Kitz (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Macka2 resizeNapriek tomu, že som veľkou fanúšičkou seriálu nemeckého Dark, nezvyknem vyhľadávať cudzojazyčné seriály. Avšak, idylické a tematické zimné scenérie zo nového seriálu streamovacej spoločnosti Netflix ma presvedčili, aby som si pozrela nový nemecký seriál Kitz. Rok po tragickej smrti svojho brata Lisi (Sofie Eifertinger) vstupuje do dekadentného sveta mníchovskej smotánky. V luxusnom lyžiarskom stredisku každú sezónu ožívajú nekonečné párty. Práve Lisi spustí lavínu neudržateľných konzekvencií, ktorá odhalí pravdu za fasádou plnou pôvabu, peňazí a hedonizmu.

Poznáte to, keď vidíte nejaký film alebo seriál, ktorý sa hneď v úvode preriekne, ako to pravdepodobne skončí. Nemecký seriál Kitz nám celé rozuzlenie príbehu reflektuje už počas prvej časti. Tento ťah síce pomáha budovať očakávanie, kam sa asi príbeh bude uberať, no stratí na Macka resizemožnosti vytvoriť napätie. Celá zápletka tak stojí na hlavnej protagonistke príbehu Lisi. Expozičná časť seriálu začína jej bratom Joeom (Joseph Madlmeyer). Ten tragicky zahynul počas nehody na zľadovatenej a zasneženej ceste, keď sa chystal navštíviť bohatú obyvateľku rezortu a hviezdu sociálnych sietí Vanessu (Valerie Huber). Celý nervózny a rozptýlený však nezvládol riadenie a havaroval. Rok po tejto nehode Lisi zosnuje zvláštny plán, pomocou ktorého sa chce Vanesse pomstiť, pretože si myslí, že ona je zodpovedná za jeho smrť. Celý seriál je následne o obrovskej snahe Lisi uskutočniť svoj diabolský plán.

Ak ste si práve povedali, že ste tento film už niekde videli, pravdepodobne sa nemýlite. Protagonistka, respektíve antigonistka, sa snaží splniť prvý krok jej plánu – dostať sa Macka5 resizebližšie k osobe, ktorej sa chce pomstiť a spriateliť sa s ňou. Nerátala však so skutočnosťou, že pochádzajú z diametrálne odlišného prostredia a je ťažké sa s nimi spriateliť. Vanessa a jej okolie je nepriateľské a podozrievavé, čím sa divák ešte viac stotožní s postavou Lisi, sympatizuje s ňou a „je na jej strane“. Musím však podotknúť, že zo všetkých postáv v tomto seriáli bezpochyby sála egocentrizmus. Niekedy máme pocit, že sa celý svet točí okolo postavy, ktorá sa akurát v danom momente nachádza na plátne. každá z postáv sa nerada delí o pozornosť diváka.

Aj keď ide o pomerne krátky seriál s len šiestimi epizódami po štyridsať minút, niekedy sa nám zdá zbytočne dramaturgicky chaotický a zdĺhavý. Nie vždy ide všetko podľa vopred vysnívaného plánu, udalosti sa neustále menia spoločne s našimi očakávaniami a divák si Macka6 resizenapokon zvykne na tento zmätočný vzorec. Lisi musí niekedy improvizovať a konať impulzívne, aby dosiahla svoj cieľ. Všetko však robí s neuveriteľnou a strašidelnou ľahkosťou. Práve z toho dôvodu mi táto postava prišla až príliš démonická. Akoby sme sledovali šialené kroky akejsi mladej sociopatky, ktorej primárnym životným cieľom je pomsta. Samozrejme, že tieto kroky boli najjednoduchšou alternatívou, ako vystavať príbeh tak, aby nejako fungoval. Možno aj to prispelo k tomu, že Kitz pôsobí pomerne dosť dramaticky. Opäť však musím poznamenať, že sa nachádzame v prostredí rozmaznaných bohatých hviezd uväznených v žalári sociálnych sietí. Takže, trochu viac drámy je jemne, v podstate v limite znesiteľnosti.

Nielen príbeh, ale aj jeho postavy sú značne problematické a chýba im detailnejšie Macka7 resizerozpracovanie. Snaha tvorcov vytvoriť hrdinov, s ktorými budeme súcitiť a stotožnime sa s nimi je do istej miery funkčná. Avšak, nerobí to úplne ukážkovo. Množstvo zo situácií, motivácií a zápletiek nevedie nikam a neposúva dej dopredu. V prípade niektorých postáv sa to však podarí. Keďže sú schopné poučiť sa zo svojich chýb a zmeniť svoje správanie, stávajú sa o niečo sympatickejšie. A naopak, niektoré z nich sú naozaj sympatické, no v závere celej série ich už doslova nevieme vystáť.

Kitz je tak zaujímavým príbehom o pomste. Mnohé z jeho charakterov postupne prechádzajú vnútorným prerodom. Zápletka príbehu je „obohatená“ o niekoľko jednoduchých a nie veľmi funkčných motivácií. Kitz však prináša krásne zábery na alpskú prírodu a obstojne reflektuje svet bezstarostných bohatých, v ktorom sa nie všetko zlato naozaj blyští.

Macka9 resizeKitz (TV seriál) Nemecko, 2021
Dĺžka: 4 h 21 min. (Minutáž: 41–46 min.)
Manažéri projektu: Vitus Reinbold, Niko Schulz-Dornburg
Réžia: Maurice Hübner, Lea Becker
Scenár: Tanja Bubbel
Hudba: Heiko Maile
Hrajú: Valerie Huber, Felix Mayr, Sofie Eifertinger, Bless Amada, Zoran Pingel
Strih: Ann-Carolin Biesenbach, Katja Fischer, Boris Gromatzki
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.