V bubline (The Bubble)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

V bubline 1Chcela ukázať, že má na viac než stále len pobehovať v džungli a likvidovať okrídlené dinosaury. Svoju hereckú účasť v piatom dieli série Cliff Beats odmietla, aby si mohla konečne zahrať komplexnejšiu charakterovú rolu. A tak sa Carol Cobbová (Karen Gillan) blysla vo filme Izrael povstal ako odvážna zjednotiteľka konfliktných národov izraelsko-palestívneho pôvodu v boji proti... proti... mimozemskej invázií? Každopádne, kritický konsenzus na internete dospel k hodnoteniu kvality 4%. Takže herečke nezostáva nič iné, než vrátiť sa k tomu, čo jej išlo najlepšie. Lenže príjmu ju opäť do „rodiny“ ostatní zatrpknutí členovia štábu? A prežije nakrúcanie ovplyvnené protipandemickými opatreniami v súvislosti s Covid-19?

Fiktívny Cliff Beats 6: Battle for Everest je (podobne ako reálny Jurský svet: Nadvláda, inak tiež šiesty diel veľmi populárnej série) jednou z hlavných veľkých štúdiových snímok, ktorého nakrúcanie musí V bubline 2dospieť do šťastného konca, inak to definitívne položí štúdio, čo ho produkuje. Takže, prečo by producentka Paula (lahôdkovo cynická Kate McKinnon) vôbec váhala s tým uväzniť (nielen raz) na dva týždne z karanténnych dôvodov hercov v izbách na luxusnom anglickom sídle, „zneuctiť“ im telá čipmi na sledovanie, prípadne najať zopár ozbrojencov na ich údajnú ochranu. Aj keď to vyzerá skôr na to, žeby im mali zabrániť v úteku v prípade záujmu štúdia neohlásene nakrútiť so šiestym tiež siedmy diel... Predstavitelia ústrednej dvojice vedcov v nakrúcanom príbehu Lauren (Leslie Mann) a Dustin (David Duchovny) síce žijú oddelene, no stále to medzi nimi iskrí. Lauren je voči Carol asi najviac zaujatá a Dustin, samozvaný strážca „frančízy“, všetkým lezie na nervy neustálymi pokusmi prepisovať scenár a vkladať doň nejaké tie ekologické podtexty navyše.

V bubline 3Výstredný Sean Knox (Keegan-Michael Key) si, ak naňho práve nemieri kamera, ulietava na rôznych formách ezoteriky, vie maximálne tak vzlietnuť a pristáť s helikoptérou a všetkých naokolo otravuje vlastnou pozitivitou. Komická figúrka Howie Frangopolous (Guz Khan) začne byť paranoidnejší, než obvykle, takže tvorcovia neváhajú jeho postavu vo filme radšej čo najskôr a čo najnásilnejšie usmrtiť. Nováčikmi na „place“ sú talentovaný herecký veterán liečiaci sa zo závislosti na tvrdých drogách a sexe, stvárňujúci charizmatického antagonistu Dieter Bravo (Pedro Pascal) a inak neskúsená módna hviezdička z TikToku Krystal Krisová (Iris Apatow). Je dobré vedieť, že čo sa nepodarí nakrútiť naživo, bude sa dať možno zachrániť projekciou na zelené plátno. Síce občas nakrúcanie skomplikuje „neexistujúca“ chrípka, na Covid sú vraj po testovaní všetci negatívni. V bubline 4Hoci, minimálne dvaja majú nejakú bližšie nešpecifikovanú pohlavnú chorobu...

V bubline režiséra Judda Apatowa (40 rokov panic, Nabúchaná, Kráľ Staten Islandu), niekdajšieho kráľa nežne vulgárnych „bromantických“ komédií, je prekvapivo štipľavou mediálnou satirou na pozadí pandémie Covid-19. Inšpiráciu nachádza v reálnom, problematickom nakrúcaní jedného z dvoch v deji cez letmé narážky spomínaných a vôbec najväčších štúdiových projektov, ktoré takmer zastavila kritická situácia s v roku 2020 ešte nedostatočne preskúmaným vírusom. To, že stvárňovaní herci sú všetci do jedného výstrední a pri najmenšom náznaku hroziaceho nepohodlia v prípade nanútenej karanténnej izolácie až hysterickí, asi nikoho v publiku veľmi neprekvapí. To, že producenti sú cynickí a voči štábu filmárov tiež nadmieru V bubline 5manipulatívni, aby naplnili svoje pôvodné marketingové očakávania od jednotlivých stvárňovaných projektov, opäť k téme tak akosi patrí. Koniec koncov snaha tvorcov ako postáv vo filme prinútiť „neprispôsobivých“ hercov konštruktívne pracovať v komplikovaných, možno až život ohrozujúcich podmienkach, bola už neraz nápadito spracovaná.

Naposledy napríklad vo vynikajúcej paródií na film o filme Tropická búrka (2008) Bena Stillera, kde pre zvýšenie autenticity vojnového konfliktu museli rozmaznané hviezdičky nedobrovoľne čeliť skutočným bojovým situáciám. V podobnom duchu aj postavy V bubline zdieľajú nepriateľskú izoláciu, akoby boli na ostrove, z ktorého sa nedá uniknúť a z každej strany ich ohrozujú okrídlené plazy jurského obdobia. Bohužiaľ, tento raz to nefunguje. Kým v Tropickej búrke museli postavy svoje „vymyslené“ V bubline 6problémy riešiť počas zdanlivo zinscenovanej, ale hmatateľnej akcie, V bubline konfrontuje neurózy až paranoju protagonistov „len“ s ďalšou abstraktnou hrozbou na zelenom plátne. Herci ako postavy sú maximálne tak hrozbami sebe navzájom. Po Covide nie je v deji ani stopy a dejové motívy v súvislosti s nemilosrdne na štáb dohliadajúcou ochrankou pôsobia trochu nasilu a nadbytočne. Scenár Judda Apatowa a Pam Brady si vystačí s narušením východiskovej situácie. Rozohrá pár dejových motívov, ktoré majú ambície rozvinúť sa postupne do zaujímavých situácií a zvratov, možno trochu ovplyvniť vývoj charakterov jednotlivých postáv. Vo výsledku mu však nejde o nič iné len dať sympatickému hereckému obsadeniu čo najväčší priestor pre nekorigovanú improvizáciu.

Postavy sú predovšetkým divácky scudzujúce karikatúry. Normálnosť alebo čokoľvek by sa k normálnosti aspoň trochu približovalo, V bubline nie je vôbec prítomné. Divák tak nemá s kým sa stotožniť. V bubline 7Pokiaľ iné komédie na tému Covid-19 fungovali, bolo to preto, že sa pokúšali s divákom zdieľať predovšetkým jeho všednú každodennú skúsenosť s lockdownami. Snímka sa však snaží osloviť nie neatraktívnymi skúsenosťami, ktoré divák počas pandémie zažiť na vlastnej koži nemohol a na tom film tratí. Paradoxne však tie najštipľavejšie zo satirických postrehov súvisia s paranojou, konšpiračnými teóriami akoby napĺňajúcimi zlovestné predstavy fake news a hoaxov, šíriacimi sa neustále na sociálnych sieťach a pochybnými mediálnymi zdrojmi. Zo štábu a hercov sa stáva akási mikrovzorka spoločnosti, z producentov vládne mocnosti ťahajúce niekde na pozadí za nitky a z úteku zo štúdia, snaha vybojovať si svoju vytúženú slobodu. Takže nakoniec, ak V bubline niečo paroduje naozaj pôsobivo, je to hlavne všetok nevyžiadaný mediálny obsah, ktorý na bežných užívateľov sociálnych sietí predchádzajúce dva roky intenzívne a hlavne frustrujúco útočil z každej strany.

V bubline 8Jednotlivé improvizačné herecké gagy sú striedavo vtipné, striedavo únavné. Sem-tam by to chcelo aj výraznejší dramaturgický zásah, prípadne skrátenie o desať, možno pätnásť minút a vo výsledku mohlo V bubline fungovať ešte lepšie. Našťastie je Judd Apatow dostatočne inteligentný tvorca, ktorý vie vyťažiť z komediálneho talentu hercov maximum, či už sa snažia vtipne zdôrazniť pointu v danej scéne alebo sa len komicky pitvoriť. Vie dodať svojmu dielku prostredníctvom kamery Bena Smitharda, či občas hravých, občas zlovestných melódií Michaela Andrewsa a Andrewa Birddostatoka dostatok vizuálnej dynamiky, aby pomohol divákovi „prečkať“ aj hluchšie miesta. Síce už v minulosti nakrútil aj lepšie filmy. Vidieť Davida Duchovnyho v kritickom momente vyšňupať „čiaru“ kokaínu z plešatej hlavy Keegan-Michaela Keya, sa publiku nenaskytne zase tak často, že?

V bubline 9V bubline (The Bubble), USA, 2022
Dĺžka: 126 minút
Réžia: Judd Apatow.
Scenár: Judd Apatow, Pam Brady.
Kamera: Ben Smithard.
Strih: Dan Schalk, James Thomas.
Hudba: Andrew Bird.
Zvuk: Anna Behlmer.
Kostýmy: Lynsey Moore.
Produkcia: Judd Apatow.
Hrajú: Karen Gillan, Pedro Pascal, Leslie Mann, David Duchovny, Iris Apatow, Keegan-Michael Key, Fred Armisen, Peter Serafinowicz, Samson Kayo, Galen Hopper, Maria Bakalova, Vir Das, Kate McKinnon, Guz Khan, Rob Delaney, Raphael Acloque, Chris Witaske, Nick Kocher, Ben Ashenden, Celeste Dring, Maria Bamford, Katie O'Brien, Daisy Ridley, John Lithgow, John Cena, Donna Air, Ivy Wolk, James McAvoy, Kathryn Drysdale, Vivian Full, David Cheung, Harry Trevaldwyn, Alexander Owen, Danielle Vitalis a ďalší.
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.