Bestsellery (Best Sellers)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Best resizeMladá dedička známeho vydavateľského domu Lucy (Aubrey Plaza) sa snaží zachrániť životné dielo svojho otca. V žiadnom prípade ho však nechce predať. Najlepším spôsobom, ako udržať rodinný podnik pokope, je publikovať knihu nejakého bestsellerového autora. Prehrabovaním sa v starých kontraktoch zistí, že niekdajší úspešný autor Harris Shaw (Michael Caine) vydavateľstvu stále dlží jednu knihu. Jeho posledná totiž bola publikovaná pred niekoľkými desiatkami rokov. Lucy si myslí, že tento spisovateľ je jej záchranou a rozhodne sa ho kontaktovať. Harris Shaw sa ale o túto spoluprácu vôbec nezaujíma. Respektíve, nezaujíma sa o nič a nikoho. Jediné na čom mu záleží je, aby ho celý svet nechal na pokoji. Avšak, podľa starého kontraktu nemá na výber. Rozhodne sa Lucy dať jeden zo svojich starých rukopisov s tým, že sú vyrovnaní. Čo sa však stane, keď Harris Shaw zistí, že s kontraktom je spojené aj propagačné turné, na ktorom sa spolu s Lucy musí zúčastniť?

Bestswellery nie je príliš originálnym filmom. Situácie, ktoré sa v tejto snímke odohrali, ste už určite mali možnosť vidieť v niekoľkých Best2 resizepodobných filmoch. Možno nie úplne rovnaké, ale predsa. Najmä čo sa týka ústredného motívu road tripu dvoch neznámych ľudí spojených náhodou. Takáto situácia prirodzene vyústi do mnohých komických i dramatických situácií.  Film neustále osciluje medzi komédiou a drámou, čo je prvok príznačný pre subžáner, akým je dramedy. Mohlo by sa zdať, že takýto expresný prechod z komédie do drámy musí pôsobiť ako päsť naoko. Prechody nepôsobia umelo a rázne. Sú plynulé a prirodzene prestupujú svoje hranice. Tam, kde komédia nestačí zapôsobiť na dojem diváka, prichádza na rad dráma. A naopak, v momentoch, keď je dráma neznesiteľná, prichádza odľahčenie v podobe komédie. Humor väčšinou vychádza z postavy Michaela Cainea (práve oznámil koniec svojej kariéry, poznámka red.). Snaží sa diváka udržiavať stále v strehu a zabávať ho, aby nemal možnosť nenudiť sa. Prvé tri štvrtiny filmu komédia jednoznačne prevýšila Best4 resizedrámu. No samotný záver snímky už naplno ovládla dráma. Jej náznaky sa v snímke sem-tam nachádzajú aj skôr, no nie je to nič zapamätateľné alebo výrazné.

Čo však fungovalo ešte lepšie, boli herecké výkony v podaní Aubrey Plaza a Michaela Cainea. Plaza je novozačínajúca vydavateľka obrovského vydavateľského domu. Zdedila rodinný biznis a snaží sa zachrániť ho vydaním nového bestselleru. Jej postava bola zábavná presne v momentoch, ktoré si to vyžadovali, no rovnako bravúrne zvládala i dramatické časti filmu vyžadujúce viac hereckého sústredenia. Omnoho výraznejšou postavou bol však Michael Caine v roli starnúceho, priam zomierajúceho, autora. Jeho kontrakt s vydavateľským domom ho zaviazal k spolupráci s mladou editorkou. Počas ich Best7 resizespoločného turné jej však zatrpknutý spisovateľ nie je nič dlžný. Strpčuje takmer každú minútu tohto netradičného výletu a sabotuje celé toto divadlo. Aj keby vás tento film vôbec nezaujímal a nudil, myslím si, že by ste ho predsa len dopozerali. Už len kvôli Michaelovi Caineovi a jeho postave niekdajšieho bestsellerového autora Harrisa Shawa. Je to tá zaujímavejšia postava v snímke s bohatou históriou. Stratil už naozaj všetko, o čo v živote stál a nezaujíma ho už vôbec nikto a nič. Robí si naozaj už len to, čo on sám naozaj chce. Nezaujímajú ho dôsledky jeho konania, pretože všetko je to iba (podľa jeho slov) jeden veľký „bulshite“. Herecké duo tak doslova predalo celý film režisérky Liny Roessler. Je to takpovediac „one man and one woman show“ zahraná dvoma vynikajúcimi hercami.

Best3 resizeKeď sa však zamyslím nad filmom ako celkom, v podstate mu chýbal povestný wow efekt. Neprekračuje bezpečné hranice toho, o čom by mal takýto film byť a neprináša nič nové. Snímka síce obsahuje niekoľko nepredvídaných odhalení, ktoré jej dodávajú určitý šmrnc, no v konečnom dôsledku bola iba príjemná. Nie ohromujúca. Vo mne ako fanúšikovi Michaela Cainea však zanechal obrovský pocit nostalgie. Po celý čas som sa nemohla zbaviť pocitu, že to nie je len labutia pieseň raz známeho spisovateľa Harrisa Shawa, ale aj labutia pieseň hereckej kariéry Michaela Cainea – jedného z najlepších hercov jeho i mnohých ďalších generácií (správny pocit, lebo práve oznámil koniec svojej kariéry, poznámka red.). A práve tento pocit takmer nahradil aj chýbajúci efekt úžasu.

Best5 resizeBestsellery (Best Sellers ), Kanada, USA, 2021
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Lina Roessler
Scenár: Anthony Grieco
Hudba: Paul Leonard-Morgan
Strih: Arthur Tarnowski
Scénografia: Louis-René Landry
Kostýmy: Sophie Lefebvre
Producenti: Arielle Elwes, Cassian Elwes, Pierre Even, Wayne Marc Godfrey, Petr Jákl, Jonathan Vanger
Hrajú: Aubrey Plaza, Michael Caine, Cary Elwes, Ellen Wong, Scott Speedman, Elana Dunkelman, Veronica Ferres, Victoria Sanchez, Frank Schorpion, Philip Le Maistre, Elisabeth Etienne
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.