Tieň samoty (La bestia/ The Beast)

Hodnotenie používateľov: 2 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Samota resizeNa streamovej službe Netflix si môžeme pozrieť filmy a seriály z celého sveta. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú tieto platformy tak úspešné – rozmanitá kinematografická kultúra. Každý si príde na svoje. Jedným z najnovších príspevkov do nekonečne pôsobiacej knižnice Netflixu je španielsky psychologický horor Tieň samoty, v niektorých krajinách známy aj pod názvom The Wasteland, ale najvýstižnejší je pôvodný názov La bestia (Beštia). Prečo to zmenili nevedno.  Režisér a scenárista David Casademunt prináša celovečerný filmový debut, ktorý je aj napriek svojmu nízkemu rozpočtu mimoriadne ambiciózny. V hlavných rolách  skromného hereckého ansámblu sa objavila Inma Cueasta, Asier Flores a Roberto Álamo.

David Carademunt rozpráva príbeh zasadený do Španielska 19. storočia. Mnohopočetné vojny zanechali krajinu spustošenú. Niektoré rodiny Samota2 resizesa rozhodli utiecť od pekla vojny a nájsť svoje útočisko uprostred nekonečných prírodných pustatín. Jednou z nich boli aj manželia Lucia (Inma Cueasta) a Salvador (Roberto Álamo) s ich synom Diegom (Asier Flores). Izolovaný od civilizácie vedú kľudný život, až kým k nim jedného dňa nezablúdi zranený vojenský dezertér. Jeho príchod odštartuje sled udalostí, ktoré podrobia ich rodinné vzťahy skúške. V okolitých pustatinách sa totižto skrýva niečo hrozivé. Niečo čo sa sýti ich strachom. Nech je to čokoľvek, určite to nie je ľudská bytosť.

Snímka sa nesie v duchu novej vlny autorských hororov, s dôrazom na atmosféru, psychológiu postáv a strachu z neznámeho. Pri sledovaní tejto španielskej novinky si môžeme spomenúť na filmy ako Babadook režisérky Jennifer Kent, Čarodejnicu režiséra Roberta Eggersa, alebo vynikajúci a veľmi nedocenený It Comes at Night režiséra Treya Samota5 resizeEdwarda Shultsa. Tieto filmy spája mysteriózny „bubák“, ktorý sa po väčšinu stopáže ukrýva v tieňoch a v príbehu slúži skôr ako metafora. Jeho neistá prítomnosť vyvoláva v hlavných postavách strach a paranoju, ktorá vedie k odkrytiu ich dlho potláčaných tráum a konfliktov. Ide skôr o temné drámy zamerané na psychológiu postáv, ako priamočiare horory.

V tieni samoty nie je výnimkou. David Casademunt sa zameral na vzťahy medzi postavami a ich následný rozklad, ktorý započne strach zo záhadného monštra, pohybujúceho sa v okolí ich domu. Srdcom filmu je puto Lucie a Diega, teda matky a syna. Z Diegovej perspektívy postupne sledujeme, ako Lucia čoraz viac a viac prepadáva paranoji a šialenstvu. Práve tento koncept mal byť emocionálnym jadrom celého filmu, ale Samota7 resizekvôli zmätenej dramaturgii, veľmi priemernej réžii a nezaujímavému scenáru, bohužiaľ, veľmi nefunguje. Film sa navonok tvári, ako tá najserióznejšia a najdôležitejšia dráma pod slnkom, s veľkými emóciami, impozantnými panorámami okolitej prírody a teatrálnym, orchestrálnym soundtrackom. Vo vnútri je však banálnym a pomerne nezaujímavým filmom, ktorý nebyť ako - tak kvalitnej technickej stránky pravdepodobne by sa ani neuvádzal. Obrazovo sa totižto snaží pôsobiť ako niečo, čo nakrútil samotný Emmanuel Lubezki. Herecké výkony sú celkovo dobré, avšak scenár, ktorý núti postavy robiť často hlúpe rozhodnutia, im v rozlete bráni. Toto platí najmä pre postavu Lucie. Nepomáha tomu ani nezaujímavá a mytológia okolo ústredného monštra.

Samota4 resizeTieň samoty je nepodareným psychologickým hororom, v ktorom nefunguje ani napätie, ani emócie. Film udržuje nad hladinou pomerne dobre odvedená technická stránka a relatívne presvedčivé herecké výkony. Dĺžka filmu navyše pôsobí pocitovo oveľa dlhšie, ako v skutočnosti je. Avšak aj napriek vážnym výhradám je snímka predsa len akceptovateľným príspevkom do portfólia hororových produktov. Režisér David Casademunt sa inšpiroval niekoľkými klasikami a snažil sa priniesť svoj vlastný, autorský pohľad, čo sa môže ceniť. A aj keď to tentokrát nevyšlo, možno jeho  budúci projekt bude omnoho kvalitnejší.

Samota8 resizeTieň samoty (La bestia/ The Beast/ The Wasteland), Španielsko, 2021
Dĺžka: 91 minút
Réžia: David Casademunt
Scenár: David Casademunt, Fran Menchón, Martí Lucas
Kamera: Isaac Vila
Hudba: Diego Navarro
Scénografia: Thais Kauffmann
Producenti: Joaquín Padró, Mar Targarona, Marina Padró Targarona
Hrajú: Inma Cuesta, Roberto Álamo, Alejandra Howard, Asier Flores
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.