Zmiznúť bez stopy (Hit and Run, TV seriál )

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Stopa resizeTvrdenie, že seriál Zmiznúť bez stopy je replikou Faudy v New Yorku musíme brať s rezervou, aj keď oba spája charizmatická postava izraelského herca a scenáristu Liora Raza. Kým Fauda bola zakotvená v reálnom čase a politickej situácii komplikovaných vzťahov Izraelčanov a Palestínčanov, v tomto prípade sa katapultovanie témy do sveta tajných služieb muselo nutne odpútať od reality a pristáť v efemérnych a z veľkej časti neuchopiteľných súvislostiach. Tajné operácie a práca špiónov sa nemôže vierohodne opierať na konkrétnosti a preto treba fabulovať. Na pomoc sa v takomto prípade hlásia overené schémy špiónskych žánrov, známych z množstva takto kalibrovaných tém. Tie sú v tomto projekte zjavné a málo objavné. Treba však konštatovať, že sa s nimi hrá profesionálne, so zmyslom pre dramatické gradovanie i prekvapivé obraty.

Lior Raz je v tomto príbehu Segevom Azulaiom, bývalým vojakom, ktorý sa na popud kamaráta Rona Harela (Gal Toren) zaplietol do akejsi Stopa6 resizenelegálnej operácie v Južnej Amerike. Vyviazol bez výraznejších postihov a našiel si po návrate do Izraela prácu ako turistický sprievodca. Oženil sa s krásnou tanečnicou, Američankou Danielle Wexler (Kaelen Ohm) zo svetoznámeho súboru Batševa (tá je reálna, jej vedúci Ohad Naharim dokonca režíroval v roku 2015 predstavenie Decadance v pražskom Národnom divadle). V úvode sa chystá na konkurz v New Yorku. Pri ceste na letisko ju však zrazí auto a Danielle umiera. Jej smrť Segeva pochopiteľne zasiahne, ale zakrátko dochádza k sérii zvláštnych udalostí. Pri jednej z nich naň zaútočí uňho doma muž a on začína tušiť, že identita Danielle je zložitejšia, než sa komukoľvek mohlo zdať. Jej smrť vyšetruje Segevova tehotná sesternica Tali (Moran Rosenblatt) a má teda Stopa7 resizeinformácie z prvej ruky. Vrahov sa síce podarí zaistiť, ale vzápätí ich pustia na slobodu a dvojica odletí do Spojených štátov. Segev necháva doma dcérku z prvého manželstva a okamžite sa vydá do New Yorku. Nájde Rona a spolu začnú pátrať po ich stopách. Spočiatku platí verzia, že v pomste má prsty istý Isaac (Michael Aronov) a je to odveta za to, že ho Segev dostal za mreže. Všetko je však inak.

Jeho ďalšou spojkou je novinárka Naomi Hicks (Sanaa Latham) a je čoraz jasnejšie, že budú mať do činenia s vražednou kombináciou CIA – Mossad v situácii, keď sa ich záujmy dramaticky križujú. Navzájom sa sledujú a na otázku Naomi, ktorú unesie Stopa2 resizepredstaviteľ Mossadu v snahe získať kompromitujúci materiál, či je naozaj potrebné, aby špehovali amerického prezidenta, odpovedá zaujímavo. Tvrdí, že jeho zať predáva tajomstvá cudziemu nepriateľovi a spôsobuje tak ničivú krízu tajných služieb. Ohrozené sú tak záujmy a bezpečnosť Izraela. Kto je ten cudzí nepriateľ sa prirodzene nedozvieme a prečo to pri špagetách z papierového kelímku len tak trúsi práve novinárke a de facto tak priznáva špionážnu operáciu, je prinajmenšom zvláštne. V tejto vysoko hypotetickej situácii sa už všetko riadi pravidlami žánru bez ohľadu na možné, či nemožné.

Do katalógu „bad boys“ sa zaraďujú vo vyváženom poradí príslušníci tajných služieb, vytrvalo stopujúcich biedneho Segeva bez toho, aby si vzájomne aspoň symbolicky stúpili Stopa3 resizena päty. Ich koordinácia prebieha v tichej zhode. Na záver sa prirodzene musí siahnuť na predvídateľný sled udalostí, zakamuflovaný likvidačnou vybíjanou postáv, ktosväté, ktosi unesie jeho dcéru, zabije bývalú manželku a už vieme, čo sa bude diať v novej sérii. Tento ľahko ré už nemajú ďalšie využitie v dramatickom potenciáli asi vzbudzuje v radoch profesionálov ľahký úsmev, ale faktom je, že napätie neustáva a dej sa nedostáva mimo koľají.

Okrem Liora Raza sa zo známych izraelských hercov objavuje v roli poradcu pre národnú bezpečnosť Assafa Talmora, milovníka krásnych tanečníc, Lior Ashkenazi. Vo filme Samuela Maoza Foxtrot (2017) vytvoril nezabudnuteľnú postavu otca a pamätať si ho Stopa5 resizemôžeme aj z filmu Operácia Entebbe (2018), alebo zo seriálov Údolie sĺz (2020) a Naši chlapci (2019).

Pravdou je, že sme v žánri špiónskych filmov a seriálov videli aj lepšie kúsky, takým bol určite izraelský Teherán (2020, Apple TV+), odohrávajúci sa v Iráne alebo Úkryt (2017), kde agentka Mossadu (Neta Riskin) chráni v tajnom byte bývalú libanonskú agentku (Goldshifteh Farahani) po plastickej operácii. Od nového projektu Liora Raza ich delí znalosť prostredia a dokonalá príprava, bez servisných žánrových skratiek.

Stopa8 resizeZmiznúť bez stopy (Hit and Run, TV seriál), USA, Izrael, 2021
Dĺžka: 7 h 11 min (Minutáž: 40–58 min)
Manažéri projektu: Lior Raz, Avi Issacharoff, Dawn Prestwich, Nicole Yorkin
Réžia: Mike Barker, Neasa Hardiman, Rotem Shamir
Scenár: Ali Selim, Avi Issacharoff, Dawn Prestwich, Lior Raz, Nicole Yorkin, Jessica Brickman
Kamera: Zoe White, Eric Moynier
Hudba: Peter Raeburn
Strih: Byron Smith, Dorian Harris
Scénografia: Michael Bricker
Masky: Jackie Risotto
Kostýmy: Katie Irish
Producenti: David Hoberman, Todd Lieberman, Peter Principato
Hrajú: Lior Raz, Gregg Henry, Jig'al Na'or, Michael Aronov, Jason DeStefano, Jay Hieron, Jonathan M. Parisen, Yaara Pelzig, Alex Morf, Moran Rosenblatt, Sanaa Lathan, Jes Davis, Brett Azar, Lior Ashkenazi, Avraham Aviv Alush
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.