Dievča z Osla (Bortført /The Girl from Oslo, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Oslo resizeNórske Oslo hrá v dejinách pokusov o dosiahnutie, ak nie mieru, tak aspoň zmysluplných rozhovorov medzi Izraelom a Palestíncami, dôležitú rolu. Podrobne sa ich priebehom z rokov 1992 a 1993 zaoberá film Oslo (2021, recenzia 22.8. 2021) a celý rad ďalších hraných i dokumentárnych filmov. Táto väzba bola zrejme podnetom k vzniku seriálu, ktorého dve postavy sa jednaní priamo zúčastnili. Rodičia sa dostavujú s narodeninovou tortou k svojej dcére Pii a prekvapene zisťujú, že odišla do Izraela. Vzápätí ju vidíme s izraelskými priateľmi, súrodencami Nadavom a Noou na pláži. Piina matka Alex (Anneke von der Lippe) má zlé tušenie a vydá sa za dcérou.

Žiada o pomoc pri jej hľadaní známeho zo zmienených rozhovorov, lebo oni sú niekdajšími účastníkmi rozhovorov v Oslo. Izraelčan Arik (Amos Oslo3 resizeTamam), ktorý sa medzitým stal ministrom spravodajských služieb, pomoc prisľúbi, ale vzápätí príde správa o únose trojice. Ich auto na ceste do Egypta unesú príslušníci ISIS (Islamic State of Iraq and al Sham). Žiadajú prepustenie dvanástich palestínskych väzňov. Súčasťou výkupného je i ďalší, čakajúci na proces v nórskom väzení. Izraelská strana nemá príliš ochotu k výmene, ako argumentuje člen Arikovho tímu, naposledy sa z desiatich prepustených štyria vrátili k teroristickej činnosti.

V Oslo sa teda odohráva paralelná časť deja seriálu Dievča z Osla. Karl (Anders T. Andersen), manžel Alex, je sudcom a nájdu si ho spojenci ISIS. Žiadajú jeho asistenciu pri vyjednávaní o prepustení Abu Salima. V Nórsku žiadal o azyl a keď naňho padlo Oslo4 resizepodozrenie, že je hlavou ISIS, uväznili ho. Odsúdiť sa ho však kvôli nedostatku dôkazov nepodarilo, a tak sedel za účasť na terorizme. Karl sa teda v rámci záchrany dcéry rozhodne Abu Salima obhajovať a docieliť tak jeho prepustenie.

Alex v Izraeli nezaháľa, vyhľadá ďalšiu známu, Laylu Al Kelani, lekárku, vdovu po Jamalovi Al Kelanim. Toto meno im otvorí cestu k Bašírovi, hlave Hamasu (Hnutie islámskeho odporu). Vyjednávanie neprinesie žiadny efekt, Alex nepresvedčí Bašíra svojimi naivnými sľubmi o tom, že môže presvedčiť nórsku vládu, aby navýšili svoje finančné príspevky Hamasu. Divák sa, samozrejme, môže pri tejto poznámke pozastaviť, Oslo5 resizekeďže je táto organizácia považovaná za teroristickú v mnohých štátoch, vrátane USA, EÚ, ale aj Egypta. Nórsko je však spolu so Švajčiarskom výnimkou. Nóri v roku 2006 uznali Hamas so šalamúnskou výhradou, že neuznávajú jeho ciele, medzi ktoré patrí boj proti Izraelu. Navyše je kuriózne, že mierové dohody v Osle Hamas, na rozdiel od ďalšej palestínskej organizácie Fatah, odmietol. Hamas sídli a ovláda teritórium Gazy na juhu Izraela, a tak nie je úplne jasné, kde sa Alex vlastne nachádza.

Všetky zložité súvislosti vzťahov medzi ISIS, Hamasom, izraelskou vládou a nórskymi inštitúciami sa stávajú dosť neprehľadným klbkom, ktoré sa v mnohých častiach vybavujú Oslo6 resizezjednodušujúcimi náznakmi. Nie je vôbec jasné, ako sa obhajcom teroristu môže stať otec zajatkyne ISIS a má neobmedzený prístup k väzňovi. Akoby nikoho v Nórsku nenapadli možné dôsledky tejto skutočnosti a jeho veľmi pravdepodobné vydieranie. Tajné služby oboch štátov sú zrejme na dovolenke. Ak, samozrejme, nerátame debatný krúžok na ministerstve spravodajských služieb (v Izraeli existuje aj ministerstvo vnútra), sledujúci cez satelity postup skupiny únoscov v púšti. Je to zrejme len preto, aby nakoniec Arik najal privátnu skupinu eventuálnych záchrancov.

Oslo8 resizeZásadnú rolu v únose trojice zohral Jusuf (Shadi Mar´i, ktorého si môžeme pamätať i zo seriálu Fauda, alebo filmu Betlehem), ako sa ukáže, syn Layly. Upozornil na nich ISIS, ale v závere svoju rolu mení a rozhodne sa uneseným pomôcť k dramatickému úteku. Jeho konštrukcii sa podriadili všetky zložité a rozporuplné fakty. Vyťažiť z tohto komplexu akciu a ako-tak zrozumiteľný dej bolo krkolomnou úlohou a tvorcovia v nej často uviazli, kým vysvetlili všetky nutné súvislosti. Iritujúcou postavou bola najmä Alex, pohybujúca sa v prostredí, ktoré by teoreticky mohla ako účastníčka vyjednávaní ovládať, s rafinovanosťou slona v porceláne. Arika si dovolí dokonca vydierať Oslo9 resizea s výsledkom svojej promiskuity ho nútiť do nezmyselných krokov.

Výsledok tohto nórsko-izraelského dobrodružstva nedosiahol ani priemernú úroveň. Neznalosť stavu a fungovania podobných situácií na všetkých úrovniach ho dotlačila k žánrovým schémam, odvodeným z podobne pozliepaných filmových, či seriálových výtvorov. Prekvapuje i účasť jedného zo známych a uznávaných režisérov, Izraelčana Uriho Barabasha. V roku 1985 nakrútil jeden z prvých filmov, pojednávajúcich o izraelsko-palestínskych vzťahoch, Za stenami (Beyond the Walls) nominovaný na Oscara Oslo10 resizev kategórii najlepší zahraničný film.

Okrem iného nie je jasné, ako vlastne funguje koordinácia Ministerstva spravodajských služieb, pod ktoré spadá ako Mossad, tak Shabak a kto presne je Arik, keďže sa ho novinárka pri rozhovore vypytuje na jeho možnú kandidatúru na funkciu premiéra. V istom zmysle môžeme seriál chápať ako ironický komentár k ústretovej nórskej politike voči Hamasu, čo s najväčšou pravdepodobnosťou ani zďaleka nebolo zámerom tvorivého tandemu.

Oslo7 resizeDievča z Osla (Bortført /The Girl from Oslo, TV seriál), Nórsko, Izrael, 2021
Dĺžka: 5 h 12 min. (Minutáž: 30–33 min.)
Manažéri projektu: Kyrre Holm Johannessen, Ronit Weiss-Berkowitz
Réžia: Uri Barbash, Stian Kristiansen
Scenár: Ronit Weiss-Berkowitz, Kyrre Holm Johannessen, (více)
Kamera: Philip J. Borgli, Martin Larsen, Nitai Netzer
Hudba: Chris Forsgren, Johannes Ringen
Zvuk: Kenneth Gustavsen
Scénografia: Ida Bjerch-Andresen, Sharon Eagle
Masky: Trine Morland, Vilde Heimdal, Liselotte Jørgensen
Kostýmy: Marianne Sembsmoen, Sarit Sharara
Producent: Brede Hovland
Hrajú: Anneke von der Lippe, Amos Tamam, Raida Adon, Andrea Berntzen, Shadi Mar´i, Daniel Litman, Anders T. Andersen, Rotem Abuhab, Jamil Khoury, Abhin Galeya, Hisham Suliman, Shaniaz Hama Ali, Boaz Konforty, Gil Frank, André Sørum, Hitham Omari, Marit Synnøve Berg, Alon Dahan, Caroline Glomnes, Oda Djuplasti, Karen Tømta, Shira Yosef, Tamar Zur, Alin Roz Tublovich, Reut Portugal, Shy Egozi, Carmel Avidan, Avi Azaria, Heli Amresh Sanka, Lone Klein, Gal Gabai, Shmulik Ahituv, Nekonen Abebe, Idan Shakroka, Manish Sharma, Aria Kavousi Brekke
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.