Eufória 2. séria (Euphoria, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Euphoria 2 seria 5Euphoria je jedným z mála seriálov z dielne HBO, ktorý si vyslúžil toľko pozornosti. Mnohí tento seriál sledujú, mnohí naň majú vlastný názor a mnohí o ňom radi hovoria. Je to zaujímavá paralela s jeho fiktívnym svetom, kde je to úplne rovnako. Sam Levinson tak svojim divákom ponúkol vizuálne atraktívny a nákazlivý formát, ktorí chcú pozerať od samého začiatku až do úplného konca. Na jedno sústo a bez toho, aby s ním diváci nevyhnutne museli súhlasiť. Príbeh Euphorie je kultúrnym fenoménom. Mnohých ľudí rozčuľovala, no zároveň sa k nemu neustále vracajú. A možno sa len tento seriál lepšie komentuje ako pozerá.

Prvá séria tohto fenomenálneho seriálu si zaslúžila patričnú medializáciu. Bolo to niečo nové, inovatívne, ale aj surové a v mnohých ohľadoch strašidelné a odpudivé. Každý jeden charakter bol unikátny a zahŕňal v sebe svoj osobitý príbeh. Tvorcovia Euphoria 2 seria 2k jednotlivým postavám pristupovali s najväčšou možnou mierou rešpektu. Vedľajším efektom autentického prieniku do najhlbšieho vnútra charakterov bolo, že nás všetkých doslova prikoval na stoličku a nútil sledovať túto veľkolepú šou dokonca. Závislosť, úzkosť či depresia. Všetko aktuálne stavy dnešnej spoločnosti v ich najrôznejších formách. Prvá séria Euphorie bola hlavne úprimným príbehom o strednej škole, ktorú aktuálna generácia prežíva diametrálne odlišne ako kedysi. So všetkými pozitívami i negatívami v podobe nevinných rozhovorov, pastelového filtra a hravej romantickej hudby, ale aj nadužívanej sexualizácie adolescentov či alibistického prístupu k vybraným postavám. Každá časť selektovala konkrétnu tému, ktorú tvorcovia prepracovali do najmenších detailov. Bolo skrátka cítiť pripravenosť a prepracovanosť v každom aspekte tvorby.

Euphoria 2 seria 1Už v začiatkoch sme ako diváci nemohli prehliadnuť filmový štýl spracovania a technickú prepracovanosť jednotlivých častí. Podobne je to aj v prípade ďalšej várky epizód, ktoré boli navyše nakrútené na filmovú surovinu. Zrnitý obraz a špecifické svietenie prezrádzajú, že i druhá séria je takisto vizuálne krásna jazda. V mnohých záberoch inak vidíme zjavnú inšpiráciu 70. rokmi. Dá sa teda povedať, že Sam Levinson a jeho kameramani Marcell RévRina Yang veľmi dobre ovládajú svoje remeslo. Počas príbehu máme možnosť zazrieť množstvo explicitných referencií na iné umelecké diela či zábery evokujúce kvázi holografické postavy v presne vyšpecifikovaných kontextoch. Divák tak podľa mňa veľmi dobre porozumie, čo chcú tvorcovia povedať týmito obrazmi. Zasiahne ho však požadovaná emócia?

Euphoria 2 seria 4Myslím, že obe série majú spoločné jedno – sú ako divoká jazda na horskej dráhe. Niektoré časti druhej série sú totiž zaujímavé, iné zase pomerne pomalé, ďalšie by sa dali efektívnejšie vyrozprávať na omnoho menšej ploche a pri niektorých iba prevrátite očami. Ako by jednotlivým častiam i sérii ako celku chýbala vopred daná štruktúra a dramaturgia. Epizodické konštruovanie príbehu v  prvej sérii bolo pomerne jednoduché. Každá časť sa sústredila okolo jedného charakteru, umiestnila ho do zaujímavého prostredia a prostredníctvom krátkeho príbehu ho tvorcovia predstavili divákom.

Počas druhej série však už vieme, kto je kto, takže konštruovanie príbehu sa stáva o niečo zložitejším. Euphoria je najlepšia v momentoch, keď vidíme, ako sú jednotlivé osudy postáv vzájomne Euphoria 2 seria 6poprepájané a každá jedna postava sa zaplieta do niečoho, do čoho sa nemala zapliesť. Ideálne do drámy inej postavy. A to aj napriek tomu, že tentoraz sú od seba na míle vzdialené. V príbehu tak sledujeme tak štyri dejové línie pojednávajúce o repetitívnej závislosti Rue, o priateľstve Maddie a Cassie, o rodinných vzťahoch Nate a jeho otca Kala a napokon aj o minulosti Fezca. Sú však osudy týchto postáv počas druhej série dostatočné prepletené? Jedine v divadelnej hre napísanej samotnou Lexi, kde spája osudy jednotlivých postáv v zdanlivo fiktívnom príbehu.

Euphoria je príbehom mnohých zvratov, zrady a odhalení, no pôsobí tak trochu neusporiadane a chaoticky. Neviem, či si budeme pamätať jej nudné časti, no niektoré sekvencie plné absurdity určite áno. Čo však čiastočne absentuje je emocionálna devastácia, ktorú sme zažili počas prvej série. Hoci aj v tomto má Euphoria svoje svetlé miesta.

Euphoria 2 seria 3Euphoria (USA, 2022)
Dĺžka: 7 h 53 min (Minutáž: 54–62 min)
Manažér projektu: Sam Levinson
Réžia: Sam Levinson
Scenár: Sam Levinson
Kamera: Marcell Rév, Rina Yang
Hudba: Labrinth
Strih: Julio Perez IV, Aaron I. Butler, Laura Zempel
Zvuk: Wylie Stateman
Scénografia: Jason Baldwin Stewart, Alyssa Hill, Julia Altschul
Masky: Doniella Davy
Kostýmy: Heidi Bivens
Producenti: Harrison Kreiss, Kenneth Yu
Hrajú: Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Barbie Ferreira, Algee Smith, Maude Apatow, Jennifer Kathreen Larson, Kelvin Harrison Jr., Angus Cloud, Javon 'Wanna' Walton, Tyler Chase, Martha Kelly, Andy Mackenzie, Richie Merritt, Kathrine Narducci, Chloe Cherry, Meeko, Cinda Adams, Daeg Faerch, Miguel Garzon Martinez, Aiden Ashley, Nika King, Eric Dane, Minka Kelly, Alanna Ubach, Paula Marshall, John Ales, Nick Blood, Colman Domingo, Brock O'Hurn, Amanda LaCount, Maynard Bagang, Joanne Baron, James C. Burns, Storm Reid, Zak Steiner, Audrey Walker, Bruce Wexler, Labrinth, Michael Hilow, Coco Lloyd, Elise Luthman, Elle Alexander, Dominic Fike, Rebecca Louise, Jessie Andrews, Allan Loeb, Demetrius 'Lil Meech' Flenory, Izabella Alvarez, Isabella Amara, Harvey J. Alperin, Rosie Rodriguez, Sophia Rose Wilson, Fernando Belo, Elias Kacavas, Henry Eikenberry, Veronica S. Taylor, Eden Rose Ginsberg
Distribúcia: HBO GO

Foto: ČSFD cz.

  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.