Antebellum

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Anti2 resizeHlavnými hrdinkami amerického nezávislého trileru Antebellum z roku 2020 a momentálne dostupného na HBO GO sú relatívne mladé ženy Eden a Veronica Henley. Ich životy v Spojených štátoch amerických však delí niekoľko storočí. Eden je totiž jedna z otrokýň pracujúcich na južanských plantážach a, bohužiaľ, má tú smolu, že majitelia pozemkov a statkov nepatria medzi tých umiernenejších otrokárov. Naopak Veronica je v súčasnosti úspešnou spisovateľkou, momentálne absolvujúcou americké turné so svojou novou, spoločensky kontroverznou knihou. Doma ju navyše čaká milujúci manžel a krásna dcérka. Napriek týmto rozdielom obe ženy spájajú určité dôležité súvislosti. Tie sú v priebehu deja predmetom niekoľkých zaujímavých zvratov, špeciálne toho predchádzajúcemu intenzívnemu tretiemu aktu. Že s nami hrá dvojica režisérov špecifickú hru na schovávačku, dokumentuje, okrem iných stôp, aj obsadenie Janelle Monáe do dvojúlohy Veronicy aj Eden.

Antebellum je klasifikovaný síce ako horor, avšak ide skôr o drsnejšiu historickú drámu skombinovanú s klasickým moderným trilerom. Štruktúra Anti resizefilmu však nie je priamo paralelná, sledujeme skôr dva filmy v jednom nasledované po sebe a zakončené ich nečakaným prepojením. Režisérske duo Gerard Bush a Christopher Renz sa tak snažia upútať všeznalého diváka ako samotnou štruktúrou rozprávania, tak aj jej obsahom reflektujúcim nielen americkú históriu, ale aj súčasnosť. Eden a Veronica sú Afroameričanky a ak sa film môže spočiatku javiť ako ukážkou toho, aký pokrok v otázkach rasizmu a xenofóbie krajina nekonečných možností za niekoľko storočí urobila, tak rozuzlenie bude predstavovať pre každého diváka veľmi triezve prebudenie.

Pravdupovediac téma Antebellum nie je vôbec inovatívna a ak by bol film nakrútený presne takýmto štýlom ešte v minulom storočí, dočkal by sa priaznivejšieho prijatia naprieč celým diváckym a kritickým spektrom. Dnes môže síce pôsobiť mierne didakticky Anti3 resizea v rámci vykreslenia charakterov čiernobielo, to však neznižuje kvalitnú filmárčinu a ani inteligentný spôsob, akým nám tvorcovia predávajú svoje myšlienky. Taktiež sa môže stať, že množstvo divákov bude preferovať buď dejovú líniu z minulosti, alebo tú zo súčasnosti a príbeh tak budú považovať za nesúrodý. Avšak po znalosti šokujúcej pointy tu zostane priestor na spätné prehodnotenie všetkého, čo sme dovtedy videli a niektoré pôvodne zdanlivo slabšie sekvencie sa ukážu byť kľúčom k celkovému pochopeniu zápletky a tým pádom aj myšlienky diela.

Filmu herecky jednoznačne dominuje Janelle Monáe. V oboch polohách je absolútne presvedčivá a nebyť toho, že ide skôr o menší projekt bez hviezdnych mien, dočkala by sa možno aj nejakých celosvetovo významných nominácií na herecké ceny, za svoj výkon Anti4 resizevšak dostala aspoň ceny na Women Film Critics Circle Awards a NAACP Image Awards. Svoj výrazný talent prejavila už pred piatimi rokmi v dvoch dôležitých filmoch, a to Moonlight a Skryté čísla. V súčasnosti účinkuje v seriáli Homecoming po boku Julie Roberts a objavila sa napríklad aj v jednej epizóde sci-fi seriálu Philip K. Dick Electric Dreams. Jej dvojúloha v Antebellum je však jej najvýraznejšou úlohou v kariére. Najvýraznejšia je po jej boku najslávnejšia herečka v castingovom ansámbli Jena Malone ako spočiatku veľmi ťažko čitateľná postava.

Antebellum je typ filmu, aký určite nesadne úplne každému fanúšikovi trilerov zameraných na prekvapivé zvraty. Zrejme je to dané tým, že sa snaží na jednej strane Anti5 resizepriniesť silné posolstvo a na tej druhej zároveň aj šokovať svojou výstavbou sujetu a čo najdlhšie diváka ťahať za nohu. Keď už sú pred silným finále karty vyložené na stôl, nemá v zálohe už žiadne ďalšie prekvapenie. To však neznamená, že finále neprinesie dostatočnú katarziu, práve naopak, niektoré zábery sa vám doslova zadrú pod kožu. Podmienkou však je, že sa vám musí dostatočne pod ňu dostať aj predchádzajúci dej. No a opäť platí, že čím menej toho o príbehu viete, tým lepšie. V súčasnej dobe, keď sa internetom ihneď začnú šíriť spoilerové informácie o každom novom filme, to nie je najjednoduchšie, ale Bush sa vám s Renzom za vašu trpezlivosť dostatočne odmenia.

Anti9 resizeAntebellum, USA, 2020
Dĺžka: 105 minút
Réžia: Gerard Bush, Christopher Renz
Scenár: Gerard Bush, Christopher Renz
Kamera: Pedro Luque
Hudba: Nate Wonder, Roman GianArthur
Strih: John Axelrad
Scénografia: Jeremy Woodward, Michelle C. Harmon
Kostýmy: Mary Zophres
Produkcia: Zev Foreman, Raymond Mansfield, Sean McKittrick, Gerard Bush, Christopher Renz
Hrajú: Janelle Monáe, Kiersey Clemons, Jena Malone, Jack Huston, Eric Lange, Gabourey Sidi-be, Robert Aramayo, Lily Cowles, Marque Richardson, Tongayi Chirisa, Caroline Cole, Trula M. Marcus, Victoria Blade, Christopher Hart
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.