Tento príbeh je pravdivý (True Story, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pravda7 resizeKevin Hart nám v limitovanej sérii od streamovacej platformy Netflix dokázal, že dokáže odohrať viac ako len plochú komediálnu postavu. Možno mu sedí aj preto, že v seriály Tento príbeh je pravdivý hrá takmer sám seba. Kid je komik prezentujúci svoje stand-upové vystúpenia na americkom turné. Jeden z najznámejších komikov sa počas tohto turné zastaví aj vo svojom rodnom meste – vo Philadelphii, kde sa stretáva so svojím bratom Carltonom (Wesley Snipes). Veci sa však v prítomnosti jeho brata už tradične vymknú spod kontroly. Ako ďaleko dokáže Kid zájsť, aby ochránil svoje poctivo vybudované meno?

Celý príbeh sa začína akýmsi tajomstvom. A aj keď ho odhalíte takmer na začiatku, teda niekde v priebehu prvej alebo druhej epizódy, potešenie zo série rozhodne nezmizne. Krátky seriál je kolotočom emócií a vývoja hlavnej postavy. V prípade Kida sme svedkami toho, ako Pravda resizečlovek môže reagovať v hranične vypätých životných situáciách, ktoré môže i nemôže ovplyvniť. Prichádzame na to, že v každom z nás sa pravdepodobne spája dobro i zlo. Podobne ako v Kidovi. Tvorcovia ho vystavili mnohým zvláštnym a nepríjemným situáciám. Presúvajú divácke podozrenie z postavy na postavu. Predznamenávajú nadchádzajúce situácie. Malé detaily nám vždy naznačia, čo sa v priebehu deja ešte len bude diať. Nie je to však žiadne nóvum. Práve naopak. Je to typický prvok mnohých trilerov.

Bratia Kid a Carlton majú značne komplikovaný vzťah. Po ich opätovnom stretnutí sa dej príbehu i celý Kidov život, ktorý navonok tvorí pozlátka začne rúcať ako domček z karát. Domino efekt graduje, keď Kid prechádza od nesprávnych rozhodnutí, prediera sa zlými a vrcholí v tých najhorších, aké len mohol spraviť. Sedem epizód minisérie je bez pochyby temných. Hlavná postava sa dostáva do maximálne vypätých emocionálnych situácií. S Kidom na jednej strane sympatizujeme a sme voči nej empatickí. Na strane druhej, sa nám Pravda2 resizevšak protiví, najmä kvôli sérii fatálnych rozhodnutí. Mnohí diváci ho síce nebudú mať radi, no zaujme ich Hartovo herecké umenie. Nikto z nás však nemôže s istotou tvrdiť, že by sa v rovnakej situácii zachoval inak a spravil lepšie rozhodnutie.

Rovnako ako Kevin Hart aj Wesley Snipes a jeho postava fungujú skvele. Je naozaj milé a nostalgické vidieť herca z môjho detstva, ako sa po dlhom čase vynikajúco zhostil tejto postavy a konečne získal kvalitnejšiu rolu. Jeho Carlton má značne podozrivú minulosť. Medzi ním a jeho mladším bratom Kidom, ktorý sa o neho mimochodom vždy stará a „žehlí“ jeho problémy, je priam hmatateľné napätie. Vidíme, ako to medzi nimi neustále vrie. V jednom momente fungujú ako nerozluční bratia, no v priebehu ďalšej sekundy sa ich vzťah dokáže pokaziť ako nikdy predtým. Chémia medzi týmito dvoma hercami je vynikajúca. Aj keď vzniknuté napätie medzi nimi vytvára hlbokú priepasť, neustále ju Pravda4 resizeprekračujú a narážajú na seba. Všetky detaily ich vzťahu sa nám postupne odkrývajú a dynamika dávkovania informácii divákovi je perfektne načasovaná.

Aj keď je to príbeh o stand-upu komikovi, dej nám skôr pripomína tragikomédiu. Je to v podstate tragédia, ktorá sa však v niektorých situáciách mení na komédiu. Pretože tak to často býva aj v reálnom živote. Aj v tých najnepravdepodobnejších a najtragickejších momentoch väčšinou nastane chvíľa, keď sa jednoducho niečo vymkne z „normálu“ a neostáva nám nič iné, len sa smiať. V konečnom dôsledku je to však veľmi temný príbeh, založený na neustálom nabaľovaní nových komplikácií. Situácie neustále prinášajú novú záťaž v podobe problému. Skúšajú, kam až Kid zájde a aké pevné sú nielen jeho nervy, ale aj nervy samotného diváka. Jeho stres a trápenie každou jednou časťou naberajú na Pravda8 resizeintenzite. Divák doslova čaká na ten bod, kedy mu už prasknú nervy a každému rozpovie celú pravdu. Niektoré situácie sa nám môžu zdať nadužívané a repetitívne, aj keď sú mierne obmenené. Je to preto, lebo sa opakujú zlé a ešte horšie rozhodnutia, no vždy s tou istou postavou. Kid je vyčerpaný, unavený, nahnevaný a vystresovaný, no napokon prichádza aj chvíľková úľava. Kevin Hart neprestajne osciluje medzi všetkými týmito emóciami. Od jednej k druhej prechádza doslova za jedinú sekundu. Jeho postava je tak skutočne realistická a zvláda ju s obdivom.

Snímka je príbehom o sérii zlých rozhodnutí, ktoré sa kopia do nezastaviteľných konzekvencií. Spočiatku som ani nechcela veriť, že práve tento komediálny herec a spíker by dokázal stvárniť tak výrazne dramatickú postavu. Našťastie, som sa mýlila, pretože Hartovi postava svetoznámeho komika sadla vynikajúco.

Pravda6 resizeTento príbeh je pravdivý (True Story, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 4 h 20 min. (Minutáž: 28–59 min.)
Manažér projektu: Eric Newman
Réžia: Stephen Williams, Hanelle M. Culpepper
Scenár: Eric Newman, Gladys Rodriguez, Glenda L. Richardson, (více)
Kamera: Tobias Datum
Strih: Geofrey Hildrew, Iain Erskine, Tamar Feder
Zvuk: Joe Barnett, Walter Michael Bost
Scénografie: Jacqueline Kay
Kostýmy: Derica Cole Washington
Hrajú: Kevin Hart, Wesley Snipes, William Catlett, Theo Rossi, Michael James Bell, Avery Kidd Waddell, Billy Zane, Tawny Newsome, Chris Diamantopoulos, Paul Adelstein, Lauren London, Christine Nguyen, Terryn Westbrook, John Ales, Terra Mackintosh, Santiago Veizaga, Serayah, Bruno Amato, Maurice Hall, Eric Nenninger, Leland B. Martin, Tom Wright, James Earl, Will Gluck, Paul Urcioli, Ash Santos, Thomas Q. Jones, Mark Berry, Jessica Clark
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.