Priatelia: Zase spolu (Friends Reunion Special, TV film)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Spolu resizeÚspešný americký seriál Priatelia asi netreba nikomu predstavovať a pokiaľ náhodou patríte k tým, ktorým unikal v časoch svojej najväčšej slávy, len ťažko ste mohli prehliadnuť množstvo početných repríz na domácich či zahraničných televíznych staniciach. Od roku 2015 patril i k základnej výbave streamovacieho giganta Netflix, a to až do vlaňajška, keď sa presunul na konkurenčný HBO Max. A práve tam si odbila premiéru špeciálna epizóda s názvom Priatelia: Zase spolu.

Keď David Crane a Martha Kaufman prišli v roku 1994 s nápadom vytvoriť sitcom o šiestich priateľoch pretĺkajúcich sa životom na Manhattane, asi len málokto reálne predvídal, aké eso majú v rukáve. Priatelia však prekonali všetky očakávania a dnes si už asi nikto nespomenie na to, že prvotné reakcie Spolu2 resizekritikov boli skôr vlažnejšie. Diváci však boli podstatne spokojnejší a sledovanosť atakovala od začiatku vysoké čísla. Mimochodom, finálovú epizódu zhliadlo len v USA pri svojej premiére neuveriteľných 52,5 milióna divákov, čím sa zaradila k najúspešnejším rozlúčkam v televíznej histórii vôbec. Nehovoriac o tom, že v tom čase bol už seriál ovenčený množstvom prestížnych ocenení, vrátane Emmy Awards, či Zlatého Glóbusu.

Dopad zdanlivo obyčajného seriálu o zdanlivo obyčajných ľuďoch bol skrátka obrovský, no až na jeden nie až tak úspešný spin-off (Joey pod vedením odlišných showrunnerov a bez zvyšku osadenstva až tak netiahol) sa prakticky nikdy nehovorilo o priamom pokračovaní. O ten jeho tvorcovia nikdy nejavili záujem a nič na tom nezmenili ani posledné roky s čoraz populárnejším trendom oživovať jednu známu značku za druhou. Po dlhých sedemnástich rokoch sa však šestica „Priateľov“ predsa len znovu stretáva na starom známom mieste, hoci len formou špeciálneho dokumentu. I ten však zrejme poteší Spolu3 resizenajskalnejších priaznivcov.

Ako prvý prichádza do prázdneho štúdia David Schwimmer, ktorý od úvodu nasáva nostalgickú atmosféru prameniacu nanovo postavených známych kulís. Ďalšou v poradí je Lisa Kudrow, ktorú v krátkom slede nasleduje Jennifer Aniston, Matt LeBlanc a Courtney Cox. Posledný, kto dorazí na scénu je Matthew Perry a hoci to celé trvá len niekoľko minút, úvod dokumentu pôsobí príjemne autenticky a mimoriadne efektívne hrá na divácke emócie. Nostalgiu ešte viac umocňuje návrat klasickej zvučky, kde už nechýbajú ani prestrihy do súčasnosti.

Samotný dokument je rámcovaný rozhovorom so známym britským moderátorom Jamesom Cordenom, ktorý vedie pred živým publikom dialóg so šesticou protagonistov usadených v klasickom kresle z kaviarne Central Perk. Spoločne s nimi sa vracia do čias, keď bol seriál na vrchole a zároveň sa z nich pokúšať ťahať nové informácie zo zákulisia. Čo sa mu aj do istej miery darí a niektoré odhalenia vedia vcelku prekvapiť. No Spolu4 resizemimo toho sa tento gaučový posed uberá až príliš tradičnými kľučkami a hoci to nie je nutne zle, väčšinu času mu chýbajú výraznejšie highlighty. Mnohým to bude určite stačiť, no zážitku trochu uberá fakt, že len málokto mimo moderátora je naživo skutočne vtipný. Bez výhrad to platí iba o Davidovi Schwimmerovi, kým Matthew Perry ako známy vtipkár oproti nemu citeľne zaostáva.

Popritom všetkom divák sleduje i prestrihy na samotných tvorcov, kvíz venujúci sa známym seriálovým momentom, čítacie skúšky a nechýba ani akési medzinárodné okienko, kde k tomuto fenoménu vyjadrujú nielen vybrané celebrity (David Beckham, Mindy Kaling, Justin Bieber...), no hlavne klasickí priaznivci z celého sveta, kde dôjde nečakane aj na slovenské zastúpenie. Práve v týchto momentoch asi najviac cítiť obrovský vplyv seriálu a je príjemné počúvať ako niektorým dokonca i pomáhal v ťažších životných situáciách. Zákonite nechýbajú ani ukážky z tých najpamätnejších častí a jedným vrcholov celého programu je akási módna prehliadka ikonických kostýmov z tejto show, kde je v stredobode Spolu5 resizepozornosti známa herečka a modelka Cara Delevingne.

O jednotlivých častiach sa dá napísať iba to, že v zásade fungujú a čím silnejšiu nostalgiu divák prechováva, tým bude asi v závere spokojnejší. Potom určite prehliadne i to, že dramaturgicky je dokument Bena Winstona jemne rozháraný a chýba mu trochu rafinovanejšia koncepcia. Zďaleka najzvláštnejšie pôsobia momenty, keď sa z ničoho nič vynorí zo zákulisia predstaviteľ niektorých z vedľajších rolí a po krátkej chvíli odíde zo scény. V danej chvíli to síce plní svoju úlohu, no nemôžem sa ubrániť dojmu, že aj zvyšok ansámblu mohol dostať o niečo väčší priestor – a to pokojne aj na úkor spomínaných medzinárodných vyznaní fanúšikov, akokoľvek nie sú vôbec zlé.

Aby som však nebol až príliš kritický, z čisto pocitového hľadiska je táto špeciálna epizóda výborná a prináša presne to, čo sa od nej reálne dalo očakávať. Čiže trochu nostalgického zaspomínania za účasti hlavných hviezd seriálu, ktoré raz a navždy odpovedá na otázku, prečo sa nikdy nedočkáme regulárneho pokračovania. A popravde, len ťažko možno nesúhlasiť s vypočutými argumentami.

Spolu7 resizePriatelia: Zase spolu (Friends Reunion Special, TV film), USA, 2021
Dĺžka: 104 minút
Réžia: Ben Winston
Hrajú: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Maggie Wheeler, Tom Selleck, Elliott Gould, Christina Pickles, Reese Witherspoon, David Beckham, Justin Bieber, James Corden, Cindy Crawford, Cara Delevingne, Lady Gaga, Kit Harington, Larry Hankin, Mindy Kaling, James Michael Tyler, Malala Yousafzai, RM
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.