Silent Night

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Noc resizeNell (Keira Knightley), Simon (Matthew Goode) a ich synovia Art (Roman Griffin Davis) a dvojičky sú pripravení privítať celú svoju rodinu a priateľov u nich doma počas najkrajšieho sviatku v roku – na Vianoce. Všetko sa zdá ako dokonalá rodinná idylka, až na jeden fakt… Čo sa z toho vykľuje? To bola prvá myšlienka, keď som postupne začala prichádzať na to, o čom asi bude nová vianočná čierna komédia (?) Silent Night. Priznajme si to, mnoho vianočných filmov je čudných alebo majú zvláštnu, napätú atmosféru, ak nie celý sled takýchto situácií. Podobne ako v živote.

V celom zhone z toho, že je celá rodina, aj s niekoľkými prírastkami, zrazu pohromade vytvára pomerne hlučnú a napätú situáciu. Mnoho rodín sa dokonca zvykne na Vianoce aj poškriepiť. A, samozrejme, nechýba ani nostalgia za časmi minulými, žiaľ či závisť, mrzutosť a sklamanie. Noc3 resizeSkrátka, celé spektrum rozličných emócií. Výnimkou nie je ani Silent Night. Je na ňom však ešte čosi zvláštnejšie. Každý tu hovorí o nejakých tajných spoločenstvách a zoskupeniach. Spočiatku som ich brala ako nejakú rodinnú „srandičku“, no postupne som si uvedomovala, čo sa bude diať.

Keďže je to rodinná konverzačka, lepidlom celej snímky sú vždy herci. Všetci v podstate odohrávajú primeraný herecký výkon, no jedna postava predsa len vyčnieva. Je to Art, jeden zo synov Nelly a Simona, ktorý je, ako sa zdá, o niečo citlivejší a vnímavejší než zbytok rodiny. Je to síce ešte len dieťa, a zároveň najstarší syn mladých rodičov, no spôsob, akým rozpráva a vyjadruje sa nám skôr pripomína niekoho omnoho staršieho. Silent Night je zábavná rodinná komédia, ktorá sa však postupne mení na temnú Noc4 resizetragikomédiu. Vyvoláva presne ten pocit, keď viete, že by ste sa nemali smiať, no neviete odolať. A to je v poriadku, pretože každá jedna postava má rovnaké neurotické pocity ako vy.

Pravdepodobne najlepšie je, keď filmy začnete pozerať bez toho, aby ste vedeli, o čo ide. Nevideli ste trailer, neprečítali jediný článok. Nič. To bol práve môj prípad. Jednoducho ma zaujal plagát, herecké obsadenie alebo možno niečo iné. Práve preto bolo zábavné sledovať kam sa asi film bude uberať. To, ako v skutočnosti skončí, som asi do tretiny až polovice filmu nechcela priznať. Takto to predsa nemôže byť, asi sa mýlim, môj odhad je nesprávny. Omyl. Bol správny. Od tej chvíle som nemohla uveriť, že to, čo mi film Noc7 resizeprekladá sa naozaj takto skončí.

Hlavná myšlienka snímky je tiež extrémne zvláštna. Ako by ste zmerali kvalitu života? A smrti? Dá sa to vôbec? Nad týmito myšlienkami uvažujú všetci - priatelia a rodina, ktorí sa spoločne zišli v obrovskom a honosnom vidieckom sídle. Jednotlivé dialógy sú veľmi rýchle, no obsahujú široké spektrum tém. Ako keby zmizli všetky filtre a pozlátka a každý hovorí presne to, na čo práve mysli. Aj keby to malo znamenať, že svojimi slovami niekomu ublíži. Na druhej strane je takáto komunikácia aj príjemne oslobodzujúca a nepríjemne zraňujúca zároveň. „Čo na srdci, to na jazyku.“ Aj tak by sa dali označiť rozhovory Noc6 resizevšetkých postáv.

Napriek tomu, že ide aj o komediálnu snímku, finálny dojem je v pomerne depresívny. Veľmi rýchlo zistíme, že toto nie je film o nádeji. Len o krutej fiktívnej a dúfajme, že aj absurdnej realite, vytvorenej jeho tvorcami. Trochu nezvyčajné na vianočný film. Počas týchto sviatkov totiž každý z nás aspoň v kútiku duše túži po nádeji v lepšie zajtrajšky a po štipke radosti. Tú majú napokon aj jednotlivé postavy, aj keď sa za ich šťastnými tvárami skrýva nezvrátiteľná beznádej. Silent Night však priniesol nevídaný koncept vianočnej čiernej komédie, ktorá navodí množstvo protichodných pocitov súčasne – šťastie, smútok, nostalgiu, strach i beznádej.

Noc9 resizeSilent Night, Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Camille Griffin
Scenár: Camille Griffin
Kamera: Sam Renton
Hudba: Lorne Balfe
Strih: Pia Di Ciaula, Martin Walsh
Zvuk: Michael Prestwood Smith
Scénografia: Franckie Diago
Kostýmy: Stephanie Collie
Producenti: Trudie Styler, Celine Rattray, Matthew Vaughn
Hrajú: Keira Knightley, Annabelle Wallis, Matthew Goode, Lucy Punch, Lily-Rose Depp, Kirby Howell-Baptiste, Roman Griffin Davis, Ṣọpẹ Dìrísù, Holly Aird, Rufus Jones
Distribúcia: AMC+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.