Zaklínač: Vlčí sen (The Witcher: Nightmare of the Wolf)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zaklinac2 resizeV roku 2019 si odbila svoju premiéru na Netflixe dlho očakávaná seriálová adaptácia Zaklínača, ktorá vznikla na motívy populárnej knižnej série od poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho. Ten sa na nej podieľal i ako kreatívny konzultant a hoci sa dá diskutovať o tom, že americká produkcia nedokázala ideálne zachytiť slovanskú atmosféru, predošlý, rýdzo poľský, pokus beztak poslala do dejín zabudnutia. No ešte pred vydaním druhej série, ktorá príde už tento rok, si môžu fanúšikovia vychutnávať aj animovaný prequelový film s názvom Zaklínač: Vlčí sen.

Zatiaľ čo pôvodný seriál je po vzore kníh zameraný na zaklínača Geralta, jeho chránenkyňu Ciri a životnú lásku v podobe čarodejky Yennefer, Zaklinac4 resizeVlčí sen sa venuje postave Vesemira, Geraltovho mentora. Ten sa v prvej sérii nestihol objaviť, no ešte pred tým, než dostane tvár dánskeho herca Kima Bodniu, môžu diváci zhliadnuť jeho začiatky a na vlastné očí posúdiť udalosti prechádzajúce ako poviedkam, tak i románovej ságe. Ak by to teda stále nebolo jasné, Vlčí sen neadaptuje žiadnu konkrétnu časť Sapkowskeho diela a miesto toho prichádza s úplne novým príbehom. Scenáristicky je pod ním podpísaný Beau DeMayo, ktorý má na svojom konte jednu z najvydarenejších epizód hraného seriálu.

Samotný dej filmu sa odohráva v dvoch časových rovinách. Väčšia časť sa síce venuje Vesemirovi ako relatívne mladému, no už dostatočne skúsenému zaklínačovi, no nemenej dôležité sú i pasáže ukazujúce jeho život predtým, než si vybral toto neľahké Zaklinac5 resizeremeslo. Vesemir už v mladom veku sníva o tom, že bude žiť život podľa svojich predstáv, nebude sa nikomu podriaďovať a čo je asi najpodstatnejšie, že nikdy nebude trieť núdzu. Práve vízia bohatstva a slávy – akokoľvek v konečnom dôsledku mylná, čo ukázala i neskoršia budúcnosť - ho zláka do zaklínačského sídla Kaer Mohren a ďaleko od jeho detskej lásky Illyany. A hoci sa ich osudy po rokoch znova pretnú, obaja sú už v úplne odlišnej pozícii a musia riešiť dôležitejšie problémy.

Tak-či tak, ich vzťah je jedným z najzaujímavejších prvkov celého filmu - mimo iné aj tým, ako šikovne zvýrazňuje odlišnosť medzi životmi bežných smrteľníkov a mutáciami ovplyvnených zaklínačov. Obaja totiž vyrastali ako rovesníci, no kým Vesemir pôsobí i po dlhých rokoch ako mladík, llyana je postaršou ženou s najlepšími rokmi života za sebou. Zaklinac7 resizeOn pôsobí prchko a miestami až do seba zahľadene, ona rozvážne a empaticky voči ostatným. Ich vzájomný stret však nielenže znova znova rozdúcha ich city, no v konečnom dôsledku zavedie Vesemira i na trochu inú cestu. Nie, na konci filmu stále nie je tou osobou, akú poznajú čitatelia tejto ságy, no rozhodne má k nemu podstatne bližšie.

Celkovo platí, že zápletka je pomerne zaujímavá a patrične nečiernobiela, čo viac-menej zodpovedá videniu Andrzeja Sapkowskeho. Hranica medzi dobrom a zlom je veľmi tenká a tak, ako sa dá chápať jednej strane, rovnako to platí aj opačne. Nakoniec, ani zaklínači pod vedením pragmatického Deglana nie sú vykresľovaní ako dobrosrdeční lovci monštier s blížiacim sa záverom začína byť čoraz jasnejšie, že nesú nezanedbateľný podiel viny na ústrednom konflikte. A hoci sa dalo z danej zápletky Zaklinac resizevyťažiť ešte o niečo viac, respektíve zachádzať do väčšej hĺbky, Beau DeMayovi sa podarilo vystavať adekvátne funkčný a pomerne dospelo pôsobiaci príbeh. Ani všadeprítomná brutalita nakoniec nepôsobí až tak samoúčelne, ako sa javí na začiatku a absencia vynúteného happy endu mu vo výsledku iba prospieva. Škoda akurát toho fanservisu na konci – osobne ho vnímam ako úplne zbytočný.

Pochváliť možno aj kvalitu animácie, ktorá disponuje ako sympatickou štylizáciou, tak i fluidne pôsobiacou akciou. Najväčšia zásluha patrí v tomto smere kórejskému štúdiu Mir podpísanom pod hitmi ako Legenda Korry, či Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge. Východný vplyv (o réžiu sa postaral vo svojom filmovom debute Kwang Il Han) je najviac cítiť v už spomínaných akčných scénach, ktoré sú poriadne opulentné.. a o to Zaklinac6 resizeviac úplne nezapadajú do tohto univerza. Len zaklínačské znamenia odrazu pôsobia ako mimoriadne mocné kúzla a postavy plachtiace vzduchom rozhodne neevokujú Sapkowskeho svet. No na druhej strane – hraný seriál si taktiež dovolil viacero zmien a v konečnom dôsledku mu to na pôsobivosti neuberalo.

Zaklínač: Vlčí sen je vcelku sympatickým animovaným rozšírením netflixovského fantasy hitu a tak ho aj treba brať. Teda ako dielo, ktoré si z knižného predobrazu berie len nevyhnutné základy a myšlienky, kým v detailoch sa miestami prispôsobuje vízii nových tvorcov. Potom sa i ľahšie prehliadajú menšie nekonzistencie v zobrazovaní sveta a kvalita diváckeho zážitku nebude výraznejšie trpieť zbytočným porovnávaním.

Zaklinac3 resizeZaklínač: Vlčí sen (The Witcher: Nightmare of the Wolf), USA, 2021
Dĺžka: 82 minút
Réžia: Kwang Il Han
Predloha: Andrzej Sapkowski (kniha)
Scenár: Beau DeMayo
Hudba: Brian D'Oliveira´
Scénografia: Kim Seong Min
Theo James, Graham McTavish, Lara Pulver, Mary McDonnell, Matthew Yang King, Tom Canton, Jennifer Hale, Kari Wahlgren, Keith Ferguson, A.J. LoCascio, Adam Croasdell, Nolan North, Luke Youngblood, Steve Blum, Dee Bradley Baker, Fred Tatasciore, Courtenay Taylor
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.