Nežný bar (The Tender Bar)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Bar resizeMalý chlapec JR (Tye Sheridan) vyrastá na Long Islande, kde sa snaží neustále nachádzať otcovské postavy medzi mnohými patrónmi v bare svojho strýka. So svojou matkou prichádza do jej rodného domu, kde býva aj jej brat, ujo Charlie (Ben Affleck). Ten si Juniora berie pod ochranné krídla a snaží sa malému chlapcovi, ktorý je prakticky polosirota vštepiť kúsok svojho poznania o živote. Memoáre malého JRa reflektujú jeho život pred tým, ako si splnil svoj sen – stať sa spisovateľom.

Azda najlepším prvkom v celom Nežnom bare bol Ben Affleck ako strýko Charlie. Táto postava mu totiž bezpochyby sadla. Jeho nenútený a absolútne prirodzený herecký výkon zosobňuje ideálnu postavu strýka, akého by, podľa môjho názoru, chcel mať každý. Napriek tomu, že Bar2 resizezastupuje v podstate celú skupinu ujov a strýkov, je presne tou osobou, ktorú mladý JR vo svojej bezprostrednej blízkosti potrebuje. Je jeho priateľom, mentorom, vzorom, zastupujúcim otcom, ktorý ho vedie na jeho ceste životom. Vrátane všetkých vzostupov a pádov. Na jednej strane je pomerne staromódny, no zároveň slobodný vo svojich myšlienkach a názoroch. Presne takýto vzor totiž v JRovom živote doposiaľ chýbal. Napriek tomu, že nikdy nechodil na univerzitu, ani nie je bohatý businessman, je nadpriemerne inteligentný. Jeho vzdelanie bolo len otázkou sociálneho postavenia a peňazí. Respektíve, ich nedostatkom. Alebo absenciou odvahy to skrátka skúsiť, aj keď nebol dieťaťom „vyššej strednej vrstvy“. Možno aj preto tak zanietene podporuje svojho synovca. Ešte aj jeho kamaráti sú zvláštne vzdelaní. A to aj napriek tomu, že by ste si ich možno na prvý pohľad zmýlili zo stroskotanými alkoholikmi.

Bar4 resizeTo, že Ben Affleck či jeho rovesníci zosobnili svoje postavy na plátne bravúrne, by nemalo byť až takým prekvapením. Omnoho viac ma prekvapila postava malého JRa v podaní Daniela Ranieriho. Výkon tejto možno budúcej hviezdy filmového plátna bol ako zrkadlo k pôvabnému výkonu Bena Afflecka. Rovnako skvelý, autentický a prirodzený. Je optimistický a neustále verí v lepšiu budúcnosť, aj napriek mnohokrát zlomenému srdcu. Odmieta sa však vzdať. Na tohto mladého herca úplne plynule nadväzuje aj jeho staršia verzia v podobe Tyea Sheridana. Je rovnako plný nádeje a odhodlania dosiahnuť všetko, čo si len zaumieni. Nesie v sebe tichú silu a musím uznať, že v jeho veku aj nadmerne vysokú dávku naivity. Čo však na ceste za jeho cieľom absolútne nie je na škodu, ale vnáša do tejto postavy dokonalú dávku optimizmu. Bar5 resizePravdou je aj to, že s príchodom dospelého JRa pôvodne vtipný, nadčasový a pútavý príbeh postupne slabne a stráca na intenzite. Netvrdím, že sa stáva nudným, ani že to snáď zapríčinil samotný Sheridan, no snímka sa začína pohybovať po veľmi tenkej hranici znesiteľnosti.

Je zaujímavé sledovať, ako strýko Charlie dáva lekcie do života malého JRa. Lekcie, ktoré si vo svojom veku len predstavuje, no reálne ich využije až v dospelosti. Na rozdiel od neho, dospelý JR tieto lekcie žije priamo v reálnom čase a tu sa to pre diváka zaujímavé čaro akoby strácalo. JR opakovane prežíva životné úspechy i sklamania, no nepotrebujeme ich vidieť stále odznova na to, aby sme v náznakoch porozumeli, ako sa Bar7 resizeasi odohrali. Možno by to dramaturgiu príbehu trošku zrytmizovalo a napredoval by o niečo dynamickejšie. Strýko Charlie odovzdal veľkú časť svojej múdrosti synovcovi, no netvrdím, že mu už nemá čo ponúknuť. Určite má. Prelínanie minulosti, prítomnosti a budúcnosti robí tento príbeh takým zaujímavým.

Posledná vec, na ktorú musím upriamiť pozornosť, je vynikajúci soundtrack. Nerobím to síce často, no tentokrát bol naozaj jednou z najvýraznejších zložiek filmu, ktorý doslova formoval príbeh. Odhodlanie, šťastie, smútok, melanchólia. Mal v sebe všetko, čo snímka potrebovala. Myslím si, že Nežný bar u mňa potvrdil myšlienku, že Georgea Clooneyho mám omnoho radšej za kamerou, než pred ňou. Už si ani len neviem spomenúť, kedy som naposledy videla takýto príjemný film.

Bar8 resizeNežný bar (The Tender Bar), USA, 2021
Dĺžka: 104 minút
Réžia: George Clooney
Predloha: J.R. Moehringer (kniha)
Scenár: William Monahan
Kamera: Martin Ruhe
Hudba: Dara Taylor
Strih: Tanya M. Swerling
Scénografia: Kalina Ivanov
Kostýmy: Jenny Eagan
Producenti: George Clooney, Grant Heslov, Ted Hope
Hrajú: Ben Affleck, Daniel Ranieri, Tye Sheridan, Lily Rabe, Max Martini, Max Casella, Rhenzy Feliz, Sondra James, Alissa Bourne, Christopher Lloyd, Quincy Tyler Bernstine, Shannon Collis, Michael Braun, Meara Mahoney-Gross
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.