Láska sladká aj kyslá (Saekomdalkom)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kysla resizeJuhokórejská romantická dráma Láska sladká aj kyslá môže na prvý pohľad odradiť prvoplánovým názvom, prípadne tak trochu presladeným distribučným plagátom, v oboch prípadoch by však išlo o nespravodlivý predsudok. Film sa momentálne nachádza na platforme Netflix a po zhliadnutí celého diela pochopíte, prečo sa práve tento kúsok z ďalekého východu dostal do ponuky najväčšieho streamovacieho kanálu v jeho západnom teritóriu. Toto publikum sa totiž doslova vyžíva v prekvapivých, šokujúcich pointách a rado skladá do seba náročné puzzle kúsky a presne taká je aj Láska sladká aj kyslá. Trochu zavádza teda nielen názvom, plagátom či náčrtom deja, ale aj samotnou stavbou naratívu. Ten sa zdá byť spočiatku ako jednoducho čitateľný, nakoniec tomu však tak nie je a rozuzlenie bez diskusie pridáva celému dielu výrazné body navyše.

Prvá časť deja sa venuje pohľadnej zdravotnej sestre Da-eun, ktorá sa počas zmien v nemocnici zoznámi a postupne zbližuje s nesmelým Kysla2 resizepacientom, mladíkom menom Hyuk. Ten trpí žltačkou a navyše aj viditeľnou nadváhou, čo ho, samozrejme, brzdí aj pri zoznamovaní so ženami. Da-eun je však z iného cesta než väčšina žien a pri komunikácii s chlapcom nemá žiadne zbytočné predsudky. Ten má z jej prítomnosti nesmiernu radosť, čo tam po tom, že mu občas zje celý nemocničný obed, alebo naňho zvalí tajné fajčenie po chodbách. Jemne komediálne ladenú prvú časť filmu postupne strieda dejová línia, v ktorej sledujeme Da-eun už v trvalom vzťahu s výrazne pochudnutým Hyukom, čo tvorcovia vyriešili jednoducho iba vystriedaním herca v hlavnej úlohe.

Druhá dejová línia je už podstatne dramatickejšia a obsahuje aj pomerne ostrú kritiku fungovania súčasnej kórejskej spoločnosti, založenej predovšetkým na práci, inými Kysla3 resizeslovami hromadení hmotných statkov. Niet divu, že pri takomto životnom štýle trpí aj základná bunka štátu; rodina a podobné problémy postretnú aj našich dvoch hlavných hrdinov. Hyuk chodí domov stále neskôr a neskôr, Da-eun ničia nekonečné nočné služby. Aby tej drámy nebolo málo, tak žiadaný pohľadný tridsiatnik a úspešný architekt má novú krásnu kolegyňu a medzi dvojicou ihneď preskočí iskra. Najskôr sú síce konkurenti a robia si zle ako v tínedžerskom veku, práve z takejto komunikácie, ako dobre poznáme z vlastných skúseností, vznikajú vášnivé milostné vzťahy. Dokáže Hyuk odolať príťažlivej kolegyni a zachrániť manželstvo v kríze? Je si totiž vedomý, že v Da-eun má veľmi vzácnu životnú partnerku.

Láska sladká aj kyslá tunajšieho diváka prekvapí pomerne strohým vystupovaním všetkých hlavných a vedľajších postáv. Ázijská romantika je známa preexponovaným Kysla4 resizevyjadrovaním emócií na plátne, málokto to však považuje za chybu, ide skôr iba o prejav vyplývajúci z mentality tamojších ľudí. Niežeby ste nadobudli dojem, že sledujete príbeh milostného trojuholníka z vyššej strednej vrstvy obyvateľov Západnej Európy, každopádne empaticky držať palce hrdinom bude možno jednoduchšie, než pri postavách pôsobiacich až príliš exoticky. V konečnom dôsledku ide tvorcom najmä o to, aby si divák jednotlivé postavy dostatočne obľúbil, čo sa rozhodne podarilo a aj vďaka tomu dostatočne funguje aj záverečný zvrat. Spomínaná kritika kapitalistickej spoločnosti je síce jasne patrná, ale nikto tento stav nekomentuje, postavy si uvedomujú, že na nefunkčnosti partnerského vzťahu majú hlavný podiel viny najmä oni, než to, že musia pracovať od rána do noci. Koniec koncov si Hyuk vždy nájde čas na nejaký ten po-pracovný drink s kolegami, pričom si je dobre vedomý, že spiatočná cesta z veľkomesta Kysla5 resizedo vedľajšieho veľkomesta ho pripraví o nejakú tú hodinku, ktorú by mohol stráviť navyše s Da-eun.

Vedomosť o tom, že veci sú možno trochu inak ako sa na prvý pohľad zdajú byť, bude u potenciálneho diváka vyvolávať neustále napätie pri sledovaní oboch dejových línií. Pričom s pokojným svedomím sa dá konštatovať, že iba málokto dokáže odhadnúť, kde je v skutočnosti zakopaný pes. Nejde totiž o pointu, ktorá sa v kinematografii rytmicky opakuje, ako napríklad „hlavný hrdina je mŕtvy, či sa nachádza v kóme“, alebo „celý film sa odohráva v mysli postavy“, samozrejme, nič proti nim, ide najmä o spôsob a originalitu podania. Láska sladká aj kyslá sa pri troche domýšľavosti môže napríklad stať aj obľúbenou vianočnou klasikou. Keď už po filme v budúcnosti nesiahnu komerčné televízie, tak istý čas bude aspoň v ponuke Netflixu.

Láska sladká aj kyslá (Saekomdalkom ) Južná Kórea, 2021
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Kae-Byeok Lee
Hrajú: Krystal Jung, Ki-yong Jang, Soo-bin Chae, Cheol-min Park
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.