Aká je cena života (Worth)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zivot resizeZa posledné týždne sme na rôznych streamovacích platformách mali možnosť vidieť niekoľko filmov pripomínajúcich tragické udalosti z 11. septembra 2001 v USA. Mnoho divákov Netflixu, HBO GO, Amazon Prime či Apple video aspoň jeden z nich. Mňa osobne zaujali hneď tri. Dokumentárny film reflektujúci udalostí z perspektívy vtedajšieho prezidenta George W. Busha s názvom 9/11: Inside the President's War Room (2021) od spoločnosti Apple, dokumentárny seriál z dielne Netflix Turning Point: 9/11 and the War on Terror (2021) mapujúci teroristické útoky 9/11 od zrodu Al-Káidy v 80. rokoch až po vyhlásenie vojny proti terorizmu v Amerike i na zahraničnej pôde a hraný film založený na skutočných udalostiach Aká je cena života (2020). Napriek tomu, že preferujem skôr dokumentárny filmový žáner, hraná snímka priniesla do tejto diskusie nový rozmer a hľadala odpoveď na mimoriadne dôležitú otázku. Aká je hodnota ľudského života?

Právnik pochádzajúci z Washington D.C. má na stole azda najťažší prípad vo svojej doterajšej kariére i živote. Bojuje proti kritike, byrokracii i Zivot10 resizepolitike Spojených štátov amerických, aby pomohol preživším a pozostalým po teroristickom útoku Al-Káidy v New Yorku a Washingtone. Ide naozaj o ťažkú tému na spracovanie do filmovej podoby. Michael Keaton sa v úlohe právnika snaží nájsť systém, ako získať spravodlivé odškodné pre obete z 9/11. Jeho kolegyňa, ktorú stvárňuje Amy Ryan, zmäkčuje charakter tohto nekompromisného právnika a dodáva mu poriadnu dávku ľudskosti. Nachádza sa takpovediac „v prvej línii“, je prvým kontaktom s obeťami a opakovane s nimi prežíva hrôzy a smútok týchto udalostí v jednotlivých výpovediach. Nie je to vôbec tak, že by bol Michael Keaton absolútne neempatický profesionál, len sa snaží striktne nasledovať vytvorený patent a drží svoje emócie na uzde. Inak by túto výzvu Zivot9 resizenedokázal zvládnuť.

Toto herecké trio dokonale dopĺňa Stanley Tucci, ktorého manželka pri útokoch zomrela a zastupuje skupinu pozostalých. Jeho cieľom je zaistiť, aby sa ku každému jednému z nich pristupovalo férovo bez ohľadu na to, či je to upratovačka, vrátnik, radový zamestnanec alebo vysokopostavený manažér. Upozorňuje na vážne nedostatky Keatonovho patentu a jednoducho žiada dôstojné posúdenie každého jednotlivca, bez ohľadu na jeho spoločenské postavenie. Interakcia medzi právnikom (Michael Keaton) a jeho najväčším kritikom z ľudu (Stanley Tucci) je postavená na dokonale prevedených dialógoch. Michael Keaton si „len robí svoju prácu“ Zivot6 resizea Stanley Tucci sa ho pýta, či ju naozaj robí dobre a verí, že je správna. Nachádza sa medzi nimi obrovské ticho a prázdno. Na jednej strane si nemajú čo povedať, no na strane druhej je medzi toľko nevypovedaného, až je to dojemné sledovať. Toto herecké duo vytvára dynamické rozhovory a presvedčivé slovné výmeny ozaj majstrovsky.

V príbehu sa nachádza niekoľko naozaj dobe vystavaných interakcií medzi jednotlivými postavami. Obsahujú však aj mnoho kontemplatívnych pasáží, ktoré film pomerne výrazne spomaľujú. Z celkovej metráže však neuberajú príliš veľa. Snímka má na americkú drámu pomerne pomalé tempo a niekedy má možno divák pocit, že by jeho Zivot7 resizenaratív mohol plynúť o niečo rýchlejšie bez toho, aby stratil dušu. Nachádza sa tu niekoľko malých sekvencií i záberov, ktoré by mohli byť o niečo kratšie a nevzďaľovať sa od príbehu. Avšak, tieto príbehy v nás majú vyvolať frustráciu z danej situácie, z hľadania odpovede na v úvode stanovenú otázku „Aká je cena ľudského života?“, z neustále zväzujúceho systému, ktorý právnici vytvorili a v neposlednom rade aj frustráciu z naliehavosti prameniacej v stanovenom časovom limite na vyriešenie tohto zložitého prípadu. Snímka je tak postavená na napätí a úzkosti prinášajúcich drámu.

Film je reflexiou skutočných ľudských osudov zosobnených na filmovom plátne. Každé jedno interview s pozostalými je individuálnym mikropríbehom skutočných ľudí. Príbeh je Zivot5 resizevystavaný tak, aby sa divákom postupne dostal pod kožu a obsah filmu je v dôsledku týchto faktorov naozaj srdcervúci. Snímka pravdepodobne nebude obľúbeným masovo konzumovaným filmom. Príbeh je síce dojímavý a prináša svetielko nádeje do jeho tematiky, no rozhodne nie je klasickým americkým filmom heroizujúcim právnikov, ktorí priniesli do života pozostalých spravodlivosť. Oplatí sa ho však vidieť kvôli už spomínaným interakciám medzi hlavnými postavami. Aká je cena života je dojímavá i keď trochu depresívna dráma vytvorená skutočne kvalitnými hereckými výkonmi, ktorá nás naučí mnoho o ľudskosti. Aj keď si ju možno druhýkrát už nepozriete.

Zivot8 resizeAká je cena života (Worth), USA, 2020
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Sara Colangelo
Scenár: Max Borenstein
Kamera: Pepe Avila del Pino
Hudba: Nico Muhly
Hrajú: Michael Keaton, Stanley Tucci, Amy Ryan, Tate Donovan, Laura Benanti, Talia Balsam, E.R. Ruiz, Zuzanna Szadkowski, Chris Tardio, Shunori Ramanathan, Victor Slezak, Wass Stevens, Steve Vinovich, Joseph Ragno, Stephanie Lynn Wilson, Frank Anello, David Fierro, Stephen Reich, Clifton Samuels, Bill Winkler
Strih: Julia Bloch
Scénografia: Tommaso Ortino, Olivia Peebles
Kostýmy: Mirren Gordon-Crozier
Produkcia: Max Borenstein, Bard Dorros, Anthony Katagas, Sean Sorensen, Michael Sugar
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.