Fresh

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Cerstvo2 resizeNa prípravu Pappardelle s mletým mäsom, špargľou a paradajkami budeme potrebovať: 500 gramov čerstvých cestovín papperdelle, 250 gramov cherry paradajok, 4 červené cibuľky, 4 strúčky cesnaku, hrsť mladého špenátu, čerstvý tymian, 4 zelené špargle, 70 gramov parmezánu, olivový olej, soľ, 2 lyžice masla, čierne korenie, čerstvú bazalku, šťavu z ¼ citróna a 500 gramov mletého mäsa z ženského zadočku (ženské je jemnejšie!) najlepšie vo veku 20 až 25 rokov. Odporúča sa vykrmovať zásadne len bio potravinami, prípadne dochutiť suchým vínom Carignan alebo Chardonnay. Pri príprave treba dbať na šetrné zaobchádzanie, aby sa stres pri porciovaní negatívne neprejavil na kyslosti mäsového pokrmu.

Nájsť si v dnešnej dobe konštruktívny milostný vzťah je poriadna fuška. Svoje o tom vie aj Noa (Daisy Edgar-Jones) aktuálne skúšajúca Cerstvo resizeinternetové zoznamky. Na dohodnutých rande sa stretáva spravidla buď s totálnou nevšímavosťou alebo absenciou akejkoľvek slušnosti. Už by to aj bola ochotná vzdať – veď aj jej najlepšia kamarátka Mollie (Jojo T. Gibbs) ju od toho odrádza, zatiaľ čo vždy nemilosrdne preveruje každý jej nový milostný objekt... Potom však narazí v obchode s potravinami na sympatického Stevea (Sebastian Stan). Pýta sa jej na názor, či už skúšala ten nový typ hrozien s príchuťou cukrovej vaty. Prehodia medzi sebou pár slov, vymenia si telefónne čísla a dohodnú sa, žeby sa zase o týždeň mohli v obchode stretnúť napríklad pri brokolici.

Hravosť, vtip a nadhľad – to je len pár vlastností, ktoré majú spoločné. Ani jeden z nich sa nemusí pri tom druhom pretvarovať. Obaja sú viac-menej siroty so skromným počtom priateľov. On dokonca nie je ani na Instagrame, cez deň sa venuje „kozmetickej“ chirurgií Cerstvo3PNG resizes pomerne dosť úspešnými výsledkami, takže sa Noa pri ňom nemusí báť, žeby reprezentoval len ďalšieho z množstva životných stroskotancov, akých jej osud doteraz staval do cesty. Prvá noc u nej dopadne nad očakávania. Tento raz je na rade on, aby naplánoval víkendový výlet. Ten však pre Noine prekvapenie skončí v pivničnej cele a s reťazou na rukách, pevne ju pripútavajúcou k stene. Navyše sa zdá, že Noa nie je uväznená v Steveovom obydlí sama... Začína sa nemilosrdný boj o život s dosť svojráznym psychopatom, ktorý má dievčinu svojím groteskne absurdným spôsobom zrejme stále rád. Boj, ktorý má formu akéhosi zvráteného, pokračujúceho randenia, kde nie je vôbec ľahké udržať si v konfrontácií s protivníkom, či už vlastnú identitu v psychologickom zmysle alebo svoje fyzické telo v celku...

Fresh debutujúcej režisérky Mimi Cave je svojrázny žánrový mix spočiatku romantickej, neskôr zvrátene čiernej komédie a nefalšovaného „gastronomického“ thrilleru s kanibalskými hororovými podtextami. Milostný prológ so Cerstvo4 resizesvižnými, ľahko zapamätateľnými replikami a sympaticky predstavenými postavami trvá prakticky prvú polhodinu. Končí prvým zásadným dejovým zvratom a titulkom s názvom uvádzaného filmu. Následne Fresh razantne zmení žáner, no zostáva naďalej kultivovanou hrou s diváckymi očakávaniami. Boj o život sa uskutočňuje nielen prostredníctvom fyzickej konfrontácie, ale aj s pomocou pozvoľného rafinovaného psychologického manipulovania, za aké by sa nehanbil ani legendárny Dr. Hannibal Lecter stvárňovaný Anthony Hopkinsom v Mlčaní jahniat (1991) a prípadných pokračovaniach, či Madsom Mikkelsenon v podstatne „kulinárskejšie“ orientovanom televíznom seriáli Hannibal (2013-2015).

Zatiaľ, čo v pozadí okrem náladových tónov Alexa Somersa znejú dobové hitové piesne z 80. rokov alebo piesne súčasné využívajúce syntetizátory v podobnom štýle, kamera Cerstvo5 resizePawla Pogorzelskiho v náznakových detailoch preskúmava časti tiel kľúčových postáv tak, ako bežne iní filmový tvorcovia bez zjavných kanibalských „úmyslov“ využívajú rekvizity a ich začlenenie v mizanscéne na pretlmočenie vnútorných pocitov postáv. Bežná milostná konverzácia prvej polhodiny sa stáva tematickou premisou neskoršieho vzájomného „ochutnávania“ ústredného pár v ironickom aj doslovnom zmysle. Rámovanie obrazu a najmä to, čo divák nemá možnosť vidieť po jeho bokoch, dráždi predstavivosť a zneisťuje pri dôležitých zvratoch, aj pri gradácií napätia. O svieže nápady v rámci hororového, či thrillerového žánru v snímke nie je núdza.

Na predstavivosti je prenechaná v rámci efektne vystavaného scenára Lauryn Kahn aj identita ostatných zatiaľ ešte živých Steveových obetí v celách vedľa tej Noinej. Najskôr sa prejavujú len vo zvukovej stope a v súvislosti s psychologickým rozpoložením protagonistky vyvolávajú otázku, či sú naozaj skutočnými alebo len halucináciami terorom poznačenej mysle. Ak sú skutočnými, v akom stave Cerstvo6 resizeje ich vlastná psychika? Názor, že by mohli byť antagonistom natoľko zmanipulované, žeby mohli Noi pri ich pokuse o záchranu nečakane oponovať, tiež nie nezanedbateľný. A ak by predsa len Noino zachraňovanie uvítali, ako na tom vôbec sú po fyzickej stránke? V tomto smere má Fresh veľa možností, ako udržať diváka intenzívne napätého až do posledného momentu. Nepotrebuje sa zaoberať explicitnými krvavosťami, ani prvoplánovo šokovať násilím. Dôležitá je atmosféra, akási zlovestná grotesknosť kulinárskych scén pri príprave produktov už dávno skrytých v špajze a tiež to, ako šikovne režisérka využije vo svoj vlastný prospech vyjadrovacie prostriedky filmovej reči.

Paralelne s obavami o osudy sympatickej, inteligentnej a premýšľavej Noy však tvorcovia rozohrávajú ešte pomerne dosť zaujímavú úvahu o medziľudských vzťahoch, v ktorej Cerstvo8 resizezačne kanibalizmus hrať čoraz nápadnejšiu rolu. Obzvlášť zjavné to začne byť pri dialógoch o túžbe byť milovaný, mať niekoho blízkeho po svojom boku, či nesebecky dávať lásku inému človeku - dávať sám seba a možno ani neočakávať nič na oplátku... Zaraďuje snímku medzi moderné hororové príbehy s nezanedbateľným spoločensko-kritickým pozadím, pričom najväčším terčom pre nemilosrdnú satiru sa tento raz stane život na sociálnych sieťach a nové spôsoby zoznamovania sa na internete. Najnapínavejšími momentmi Fresh sú nakoniec manipulatívne konverzácie a randenie Stevea a Noy v často prekvapivých žánrových súvislostiach. Akoby sa film opäť vrátil na začiatok a pokračoval vo svojom prvotnom zámere byť stále romantickou komédiou. Len vymenil pôvodné vegetariánske rozhovory o hrozne s príchuťou cukrovej vaty a brokolici, za úvahy, kto že to je naservírovaný na tanieri tento raz? Fresh je zvláštny, zábavne zlovestný film s potenciálom získať v rámci svojho žánru kultový status. Nie je však pre každého, tak pozor!

Cerstvo7 resizeFresh, USA, 2022
Dĺžka: 114 minút
Réžia: Mimi Cave
Scenár: Lauryn Kahn
Kamera: Pawel Pogorzelski
Hudba: Alex Somers
Strih: Martin Pensa
Scénografia: Jennifer Morden
Masky: Beverly Hoy
Kostýmy: Christina Flannery, Athena Theny
Producenti: Adam McKay, Kevin J. Messick, Maeve Cullinane
Hrajú: Sebastian Stan, Daisy Edgar-Jones, Andrea Bang, Charlotte Le Bon, Brett Dier, Dayo Okeniyi, Jojo T. Gibbs, Frances Leigh
Distribúcia: Hulu
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.