Čierny krab (Svart krabba/Black Crab)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Krab resizeČierny krab je filmovou adaptáciou rovnomennej knihy spisovateľa Jerkera Virdborga z roku 2002. Pre švédskeho režiséra Adama Berga, renomovaného tvorcu niekoľkých videoklipov a reklám na svetovej úrovni, ide o prvý celovečerný film. A nejde o žiadny nenápadný európsky artfilm, ale vysokorozpočtový akčný triler s hviezdou v hlavnej roli. Touto hviezdou je Noomi Rapace, ktorá sa filmu upísala ešte pred vznikom samotného scenára. Scenár, ktorý napísal Berg spolu s Pellem Rådströmom, sa od pôvodnej knihy líši hneď niekoľkými zmenami, vrátane zmeny pohlavia hlavnej postavy. Film vznikol pod záštitou streamovacej služby Netflix. Okrem Noomi Rapace sa vo filme objavili David Dencik, Aliette Opheim, Dar Salim, Jakob Oftebro a Ardalan Esmalili.

Príbeh sa odohráva v blízkej budúcnosti, kedy je svet zdevastovaný vojnou a uvrhnutý do niekoľkoročnej zimy. Skupina šiestich vojakov na čele s Caroline Krab2 resizeEdh (Noomi Rapace) je vyslaná na misiu s názvom Čierny krab, ktorej cieľom je doručiť záhadný balík naprieč 100 kilometrov dlhým, zamrznutým súostrovím na nepriateľskom území. Okrem doručenia obsahu záhadného balíka, ktorý by mal podľa všetkého ukončiť vojnu, vedie Caroline po nekonečnej zľadovatenej mase prísľub opätovného stretnutia s dcérou, ktorú nevidela šesť rokov.

Režisér Adam Berg pracoval na tomto filme päť rokov. Vzhľadom na európsku produkciu ide o obrovský film. Snímka pripomína svojím tónom a vizuálnou stránkou snímky ako Potomkovia ľudí Alfonsa Cuaróna, alebo Revenant Zmŕtvychvstanie Alejandra Gonzáleza Iňarritu. Úplne najsilnejším aspektom filmu je atmosféra a svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Už dlhšie tu nebol film s takto silnou post-apokalyptickom víziou. Budovanie sveta je taktiež oslobodené od expozície a ponechané na interpretácií diváka. Režisér nám neponúka odpovede na otázky, ako sa svet dostal do tohto bodu. Hrdinovia o tom zbytočne nehovoria. Čierny krab má viacero pôsobivých lokácií, ktoré si fanúšikovia Krab3 resizepost-apokalyptických filmov vychutnajú. Režisérovi sa taktiež podarilo vierohodne zobraziť elementy, ktorým postavy počas príbehu čelia. Práve nepretržitý chlad je jednou z hlavných záporných postáv filmu, takže si „pripravte deku“, pretože to budete cítiť aj vy. Akcie je pomerne málo, ale keď príde je rýchla a úderná. Berg pri akčných scénach dbá skôr na realistické zobrazenie, ako na atrakciu.

Problémom ostáva samotný scenár, ktorý si požičiava koncepty a motivácie postáv z iných filmov, čo vedie neraz ku niekoľko razy videnému klišé. O postavách sa takmer nič nedozvieme, nevytvoríme si k nim nijaký vzťah. Spočiatku pôsobivá vizuálna stránka a vťahujúca atmosféra tak môžu pre niektorých divákov skĺzať do nudy. Noomi Rapace je výborná herečka, avšak v tomto scenári veľmi nemá s čím pracovať. Jej postava zosobňuje hlavnú tému filmu, teda ako ďaleko je človek schopný zájsť, aby sa znova stretol so svojou milovanou osobou. Avšak zo vzťahu s jej dcérou vidíme len nezrozumiteľné Krab4 resizefragmenty, čím stráca jej motivácia opätovného stretnutia na sile. Zvraty a emocionálne finále tak vyšumia do prázdna.

Čierny krab je však napriek niektorým výhradám z hľadiska európskych žánrových filmov ambicióznym počinom. Film sa oplatí vidieť už len kvôli pôsobivému zobrazeniu post-apokalyptického sveta a dusnej atmosfére, ktorú sa režisérovi Adamovi Bergovi podarilo udržať počas takmer celej stopáže.  Aj napriek niekoľkým negatívam pôsobí Čierny krab pri súčasnej konkurencii pomerne sviežo. Výhodou taktiež je, že sa môžete na túto mrazivú cestu vydať v pohodlí svojho domova na Netflixe, takže za jedno pozretie určite stojí. Režisér Adam Berg ukázal pri tomto filme veľký potenciál, ktorý môže naplno využiť pri svojom ďalšom projekte.

Krab6 resizeČierný krab (Svart krabba/Black Crab)
Švédsko, 2022
Dĺžka: 114 minút
Réžia: Adam Berg
Scenár: Adam Berg, Pelle Rådström
Kamera: Jonas Alarik
Hrajú: Noomi Rapace, Jakob Oftebro, Aliette Opheim, Dar Salim, Ardalan Esmaili, Erik Enge, Martin Hendrikse
Producent: Mattias Montero
Strih: Kristofer Nordin
Scénografia: Linda Janson, Anna Lundgren, Sandra Lindgren
Kostýmy: Elsa Fischer
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.