Kamera: Larry Fong
Hudba: Brian Tyler
Strih: Brian Scott Olds
Zvuk: Tony Villaflor
Scénografia: Steve Saklad, Ron Franco
Produkcia: David Hoberman, Todd Lieberman
Účinkujú: Andy Samberg, John Mulaney, KiKi Layne, Will Arnett, Eric Bana, Flula Borg, Dennis Haysbert, Keegan-Michael Key, Tress MacNeille, Corey Burton, Anthony Molinari, Matt Cook, Ryan Alosio, Krystal Alvarez, Victor Turpin, Tim Robinson, Seth Rogen, J.K. Simmons, Da'Vone McDonald, Akiva Schaffer, Rachel Bloom, Juliet Donenfeld, Jim Cummings, Chris Parnell, Jeff Bennett, Jorma Taccone, Alan Oppenheimer, Charles Fleischer, Paul Rudd, David Tennant
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.