Reacher (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Reacher 3Na začiatok musím priznať, že nie som veľkou fanúšičkou filmov o Jackovi Reacherovi s hlavnou postavou v podaní Toma Cruisea. To však neznamená, že som nebola zvedavá na seriálovú adaptáciu knižnej predlohy Lee Childa s jednoduchým názvom Reacher od streamovacej spoločnosti Amazon Prime.

Vojak a policajt vo výslužbe Jack Reacher (Alan Ritchson) prichádza do malého mesta Margaret v štáte Georgia, kde je obvinený z vraždy. Jej vyšetrovanie odhalí naozaj pekelné sprisahanie plné skorumpovaných policajtov, chamtivých businessmanov a benevolentných politikov. Reacher tak musí vynaložiť celé svoje úsilie na to, aby odhalil skutočného vraha.

Reacher v sebe nesie ten typ príbehu, keď od začiatku viete, že s policajtmi a všetkými štátnymi zložkami skrátka čosi nie je v poriadku. Aj napriek tomu nie je úplne jasné, či vraždu nespáchal samotný hlavný hrdina. Reacher 1Jeho pochybná minulosť zahalená rúškom tajomstva a nie stopercentne kladný charakter ho predurčujú k tomu, aby bol jedným z podozrivých aj on sám. Stoický výraz Alana Ritchsona je protikladný nielen preto, že ho po celú metráž udržiava v jednej rovine, no je aj extrémne zvláštny. Možno aj preto si u mňa vyžadovalo veľa trpezlivosti nabehnúť na dejovú líniu tejto série, či ako tak odhadnúť jednotlivé postavy a stotožniť sa s nimi. Čo je však na druhej strane častým javom v mnohých seriáloch kvôli ich dlhšej metráži.

Postava Jacka Reachera v tomto podaní je extrémne pragmatická bez filtrov, príkras a iracionálnych ilúzií. Aj keď je mnohokrát zobrazená takmer v typickom americkom duchu, chýba jej povestná abnormálna dávka patriotizmu. Reacher 2Rozhovory sú niekedy celkom fajn a presvedčivé, no väčšinou som len neveriacky krútila hlavou, že niekto vôbec napísal takéto vety. Na druhej strane, Reacher hovorí len vtedy, keď má naozaj čo povedať a v opačnom prípade mlčí. Práve táto jeho charakteristika okoreňuje naoko nevýrazný dialóg značnou dávkou humoru. Jeho odpovede sú totiž presné také, aké by sme očakávali, no súčasne nečakane úsmevné. Mnoho z dialógov medzi Reacherom a inými postavami zapácha klišé aj satirou zároveň a divák len váha, či sa má smiať alebo búchať si hlavu o stenu. Myslím, že tento dialógový mačizmus je ale takisto problémom tohto žánru.

Čo sa týka metráže, Reacher je pomerne dlhý seriál. Osem epizód s metrážou niekde okolo päťdesiatich Reacher 5minút je pomerne veľa. Počas nich by sme mali sledovať pomalé odhalenie prípadu aj za pomoci samotného Reachera. No keďže je sprisahanie celkom jednoduché a zjavné, chýba mu o niečo viac tajomna a zastierania príbehu. Dej je tak omnoho predvídateľnejší, ako by sme očakávali. I samotný záver je na to, že mu divák venuje osem hodín svojho času, až príliš banálny.

Absenciu momentu prekvapenia ešte viac znásobujú samotné postavy. Mnohé z nich sú zaužívané archetypy. Starosta mesta s hrubým hlasom sa vždy podopiera o paličkou s diamantovou rukoväťou, ktorú si sporadicky preleští. Jeho rozmaznaný synček trávi dni premávaním sa po meste Reacher 6na drahom aute so svojím osobným strážcom. Dosadený policajný prezident nevie čo robí jeho ľavá ruka a je obklopený sprisahaním. Na pomedzí tohto pomyselného spektra stojí mladá a krásna policajtka Roscoe Conklin (Willa Fitzgerald). Je feministickým archetypom úspešnej ženy s traumatickou minulosťou vo svete mužov. Azda najpresvedčivejšou postavou je inak forenzný inteligentný vyšetrovateľ Jasper (Harvey Guillén).

Reacher je jednoduchý mysteriózny krimi príbeh s poriadnou dávkou násilia. Aj keď je mnoho hereckých výkonov strnulých, vyvíjajú sa v čase a sú, paradoxne, schopné sprostredkovať lacné dialógy s kamenným výrazom tváre. Melodramatickému príbehu chýba tajomstvo potrebné na to, aby sme hneď od začiatku neprišli na celú zápletku a neboli ochudobnení o moment prekvapenia. Dúfajme teda, že ak tento príbeh bude pokračovať aj naďalej, uvidíme ho v oveľa prepracovanejšej verzii aj so spomínaným chýbajúcim prvkom záhady a tajomstva.

Reacher 4Reacher (USA, 2022)
Dĺžka: 6 h 32 min (Minutáž: 42–54 min)
Manažér projektu: Nick Santora
Réžia: Lin Oeding, Thomas Vincent, Sam Hill, Stephen Surjik, Christine Moore, Norberto Barba, Omar Madha, M.J. Bassett
Scenár: Scott Sullivan, Nick Santora, Aadrita Mukerji, Cait Duffy (podľa knihy Lee Childa)
Kamera: Ronald Plante, Michael McMurray
Hudba: Tony Morales
Strih: J.J. Geiger, Eric Seaburn, Anthony Miller, Christopher Donaldson, Sang Han
Scénografia: Patricio M. Farrell, Liesl Deslauriers
Kostýmy: Abram Waterhouse
Producent: Aadrita Mukerji
Hrajú: Alan Ritchson, Malcolm Goodwin, Willa Fitzgerald, Bruce McGill, Chris Webster, Maria Sten, Harvey Guillén, Hugh Thompson, Willie C. Carpenter, Kristin Kreuk, Currie Graham, Jonathan Koensgen, Martin Roach, Maxwell Jenkins, Gavin White, Leslie Fray, Marc Bendavid, Matthew Marsden, Patrick Garrow, Catherine Fitch, Paul Braunstein, Lara Jean Chorostecki, Peter Skagen, Kelsey Falconer, Jason Cavalier, Bart Badzioch, James Millington, Brendan Beiser, Ava Cheung, Paulino Nunes, Claire Armstrong, Kyle Gatehouse, Jenni Burke, Jennifer Marshall, Ali Johnson, Kelvin Han Yee, Alan Catlin, Philip Williams, Blake Lindsley, Adam Kenneth Wilson, Dylan Trowbridge, Deborah Tennant, Alexandra Castillo, Jorja Cadence, Katherine Trowell, Ivan Wanis-Ruiz, Laurie Murdoch, Christopher Russell, Lee Child, Jackie Richardson
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.