Asistentka (The Assistant)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Asi resizeJane je pohľadná mladá absolventka vysokej školy. Má to šťastie, že sa jej podarilo získať prestížne miesto vo firme pomerne významného filmového producenta pracujúceho v New Yorku. Pre dievča z amerického vidieka ide pochopiteľne o splnený životný sen, jej rodina je, samozrejme, na ňu patrične hrdá, ako sa dozvedáme z ich spoločného telefonického hovoru. Pochopiteľne skutočný život nikdy neodpovedá našim ilúziám o kariére, a tak aj Jane čaká behom jedného pracovného dňa precitnutie do reality. Nejde síce o nič s priamo zničujúcim efektom, čo však neznamená, že tieto udalosti nebudú mať na jej život a celkové chápanie okolitého sveta určitý významný dopad.

Jane robí typickú prácu asistentky, čo znamená nekonečnú administratívu akéhokoľvek druhu, ale aj varenie kávy či objednávanie obeda. V Asi4 resizekancelárii má celkom fajn kolegov, so šéfom sa však v podstate nikdy nevidí. Tou nepríjemnejšou časťou jej práce je vybavovanie hovorov s večne nespokojnou šéfovou manželkou. Ten je naopak zase nespokojný s tým, ako Jane na tieto telefonáty reaguje. Samozrejme, sa snaží všetko robiť čo najlepšie, ale ako to už v živote a na pracovisku chodí, práve vtedy sa veci môžu vyvíjať najhorším možným spôsobom. Skutočné problémy sa však začnú objavovať niekde úplne inde. Jane začne chápať, že kariérny postup vo firme, ako aj výberové konania, sú významne ovplyvnené vzhľadom kandidátok a ich vôľou začať si „niečo“ so šéfom firmy. Dievča nie je však povahovo takto stavané a Asi6 resizezačne na tento jav upozorňovať svojich kolegov.

Film Asistentka režisérky Kitty Green sa môže javiť ako prvoplánová obžaloba sexuálneho obťažovania, kde sa môžeme tešiť na dráždivé, či explicitné scény sexuálneho obťažovania, ale to je pomerne dosť ďaleko od pravdy. Zámerom tvorkyne je zobraziť na plátne/obrazovke ubíjajúcu rutinu takéhoto spôsobu práce a do toho sem-tam zasadiť aj scénu naznačujúcu, že vo vedení firmy sa dejú neakceptovateľné veci. Avšak stále dostatočne akceptovateľné na to, aby sa všetci mohli tváriť, že sa vlastne nič nedeje. Kopírka predsa stále kopíruje, roznášač pizze a šalátov dorazí každý deň a pracovný deň sa končí odchodom posledného zamestnanca.

Asi5 resizeGreen tak zrejme vedome nadväzuje na štýl nezávislého režiséra Stevena Soderbergha, aký poznáme z jeho diváky menej atraktívnych snímok, ako Bubble alebo The Girlfriend Experience. Takmer až dokumentárny štýl má za účel diváka doslova ubíjať nudou, avšak to je iba uhol pohľadu na zvolený spôsob rozprávania do určitej miery vyprázdnenej narácie. Ak na túto hru pristúpite, oveľa jednoduchšie sa vžijete do kože Jane a viac doceníte aj režijný um Kitty Green. V prípade poukazovania na určité spoločenské problémy je niekedy rozumnejšie ukázať menej a byť subtílny, ako diváka zahltiť doslovnosťou a svoju myšlienku tak paradoxne vo výsledku zabiť.

Jane stvárňuje Američanka Julia Garner, ktorá je známa širšiemu publiku predovšetkým Asi3 resizevďaka účasti v oceňovanom seriáli Ozark z produkcie Netflixu. Má však za sebou už pomerne bohatú filmovú kariéru, tu sa však objavuje v menších úlohách. Asistentka tak bola jej prvou príležitosťou predviesť sa v tom najlepšom svetle aj na plátne, čo sa jej bezpochyby podarilo. Jej špecifický výraz tváre, kedy máte dojem, že sa neustále mračí, sa do tohto typu filmu dokonale hodí a jej výkon je podčiarknutý aj snímaním jej tváre vo väčších detailoch. Jej tvár tak pomaly začína splývať so šedým pozadím, čo skvele dokumentuje jej podriaďovanie sa každodennej rutine v spoločnosti.

Asi10 resizeAsistentka je filmom určeným pre trpezlivejšie festivalové publikum, nezapadá stopercentne ani do toho, čo si európsky divák predstavuje pod pojmom americký nezávislý film. Je ťažko žánrovo zaraditelná, neponúka jasne čitateľnú zápletku a v závere neposkytuje nič, čo by pripomínalo typické filmové finále a v podstate ani žiadne silnejšie emócie. Ak to vo vás vyvoláva zvedavosť, určite si tento malý film nenechajte ujsť, ak vás popis naopak odpudzuje, tak pozretie snímky na tom asi nič nezmení. Každopádne ide o kvalitný kúsok, kde je cítiť, že jeho tvorcovia si na výsledku dali patrične záležať a ich zámerom určite nebolo osloviť široké publikum.

Asi2 resizeAsistentka (The Assistant), USA, 2019
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Kitty Green
Scenár: Kitty Green
Kamera: Michael Latham
Hudba: Tamar-Kali
Scénografia: Fletcher Chancey
Kostýmy: Rachel Dainer-Best
Producenti: P. Jennifer Dana, Scott Macaulay, James Schamus, Ross Jacobson
Hrajú: Matthew Macfadyen, Julia Garner, Dagmara Dominczyk, Kristine Froseth, Makenzie Le-igh, Noah Robbins, Alexander Chaplin, Lou Martini Jr., Purva Bedi, Juliana Canfield
Distribúcia: Bleecker Street Media
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.