Halo (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Halo 1Hoci je kvalita videoherných adaptácií ako celok diskutabilná, v poslednej dobe sa predsa len začína blýskať na lepšie časy. Stále ide o ojedinelé výnimky, no Arcane: League of Legends na seriálovom, či Ježko Sonic 2 na filmovom poli dokazujú, že herná látka sa dá uchopiť zmysluplným spôsobom. Teda tak, aby fungovala nielen z pohľadu najskalnejších priaznivcov, no hlavne ako samostatne stojace dielo. O niečo podobné sa snaží aj seriálové Halo, pod ktorým je ako výkonný producent podpísaný i slávny Steven Spielberg.

Pôvodne sa pritom povrávalo o filmovom spracovaní – pôvodný scenár napísal Alex Garland (Ex Machina, Annihilation), výkonným producentom mal byť Peter Jackson (trilógia Pán Prsteňov) a režisérom Halo 2v poslednej dobe značne zapadnutý talent Neill Blomkamp (District 9). Z týchto plánov však nakoniec vzišlo a fanúšikovia sa museli uspokojiť len s niekoľkými lacnejšími pokusmi ako animované Halo Legends určené pre DVD, respektíve webseriál Halo 4: Forward Unto Dawn. Na plnohodnotné hrané vysokorozpočtové Halo tak došlo až behom tohto roka pod taktovkou streamovacej služby Paramount +.

O čom vlastne Halo pojedáva? Ide o sériu sci-fi strieľačiek z pohľadu prvej osoby, v ktorej supervojak Master Chief za pomoci umelej inteligencie Cortany bojuje proti mimozemskému zoskupeniu kolektívne označovanému ako Coventant. Aspoň teda v pôvodnej trilógii Halo 3a hoci ide o značku primárne zameranú na početné súboje, v jej vnútri sa ukrýva základ pre zaujímavo vystavaný svet. Čo je nakoniec i prípad mnohých videoherných značiek, ktoré ho však nie vždy dokážu presvedčivo predať samotným príbehom.

Dej seriálu sa začína odvíjať útokom mimozemského Covenantu na základňu rebelov situovanú na púštnej planéte Madrigal. Tí sa príliš nedokážu brániť ich nadľudskej sile a pokročilým zbraňovým technológiám a situáciu čiastočne zachráni až prílet supervojakov z programu Spartan-II vedeným Master Chiefom. Po eliminácii hrozby však ostane na mieste činu iba jedna preživšia osoba. Halo 4Tou je dcéra lídra miestneho povstania Kwan Ha a nakoľko príliš netúži podporiť propagandu UNSC (vesmírne velenie organizácie spojených národov), to nakáže Master Chiefovi, aby nepohodlného svedka zlikvidoval. V ňom sa však vďaka odkrytým spomienkam z detstva, ktoré vyvolal miestny artefakt, pohne svedomie a rozhodne sa vzoprieť príkazom zhora...

Tým sa celé dianie iba začína, pričom samotný dej prvej série je podstatne komplexnejší. Ako úvod však svoju rolu plní, predstaví hneď niekoľko zaujímavých postáv a naznačí potenciál pre ďalšie smerovanie. Dá sa síce argumentovať, že nie všetko v ňom funguje ideálne – a to vrátane vizuálnych efektov, ktoré pôsobia prekvapivo presvedčivejšie u mimozemsťanov než v rámci pohybu supervojakov - no s pribúdajúcim časom tvorcovia odhaľujú viac a viac tromfov. Divák, ktorý vydrží až do úplného konca Halo 5prvej deväťdielnej série sa tak nakoniec dočká vcelku premyslene pôsobiacej zápletky, ktorá kulminuje vynikajúco vygradovaným predposledným dielom. Jej záver predstavuje zo scenáristického hľadiska vrchol doterajšieho priebehu a umne rozdáva karty pre veľké finále, ktoré z neho i patrične ťaží.

Akokoľvek je mi však smer, akým sa tvorcovia uberajú sympatický, k skutočnej seriálovej sci-fi špičke typu Hviezdna loď Galactica či Expanzia Halo po prvej sérii určite nepatrí. Niektoré ohlasy hovoria skôr o kvalitnom deriváte lepších science fiction klasík a s tým sa dá do istej miery súhlasiť. Len postupné odhaľovanie zabudnutej minulosti pod vplyvom nepovolených vedeckých pokusov nie je ničím originálnym a akokoľvek vo výsledku funguje, inde sme to už videli lepšie. To isté platí aj o intrigách v rámci UNSC, kde však aspoň poteší, že je Halo 6sympaticky vykresľovaná nečiernobielym spôsobom a i napriek istým morálnym zásadám jej vedenia sa občas riadi heslom „účel svätí prostriedky“.

Hlavný hrdina v podaní charizmatického Pabla Schreibera však dokáže tiahnuť i v slabších chvíľach a hoci skladá helmu oproti predlohe až príliš často, identifikácii s jeho postavou to určite pomáha. Skvelá je aj známa britská herečka Natascha McElhone, ktorá si svoj ambivalentný charakter vedkyňe a jedného z iniciátorov nie úplne legálneho programu Spartan II skutočne užíva. Zaujímavo sa spočiatku javí aj už spomínaná Kwan Ha (austrálska herečka Yerin Ha), jej dejová línia však sa však fanúšikmi až zbytočne kritizovanou siedmou častou uzavrie a v konečnom dôsledku pôsobí trochu nadbytočne. Jej miesto v druhej polovici seriálu preberá Halo 7skôr ľudská členka Covenantu Makee (Charlie Murphy) s ktorej motiváciami sa dá navyše až prekvapivo ľahko stotožniť a rozhodne nie je zameniteľnou antagonistkou. Príjemným bonusom pre priaznivcov bude inak fakt, že umelú inteligenciu Cortanu stvárňuje tak ako v hrách Jen Talyor.

Prvá seria však rozhodne nevyložila všetky karty a z úplného záveru je cítiť, že tvorcovia majú do budúcna podstatne väčšie plány. No vzhľadom k narastajúcej kvalitatívnej úrovni, a to i rámci akčných scén, kde nechýbajú ani obligátne zábery z pohľadu vlastných očí, to nijak zvlášť nevadí a pokiaľ sa udrží nastolený trend, časom môže Halo ponúknuť ešte lepší sci-fi zážitok.

Halo 8Halo, USA, 2022
Dĺžka: 7 h 38 min (Minutáž: 40–59 min)
Manažéri projektu: Steven Kane, Kyle Killen
Réžia: Jonathan Liebesman, Otto Bathurst, Roel Reiné, Jet Wilkinson, Jessica Lowrey
Scenár: Steven Kane, Kyle Killen, Justine Juel Gillmer
Kamera: Karl Walter Lindenlaub, Eric Kress, Ed Wild
Hudba: Sean Callery
Strih: Aaron Marshall, Geoff Ashenhurst
Zvuk: David Evans, Jane Tattersall
Scénografia: Sophie Becher
Masky: Hannah Eccleston, Gero Anna, Gergő Sipos, Attila Végh
Kostýmy: Giovanni Lipari
Produkcia: Sheila Hockin, Charlotte Keating
Hrajú: Pablo Schreiber, Natascha McElhone, Charlie Murphy, Shabana Azmi, Björn Freiberg, Olive Gray, Bentley Kalu, Natasha Culzac, Yerin Ha, Kate Kennedy, Ryan McParland, Danny Sapani, Bokeem Woodbine, Miranda Wilson, Fiona O'Shaughnessy, Burn Gorman, Josette Simon, Angie Cepeda, Johann Myers, Ian Pirie, Nóra Trokán, Jeong-hwan Kong, Gábor Nagypál, Anna Trokán, J Sebastian Lee, Péter Jankovics
Distribúcia: Paramount+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.