Projekt Adam (The Adam Projekt)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Adam resizeProjekt Adam je filmová novinka z produkcie streamovacej služby Netflix. Film režíroval Shawn Levy, tvorca populárnych rodinných filmov ako napríklad Ružový panter, Oceľová päsť, alebo Noc v múzeu 1 a 2. Levy je už dlhé roky zručným Hollywoodskym remeselníkom, avšak do popredia ho dostala až spolupráca s fanúšikmi obľúbeným hercom Ryanom Reynoldsom. Ich prvým spoločným projektom bola akčná komédia Free Guy, ktorá sa stala hneď po premiére hitom.

Reynolds je od svojho ikonického stvárnenia komiksovej postavy Deadpool z roku 2016, mimoriadne vyhľadávaným hercom. A aj keď hrá v každom filme takmer ten istý typ postavy, jeho charizma a najmä nepopierateľný zmysel pre humor to ospravedlňujú. Tieto vlastnosti využil aj vo filme Projekt Adam, avšak Adam2 resizetentokrát to bolo ako pre neho, tak aj pre režiséra Shawna Levyho, o niečo osobnejšie. Vo filme sa okrem Reynoldsa objavia Walker Scobell, Mark Ruffalo, Jennifer Garner, Zoe Saldana a Catherine Keener.

Projekt Adam sleduje príbeh bojového pilota Adama Reeda (Ryan Reynolds), ktorý cestuje späť v čase z roku 2050, aby zachránil svet pred katastrofickou budúcnosťou. Adam sa však vráti v čase o niečo viac, ako pôvodne plánoval a na svojej ceste narazí na 12- ročnú verziu seba samého (Walker Scobell). Spolu s jeho mladším ja, musia nájsť ich otca Louisa Reeda (Mark Ruffalo). Práve Louisové vedecké poznatky, ktoré viedli k zostrojeniu technológie umožňujúcej cestovanie v čase, sú kľúčom k záchrane sveta. Avšak nie každý zdieľa ich hrdinskú túžbu zmeniť budúcnosť.

Podobne, ako ich posledná spolupráca vo filme Free Guy, aj Projekt Adam je výrazne inšpirovaný Adam4 resizeslávnymi filmovými klasikami. Avšak režisér Shawn Levy sa so svojimi inšpiráciami tentokrát posunul z 90. na 80. roky. Projekt Adam je vo viacerých ohľadoch poctou rodinných, akčných a sci-fi snímok z toho obdobia. Estetika a koncepty z filmov ako E.T. - Mimozemšťan, The Goonies, Terminátor, alebo Návrat do budúcnosti tvoria jedny zo základných pilierov Levyho najnovšieho filmu. Jeden z možno prehliadaných aspektov, ktorým sa z týchto filmov inšpiroval a vďaka ktorému dostáva Projekt Adam ten správny šmrnc rodinných trhákov z 80. rokov, je zasadenie epického príbehu o cestovaní v čase a záchrane sveta do komorného prostredia, v ktorom je obmedzený na jednoduchú drámu medzi veľmi skromným množstvom postáv. Shawn Levy rozpráva akčný sci-fi príbeh, ktorý je však predovšetkým zameraný na vzťahy medzi postavami. Projekt Adam má obrovské srdiečko, je nabitý emóciami a životnými radami, ktoré nie sú Adam3 resizezanedbateľné a vychádzajú zo skutočných traumatických skúseností tvorcov. Shawn Levy a Ryan Reynolds prišli vo svojom detstve o otca, a práve strata rodiča je tematicky emocionálnym jadrom tohto filmu.

Snímka je, bohužiaľ, aj napriek svojmu sympatickému zámeru a spomínanému „srdiečku“ pomerne nevýrazne režírovaná. Čo je škoda. Aby Projekt Adam obstál pri klasikách ktorými je inšpirovaný, potreboval by mať zreteľnejší štýl, dynamickejšiu, údernejšiu akciu, vkusnejšie použitú hudbu, zaujímavejšiu zápletku a menej expozície, v ktorej sa táto snímka mimochodom občas vyslovené topí. Celkovému spracovaniu výrazne pomáhajú herci. Najmä 13 - ročný herecký objav Walker Scobell, pre Adam7 resizektorého ide o filmový debut. Vo filme hrá v podstate 12- ročného Ryana Reynoldsa a je výborný. Po tomto projekte sa mu dvere do Hollywoodu zaručene a zaslúžene otvoria. Reynolds hrá znova tú istú postavu – samého seba, ale opäť je zábavný, takže to nevadí.

Projekt Adam je milou, emotívnou, avšak režijne nevýraznou poctou hollywoodskych filmových klasík 80. rokov. Je to film pre celú rodinu, ktorý si však zo všetkých najviac užijú deti vo veku titulného Adama. Tie budú mať počas projekcie pocit, že sledujú pravý, „dospelácky“ film. Pre skúsenejších filmových divákov pôjde skôr o celkom sympatické pripomenutie oveľa kvalitnejších snímok.

Adam6 resizeProjekt Adam (The Adam Project), USA, 2022
Dĺžka: 106 minút
Réžia: Shawn Levy
Scenár: Jonathan Tropper, T.S. Nowlin (pôvodný scenár), Jennifer Flackett (pôvodný scenár), Mark Levin (pôvodný scenár)
Kamera: Tobias A. Schliessler
Hudba: Rob Simonsen
Strih: Dean Zimmerman
Zvuk: Craig Henighan
Scénografia: Claude Paré, Elizabeth Wilcox
Kostýmy: Jenny Eagan
Producenti: David Ellison, Dana Goldberg, Don Granger, Shawn Levy, Ryan Reynolds
Hrajú: Ryan Reynolds, Walker Scobell, Mark Ruffalo, Jennifer Garner, Zoe Saldana, Catherine Keener, Alex Mallari Jr., Braxton Bjerken, Esther Ming Li, Ben Wilkinson, Milo Shandel, Ellie Harvie, Lucie Guest
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.