Love, Death & Robots – 3. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Love Death Robots 3Na streamovaciu platformu Netflix dorazila už tretia séria animovaného seriálu Love, Death & Robots. Epizódy tohto seriálu sú koncipované formou antológie, čo znamená, že diváci dostanú s každou epizódou nielen nový príbeh, ale aj rozdielny typ animácie. Avšak čo všetky epizódy spája, sú žánre sci-fi, fantasy, hororu a občasne aj komédie. Tvorcovia sa často inšpirujú už existujúcimi, menej známymi poviedkami zo spomínaných žánrov. Projekt vznikol v produkcii režisérskeho majstra Davida Finchera, ktorý si v najnovšej sérii prvýkrát zrežíroval jednu epizódu. Hlavnými tvorcami, ktorí jednotlivé príbehy vyberajú, sú Jennifer Yuh a Tim Miller. Animovaným postavám svoje hlasy tentokrát prepožičali aj známy herci a komici, ako napríklad Mackenzie Davis, Joe Manganiello, Rosario Dawson, Jai Courtney či Craig Ferguson.

Aj tretia séria ponúka rozsiahlu škálu žánrov, tónov a štýlov animácie. A podobne ako prvá a druhá sériaLove Death Robots 5, aj táto začína s odľahčenejšou a humornejšou epizódou. Tentokrát je ňou pokračovanie už existujúcej epizódy z prvej série, čo je pri forme tohto seriálu prekvapujúce. V poviedke „Traja roboti: Stratégia úniku“ pokračujeme v dobrodružstvách troch robotov, ktorí putujú post-apokalyptickou zemou. Roboti tentokrát polemizujú o posledných a zúfalých pokusoch ľudstva o prežitie, pred začatím jadrovej vojny. Opäť nechýba čierny humor, možno až príliš očividné posolstvo a animácia, ako od Pixaru. Po tejto, v rámci možností „milej“ epizóde, nasleduje dlho očakávaný stret Davida Finchera s réžiou animovaného filmu, ktorý nesie názov „Desivá výprava“. Hororový príbeh o námorníkoch, ktorí sa stanú rukojemníkmi hrozivého monštra v podpalubí, je jednou z najlepších epizód tretej sérieLove Death Robots 8. Jediné mínus tejto atmosferickej, brutálnej a nádherne animovanej epizódy, je jej dĺžka. Tento námet by si jednoducho zaslúžil celovečerné spracovanie - príbeh takto pôsobí občas skratkovito.

Tretia epizóda „Tep toho stvorenia“, sa odohráva na jednom z mesiacov planéty Pluto. Členka prieskumnej skupiny Martha Kivelson musí po nevydarenej misii bojovať o prežitie. Pokiaľ ste boli pri tomto seriály fanúšikmi abstraktnejších konceptov, toto je epizóda pre vás. Psychedelické, poetické a aj napriek pôsobivej animácii, je to v závere nepríjemné patetické. Štvrtá epizóda, ktorá svojim názvom „Noc mini mŕtvych“ vtipne odkazuje na hororovú klasikuLove Death Robots 2Night of the Living Dead“, je zobrazením raketovo rýchlo prebiehajúcej zombie apokalypsy, za pomoci stop-motion animácie. Ide o jednu z najvtipnejších epizód, aké tento seriál zatiaľ ponúkol. Viac netreba dodať, treba to iba vidieť.

Humornejším tónom disponuje aj piata časť s názvom Tím zabijakov, ktorá je akousi paródiou a zároveň poctou akčných filmov z 80. rokov. Odkazuje najmä na film Predátor (1987) s Arnoldom Schwarzeneggerom. Príbeh zachytáva skupinu amerických vojakov, ktorí bojujú proti nepodarenému vojenskému experimentu v podobe obrovského robotického medveďa. Nechýba komicky prehnaná maskulinita jednotlivých postáv, čierny humorLove Death Robots 6 a extrémne brutálne násilie. Aj napriek pár mimoriadne vtipne napísaným replikám, ide o jednu zo slabších epizód. Po dvoch odľahčenejších epizódach nás seriál vráti späť do vážnejšieho tónu s výbornou šiestou epizódou „Roj“. Príbeh zachytáva dvoch ľudských vedcov, ktorí skúmajú rozsiahlu, a na prvý pohľad neškodnú kolóniu mimozemského roju, ktorému sa darí vo vesmíre prežívať už po tisícročia. Avšak po tom, ako zradia jeho dôveru, sa vedci dozvedia hrozivú pravdu o pravej podstate tejto na prvý pohľad primitívnej kolónie. Vynikajúca a hádam prvá epizóda, ktorá diváka navnaďuje na pokračovanie v ešte nepotvrdenej, štvrtej sérii.

Love Death Robots 4V siedmej časti Masonove krysy sledujeme Írskeho farmára Masona, ktorý pomocou robotických dronov bojuje proti inteligenčne vyvinutým potkanom v jeho stodole. Áno, čítate dobre. Absurdná premisa tejto epizódy je využitá naplno. Boj potkanov s robotmi je vyobrazený ako boj z frontu počas Prvej svetovej vojny a je to mimoriadne vtipné. Určite ide o jednu z najzábavnejších epizód tejto série. Ôsma epizóda s názvom „V klenutých sálach pochovaný“ začína pomerne genericky. Opäť sledujeme skupinu amerických vojakov, ktorých misia zavedie do podzemných tunelov v horách Afganistanu. Po brutálnej konfrontácii s krvilačnými bytosťami, sa prebojujú až do monumentálneho väzenia, v ktorom sa v reťaziach skrýva prastaré zlo. Bez toho, aby som niečo Love Death Robots 1prezradil len napíšem, že túto epizódu ocenia všetci priaznivci hororového spisovateľa H.P. Lovecrafta.

Musím každopádne zhodnotiť, že finálna, teda deviata epizóda s názvom „Jibaro“, mi vyrazila dych. Nejde len o, diskutabilne, najlepšiu epizódu tohto seriálu, ale o jeden z najpôsobivejších krátkometrážnych animovaných filmov za posledné roky. Príbeh hluchého rytiera a mýtickej sirény disponuje originálne štylizovanou animáciou, dokonalým strihom, úžasnou tanečnou choreografiou a predovšetkým, silným presahom. Najnovší zväzok Love, Death & Robots je po kvalitatívne nevyrovnanej druhej sérii výrazným zlepšením. Ide naďalej o jeden z najvzrušujúcejších a najoriginálnejších projektov pre fanúšikov sci-fi, fantasy a hororu z ktorého je pri každej epizóde jasné, že tvorcovia milujú danú tematiku.

Love Death Robots 7Love, Death & Robots - 3. séria, USA, 2022
Dĺžka 2 h 10 min (Minutáž: 7–21 min)
Manažéri projektu: Tim Miller, Jennifer Yuh
Réžia: Patrick Osborne, David Fincher
Scenár: Andrew Kevin Walker
Hrajú: Josh Brener, Gary Anthony Williams, Katie Lowes, Chris Parnell, Troy Baker, Kevin Jackson, Fred Tatasciore, Anthony Mark Barrow, Chantelle Barry, Parry Shen, Time Winters, James Preston Rogers, Jason Flemyng, Elodie Yung, Max Fowler, Mackenzie Davis, Holly Jade, David Shatraw, Joel McHale, Seth Green, Gabriel Luna, Steve Blum, Andrew Kishino, Rosario Dawson, Jason Winston George, Fred Tatasciore, Craig Ferguson, Dan Stevens, Joe Manganiello, Christian Serratos, Jai Courtney, Noshir Dalal, Stanton Lee, Jeff Schine, Debra Wilson, Girvan ‘Swirv’ Bramble
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.