Loki (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Lokiserial resizeIstý čas sa už zdalo, že osud fanúšikmi obľúbeného Lokiho bol raz a navždy spečatený, potom čo skonal rukou mocného Titána Thanosa. V komiksoch však nie je nikto skutočne mŕtvy a a aj tentoraz si scenáristi našli zámienku, ako vrátiť známu postavu do centra diania. A hoci tento krok zaváňa až prílišnou hrou na istotu a neochotou posúvať sa novými smermi, v konečnom dôsledku je tomu prekvapivo úplne naopak. Seriálový Loki je totiž veľkým prekvapením tejto sezóny a potvrdzuje, že s Marvelom treba počítať i na streame.

Hovorí sa, že záporáci patria v Marvel Cinematic Universe k tomu slabšiemu, no severský boh klamu, ktorý si odbil svoju premiéru v snímke Thor (2011), je bezpochyby výnimkou – respektíve jednou z výnimiek. Neskôr sa síce pretransformoval z pozície zloducha na antihrdinu, išlo však o prirodzený charakterový Loki2 resizevývoj, adekvátne podporený charizmatickým stvárnením britského herca Toma Hiddlestona. Seriálové spracovanie však nesleduje klasického Lokiho, ale jeho alternatívnu verziu z minulosti, ktorá unikla pri nevydarenom pokuse Avengerov o krádež jedného z Kameňov nekonečna. Verziu bez neskôr nadobudnutého morálneho kompasu a istým záväzkom voči nevlastnému bratovi. No práve tento krok sa ukazuje ako mimoriadne pozitívny, keďže i vďaka nemu sa naskytá šanca na hlbší náhľad do jeho komplikovanej osobnosti.

Pozoruhodne pôsobí už samotné zasadenie seriálu, keďže bezprostredne po svojom úniku vo filme Avengers: Endgame sa Loki ocitá na akosi podivnom mieste zviazanom absurdnými byrokratickými zákonmi. Agentúra, ktorá nesie názov TVA, slúži údajne na ochranu jednotnej časovej línie a práve Loki je obvinený z jej priameho narušenia a odsúdený na bezprostredné vymazanie. Že to znie skôr ako niečo čo vypadlo zo Stopárovho sprievodcu galaxiou? Niet divu, spolu s kultovým filmom Brazil, či Loki4 resizeklasikou bratov Coenovcov Záskok ide o jednu hlavných inšpirácií a scenár prináša v týchto momentov mimoriadne efektívnu satiru na korporátne spoločnosti. Ba čo viac, on si i vtipne uťahuje z predošlých marveloviek, a to bez toho, aby ich vyložene dehonestoval. Možnosť vidieť jedny z najmocnejších artefaktov tohto sveta vo forme tuctových kancelárskych ťažidiel je však skutočne na nezaplatenie.

Ešte funkčnejšie však Loki pôsobí v už spomínanej psychologickej rovine. Stačí sa pozrieť len na úvodnú epizódu, ktorá prakticky postráda akúkoľvek akciu. Jej jadro vlastne pozostáva z rozhovoru, ktorý vedie ústredný protagonista zo svojim oponentom z TVA Mobiom M. Mobiom (vynikajúci Owen Wilson) a divák sa mu dostáva týmto spôsobom pod kožu. Postupne prechádzajú na pretras jeho motivácie, prečo má problém dôverovať ostatným a je osviežujúce sledovať, ako sa zoči-voči uvedomeniu, že je vlastne len smietkom v známom vesmíre, postupne rúca jeho tradičná fasáda a Loki8 resizeodhaľuje svoje zraniteľné vnútro. Nedá sa pritom povedať, že by bol na konci dieli úplne inou osobou – až tak jednoduché to, samozrejme, nemôže byť - no ide potrebný prvý krok, kde musím oceniť, že aj po šiestich filmoch dokáže zdanlivo„obyčajný“ komiksový charakter ponúkať nové a nové vrstvy.

Neskôr už síce seriál neponúka toľko rozborov jeho osobnosti, keďže priestor musí dostať i samotná zápletka. V priebežných intervaloch sa však k týmto témam vracia, a to cez neustále konfrontácie s jeho ďalšími verziami. Áno, ďalšími verziami, pričom v tomto smere sa hodí zmieniť, ako šikovne sa tvorcovia pohrávajú s očakávaniami a neustále ich narúšajú. Jednu chvíľu sa totiž zdá, že Loki bude ako ústredným protagonistom, tak i hlavným zloduchom, ale tento dojem vydrží divákovi maximálne jeden diel. Séria prekvapivých zvratov a nečakaných momentov navyše vrcholí úplným záverom, kde sa ukazuje, že na prvý pohľad neškodná seriálová odbočka o alternatívnej verzii známej postavy bude mať Loki7 resizeoveľa väčší dopad na budúcnosť celého univerza, ako mohol ktokoľvek niekedy tušiť.

Jedna lastovička ešte nerobí leto, ale tri sú už silným prísľubom. Aj do tretice to totiž Marvelu na seriálovom poli vyšlo a tentoraz i jednoznačne najlepšie. Zdá sa že tento formát komiksovým hrdinom sedí a a do istej miery je mieste obava, či nebudú ich výhradne filmoví kolegovia zaostávať na menšej ploche vo svojom vykreslení. To však ukáže až budúcnosť a v súvislosti s Lokim je dôležité hlavne to, aby už schválená druhá séria dôstojne nadviazala na záver tej ukončenej. No pokiaľ sa vráti pôvodný tím tvorcov na čele so showrunnerom Michaelom Waldronom, režisérkou Kate Herron, či hudobnou skladateľkou Natalie Holt ako základnými kameňmi úspechu a pozitívneho kritického prijatia, potom sa asi niet čoho obávať.

Loki5 resizeLoki (TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 4 h 47 min (Minutáž: 42–53 min)
Manažéri projektu: Michael Waldron
Réžia: Kate Herron
Predloha: Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scenár: Michael Waldron, Tom Kauffman, Bisha K. Ali, Eric Martin
Kamera: Autumn Durald
Hudba: Natalie Holt
Zvuk: David Acord
Scénografia: Kasra Farahani, Claudia Bonfe
Kostýmy: Christine Wada
Producenti: Tom Kauffman, Michael Waldron
Hrajú: Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming, Michael Rose, Wunmi Mosaku, Sasha Lane, Eugene Cordero, Tara Strong, Derek Russo, Erika Coleman, Josh Fadem, Philip Fornah, Michelle Rose, Daniel Newman, Ravi Naidu, Josh Brolin (a.z.), Robert Downey Jr. (a.z.), Chris Evans (a.z.), Clark Gregg (a.z.), Chris Hemsworth (a.z.), Anthony Hopkins (a.z.), Scarlett Johansson (a.z.), Jeremy Renner (a.z.), Mark Ruffalo (a.z.), Rene Russo (a.z.), Tessa Thompson (a.z.), Aaron Beelner, Susan Gallagher, Alex Van, Ben VanderMey, Jwaundace Candece, Malerie Grady, Chris Hemsworth, Jonathan Majors, Jack Veal
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.