Strašidelné príbehy na dobrú noc (Nightbooks)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pribeh resizeFantasy horor Strašidelné príbehy na dobrú noc od streamovacej spoločnosti Netflix je o malom chlapcovi posadnutom strašidelnými príbehmi. Jeho izba je polepená ikonickými hororovými príbehmi, ktoré nás desaťročia sprevádzali svetovou kinematografiou. Aj samotný Alex (Winslow Fegley) sa oduševnene venuje písaniu hororových príbehov. Jedného dňa sa však rozhodne zo všetkým prestať a jediné, po čom túži je zničiť svoje majstrovské dielo. Zhodí všetky plagáty zo stien a svoje rukopisy odloží do hlbín starého ruksaku. Následne sa výťahom odvezie k peci, kde chce všetky svoje príbehy spáliť. Výťah ho však neodvezie tam, kde pôvodne Alex plánoval. Ocitne sa v neznámom byte s lákavým koláčikom a televíznym programom v podobe Lost Boys (1978). Akonáhle vkročí do bytu, už niet cesty späť. Alex je uväznený zlou čarodejnicou Natashou (Krysten Ritter) v jej magickom byte. Každú noc musí Natashe napísať a vyrozprávať jej jeden strašidelný príbeh, aby ho nechala nažive. Celkom strašidelný príbeh, nemyslíte?

Pribeh5 resizePodľa opisu by sa nám mohlo zdať, že na televíznej obrazovke uvidíme príbeh podobný Goosebumps (2015). Len s možno o niečo temnejším príbehom. Keďže snímka bola hodnotená ako TV-PG (Parental Guidelines) pre rodiny s deťmi, prehodnotila som svoj názor o tom, ako temný by asi tak mohol byť. No a pre mladého diváka od veku sedem rokov aj skutočne pochmúrnym bol. Ba dokonca, obsahoval i niekoľko scén, ktoré ani ja, odporca všetkých hororov, nerada vidím. Navyše, v príbehu si svoju rolu zahrajú aj nazvime ich kreatúry, ktoré sú viac ako strašidelné. Nuž, dnešné deti sú možno omnoho menej bojazlivé, ako som kedysi bola a ešte stále som ja sama. Napriek tomu si však myslím, že niektoré scény môžu byť pre menšie deti pomerne dosť znepokojujúce. Už len základná premisa je dosť strašidelná. Alex musí každý deň napísať jednu rozprávku, ktorú večer číta čarodejnici. Keby tak neurobil, jednoducho zomrie.

Snímka je naozaj akýmsi zvláštnym žánrom infantilného hororu s rozprávkovým príbehom Pribeh3 resizea hororovou estetikou. Práve táto estetika a vizualizácie sú na televízny formát nadpriemerne kvalitné. Azda najkrajším miestom v dome je práve raj všetkých knihomoľov a spisovateľov. Obrovská knižnica je päť či šesť poschodí vysoká. Čím vyššie po rebríkoch stúpame, tým staršie a zaprášenejšie knihy spolu s naším hlavným hrdinom nájdeme. Je to naozaj magické miesto ukrývajúce všetky strašidelné príbehy ľudstva. Od bratov Grimmovcov, cez Mary Shelley, až po príbehy, ktoré napíše aj sám Alex. Už len hlavný motív rozprávania príbehov každý večer nám pripomína dedičstvo svetovej literatúry – zbierku ľudových rozprávok Tisíc a jedna noc. Šikovný Alex musí každý večer rozprávať príbeh krutej čarodejnici Natashe. Presne ako múdra Šeherezáda krutému kráľovi Šahrijánovi. Nie je to však jediný intertextuálny odkaz na svetovú literatúru. Ako som už vyššie naznačila, príbeh malého Alexa v sebe ukrýva množstvo kultových rozprávok. Od spiacej Šípkovej Ruženky, cez Frankensteina až po Pribeh4 resizeJanka a Marienku v Perníkovej chalúpke či príbehy o jednorožcoch. Avšak, v značne temnejšej verzii. Takýchto magických a farebných miestností najrôznejšieho charakteru má tento na prvý pohľad malý byt hneď niekoľko.

Rovnako zaujímavým prvkom bola vizualizácia Alexových príbehov. Z klasického filmu sa presúvame do sveta imaginácie. Alexovej i Natahshinej. Jednoduchá animácia je popravde v tomto formáte filmu pomerne dosť prekvapujúca a vytŕča zo sledu toho, na čo divák rozhodne nie je zvyknutý. Alexove príbehy sa odohrávajú na javisku plnom jednoduchej animácie i divadelných kulís. Charaktery jeho príbehu sú farebne vyblednuté, obklopujú ich surrealistické kulisy a všetko sa odohráva na krvavo červenom pozadí. Formálne tak oddeľujú „realistickú“ časť filmu od tej „imaginárnej“. Pripomínajú estetiku Pribeh7 resizestarých filmov a pridávajú zvláštnu strašidelnosť, no zároveň v nás evokujú pocity sprevádzajúce skôr modernejšie hororové techniky, ako veľmi znepokojujúci trhaný pohyb. Akokoľvek bizarný film to je, práve tieto charakteristiky ho robia unikátnym zároveň.

Film osciluje medzi hororom, mysterióznym príbehom, akčným dobrodružstvom až sa napokon vráti späť k strašidelnosti. A aby som nezabudla, sem-tam je dokonca i humorná, aby udržala tón detského príbehu. Je zábavným príbehom o strašidelnom dobrodružstve, ktoré si nájde svojich divákov v širšom publiku.

Pribeh9 resizeStrašidelné príbehy na dobrú noc (Nightbooks) , USA, 2021
Dĺžka: 100 minút
Réžia: David Yarovesky
Scenár: Mikki Daughtry, Tobias Iaconis
Kamera: Robert McLachlan
Hudba: Michael Abels
Strih: Peter Gvozdas
Scénografia: Anastasia Masaro, Peter P. Nicolakakos
Kostýmy: Autumn Steed
Producenti: Mason Novick, Sam Raimi, Rob Tapert, Michelle Knudsen
Hrajú: Krysten Ritter, Lidya Jewett, Winslow Fegley, Jess Brown, Khiyla Aynne, Taylor Belle Puterman, Mathieu Bourassa, Luxton Handspiker, Liam Couvion, Stephen R. Hart, Jill Frappier, Audrey Wasilewski, Corey Feldman (a.z.), Jami Gertz (a.z.), Corey Haim (a.z.), Edward Herrmann (a.z.), Jason Patric (a.z.), Dianne Wiest (a.z.)
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a Netlix

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.