The Sadness

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sadness 1Raz za čas sa objaví snímka, ktorá svojím brutálnym a šokujúcim násilím vyvolá búrlivú diskusiu v kruhoch filmových nadšencov. Snímka, ktorá prekročí hranicu zobrazenia explicitného násilia na striebornom plátne, rozdelí divákov na dva tábory a pri ktorej niektorí diváci začínajú pochybovať o zdravom psychickom rozpoložení jej tvorcov. Do tejto notoricky známej kategórie filmov patrí napríklad Cannibal Holocaust (1980), Ichi the Killer (2001), alebo Srpski film (2010). Tentokrát začali kolovať zvesti o pozoruhodnom zombie masakri z Taiwanu, ktorý nesie názov The Sadness.

Ide o celovečerný režijný debut kanadského filmára Roberta Jabbaza. Jabbaz je tvorca niekoľkých animovaných krátkych filmov a reklám, ktoré vznikli aj napriek jeho kanadskému pôvodu prevažne v Taiwane. Snímka si práve tam odbila premiéru už začiatkom roka 2021, avšak do širšej distribúcie sa dostala až teraz. A to najmä vďaka streamovacím platformám, Sadness 2pričom osobne si neviem predstaviť, žeby sa takýto typ filmu ešte hral v kinách. Jedine na veľmi špecifických filmových festivaloch. V záplave krvi sa vo filme objavili Berant Zhu, Regina Lei, Tzu-Chiang Wang, Wei-Hua Lan a Ying-Ru Chen.

Snímka zachytáva svet bojujúci s pandémiou vírusu, ktorý vedci nazvali „Alvin“. V momente, kedy vláda a frustrovaní občania poľavia na opatreniach proti tomuto vírusu, vypukne chaos. Alvin nečakane mutuje a prebúdza v bežných občanoch malého mesta Tchaj-pej zvrátené monštrá, pre ktoré je jediným cieľom znásilňovať a vraždiť. Ulice vyfarbené červenou sa stávajú bojiskom o prežitie pre tých, ktorý sa ešte nenakazili. Medzi nich patrí napríklad aj mladý pár Jim (Berant Zhu) a Cat (Regina Lei), ktorí si k sebe uprostred tohto krvavého šialenstva snažia nájsť cestu. Či už tú emocionálnu, alebo doslovnú. The Sadness je akousi zvláštnou alegóriou Sadness 3na svetovú pandémiu koronavírusu. Toto dielo je výsledkom frustrácie, ktorá vyplynula z niekoľkých mesiacov razantných pandemických opatrení. Aspoň do momentu kým nevypukne masaker tu máme všetko - diskusie o fenoméne ústredného vírusu, neschopnosť vlády adekvátne zvládnuť túto situáciu, konšpirátori, ktorí spochybňujú závažnosť pandémie a rúška, kam sa človek pozrie.

Potom príde to, na čo všetci čakáme. The Sadness odhalí svoju pravú tvár, ako jeden z najbrutálnejších filmov za poslednú dobu. Snímka sa prezentuje ako „zombie film“, avšak jej zobrazenie filmového zombie je iné, akoby ste mohli očakávať. V tomto prípade sú to skôr šialení, agresívni ľudia, v ktorých ostali iba tie najzákladnejšie zvieracie pudy. Podobne ako vo filmoch „O 28 dní...“ (2002) Dannyho Boylea, alebo Crazies (1973) Georgea A. Romera. Spolu s hlavnými postavami Jim a Cat, sme svedkami zvrátených obrazov, ktoré vám ostanú nejakú dobu v pamäti. Práve vo Sadness 4vyobrazení týchto zverstiev film žiari. Ešte aby nie. Praktické efekty sú tu na prvom mieste - žiadne lacné digitálne striekance krvi, ale poctivé gejzíry červenej kvapaliny v kombinácii s prostetickými maskami. Jednoducho radosť pre každého fanúšika praktických efektov. Niektoré momenty sú skutočne extrémne a to nie len v samotnom zobrazení násilia, ale myšlienkou, ktoré je za ním. Avšak krvavé scény sú občas tak prehnané, až tým tvorcovia priznávajú ich absurditu a tým sa z nich vytráca napätie.

Problémom taktiež je, že samotné násilné scény tvoria tak 30-40% filmu a okrem nich nemá snímka čo ponúknuť. Hlavným dejovým oblúkom je snaha opätovného stretnutia ústredného páru Jima a Cat. Tieto postavy sú nezaujímavé, nemá nám na nich prečo záležať. Pokiaľ práve nie sú konfrontovaní s nejakou hrozbou, len bezhlavo putujú mestom.Sadness 5 Režisérovi Robertovi Jabbazovi sa nepodarilo vytvoriť atmosféru, alebo napätie so všadeprítomného nebezpečenstva, ktoré by v týchto momentoch udržalo diváka v pozore. Práve naopak. Sú to až amatérsky zrežírované a zostrihané hluché scény, počas ktorých iba divák čaká, kým sa konečne znovu objavia zombie. Taktiež snaha o nejakú reflexiu na pandémiu a politickú satiru je podaná prvoplánovo, detinsky a celkovo pôsobí nezvládnutým dojmom.

Avšak všetká táto kritika robí z The Sadness to, čím je a čím sa aj, pravdepodobne, snažil byť – kontroverzným kultovým filmom. Aj napriek veľkej kvalitatívnej nevyváženosti aspektov tohto filmu, je z neho cítiť nadšenie pre danú tému. Občasný závan amaterizmu iba pridáva na jeho nepopierateľnej punkovej náture a to je sympatické. Výsledkom je film, ktorý naplno ocení malá skupina ľudí, no pre bežných divákov, to bude priam neznesiteľná skúsenosť.

Sadness 6The Sadness, Taiwan, 2021
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Robert Jabbaz.
Scenár: Robert Jabbaz.
Hrajú: Berant Zhu, Regina Lei, Chang-Hsien Tsai, Wei-Hua Lan a ďalší.
Distribúcia: Shrudder
Foto: ČSFD cz. 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.