Žena v dome cez ulicu od dievčaťa v okne (The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

The Woman in the House 3Žena v dome cez ulicu od dievčaťa v okne disponuje v originále jedným z najdlhších seriálových názvom v histórii kinematografie. Reflektuje príbeh mladej ženy Anny (Kristen Bell), ktorá plná smútku a depresie trávi čas potulovaním sa po krásnom, no prázdnom dome. Jej náplňou práce je zapíjanie žiaľu fľašou akéhokoľvek vína a sledovanie diania na ulici cez okno v obývačke. Každodennú rutinu jej úbohého života jedného dňa naruší pohľadný muž (Tom Riley), ktorý sa so svojou malou a rozkošnou dcérkou Emmou (Samsara Leela Yett) prisťahuje do domu oproti. Podarí sa stroskotanej Anne nájsť svetlo na konci tohto temného tunela? A čo sa stane po tom, ako sa Anna stane svedkom v prípade vraždy v dome oproti?

Ak sa vám tento príbeh zdá povedomý, nemýlite sa. Nie je to tak dávno, čo Netflix predstavil podobný film s názvom Žena v okneThe Woman in the House 2hlavnou postavou v podaní Amy Adams. Možno si tak, podobne ako ja, poviete, prečo vôbec Netflix odpremiéroval podobne ladený film a seriál len necelý rok po sebe. V tomto prípade by však malo ísť podľa tvorcov o paródiu podobne ladených mysterióznych záležitostí. Každopádne, Kristen Bell je v postave krehkej a deprimovanej Anny s naozaj obdivuhodným apetítom na víno maximálne presvedčivá. Jej postava v sebe nesie presne tie atribúty, ktoré od nej divák očakáva. Dramatickosť, mystickosť i nevyžiadaný zmysle pre humor. Je však tento žánrový mix zložený z čiernej komédie v spojení so satirou dramaturgicky funkčný a divácky zaujímavý?

Premisa tohto seriálu s neúnosne dlhým názvom síce nie je originálna, no je rozhodne pozoruhodná. The Woman in the House 1Podobne, ako vo filme, aj v prípade seriálu sa v deji stretávame s nedôveryhodným rozprávačom. Anna sa stane svedkom ohavného zločinu, no nikto jej neverí. Keďže vidíme, že je neustále pod vplyvom alkoholu, máme značné pochybnosti o tom, či je to, čo prostredníctvom jej  uhla pohľadu vidíme, skutočne pravda, alebo ide len o výplod jej opojnej fantázie. Samozrejme, v deji sa synergicky prekrývajú obe dejové línie. Skutočná i tá vymyslená, no z pohľadu diváka nie je vždy jasné, ktorá je ktorá. A to je v poriadku, keďže je to charakteristický prvok krimi trileru. Tvorcovia tak majú možnosť hrať sa s našou pozornosťou i dedukciou, ktoré sú v niektorých prípadoch správne a v iných zasa mylné.

Okrem toho, nám seriál ponúka aj vedľajšie línie, ktoré nám pomáhajú spoznať postavu Anny ešte dôvernejšie. Tie sú divákom dávkové v adekvátnych intervaloch tak, aby stupňovali napätie a pomáhali deju napredovať. The Woman in the House 4Čím ďalej samozvaná detektívka Anna vyšetruje tento prípad, tým viac sa zamotáva do tajomstva, o ktorom je presvedčená, že sa naozaj deje. Práve v momentoch nasledujúceho odhalenia sa dej začína zamotávať a prekrúcať, takže podozrenie neustále putuje od jednej postavy k inej. Spochybnenie triezveho úsudku Anny vždy zamotajú aj vedľajšie postavy. Keďže tie väčšinou Annu dobre poznajú, ich názory vždy slúžia na to, aby do deja vniesli ešte viac pochybností a presunuli podozrenie na samotnú Annu. A keď som už mala pocit, že som všetko odhalila, pretože mnoho aspektov  deja bolo ľahko predvídateľných, mýlila som sa. Idea Anny ako nespoľahlivého rozprávača je tak dobre prepracovaná.

Čo sa týka samotnej zmesi žánrov, tá už o niečo viac pokrivkáva. Niektoré vtipné scény totiž nie sú smiešne The Woman in the House 5ani len v sarkastickom význame. Priveľmi tak vytŕčajú z inak celkom slušného deja a z toho potom plynie aj zmätenie a pochybnosť v tom, či tvorcovia skutočne vedeli, čo a ako chceli divákom sprostredkovať? Krízou identity tak neprechádza len ich hlavná postava, ale aj samotný seriál. Mix čiernej komédie, satiry alebo mysteriózneho trileru sa tvorcom veľmi nepodaril a pôsobí skôr neprirodzene a silene.

Žena v dome cez ulicu od dievčaťa v okne je pomerne krátky seriál. A to nielen v rámci celkovej metráže, ale aj čo sa týka dĺžky jednotlivých epizód s dĺžkou pod 30 minút. Seriál v divákoch vytvára potrebu odhaliť mysteriózny príbeh, navádza ich na niekoľko mylných záverov a stupňuje napätie. A napriek tomu, že na mňa komediálna a satirická časť príbehu vôbec nefungovala, tá mysteriózna bola vcelku zaujímavá.

The Woman in the House 6The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window (USA, 2022)
Dĺžka: 3 h 28 min (Minutáž: 22–30 min)
Manažér projektu: Hugh Davidson, Larry Dorf, Rachel Ramras
Réžia: Michael Lehmann
Scenár: Hugh Davidson, Larry Dorf, Rachel Ramras
Hudba: Nami Melumad
Strih: Jennifer Van Goethem, Tara Timpone, Stephanie Willis
Zvuk: Todd Beckett
Hrajú: Kristen Bell, Tom Riley, Mary Holland, Shelley Hennig, Michael Ealy, Rachel Ramras, Cameron Britton, Brenda Koo, Nicole Pulliam, Christina Anthony, Benjamin Levy Aguilar, Timothy Davis-Reed, Greg Lewis, Maria Russell, Samsara Leela Yett, Appy Pratt, Tim Bagley, Janina Gavankar, Marc Evan Jackson, Lyndon Smith, Charles Maceo, Michael Hitchcock, Jim Rash, Glenn Close
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.