Prísne tajné projekty UFO: odtajnené (Top Secret UFO Projects: Declassified, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ufo2 resizeVstup do informačnej bubliny, avízujúcej pravidelný prísun informácií o výskyte mimozemšťanov na našej planéte, je bezprahový a pre každého, kto chce vedieť, či sú tu a či naozaj, existujú nejaké dôkazy o ich prítomnosti. Už pri prvom kroku do tohto priestoru sa racionálne a zároveň tvorivo rozmýšľajúci človek musí vyzbrojiť dvojakým intelektuálnym náradím, riadnou dávkou skepse a zároveň otvorenosťou voči akýmkoľvek novým javom a prejavom. Slabšie kalibrované intelektuálne softwary to vždy hodí na jednu alebo na druhú stranu, všetko, čo sa z bohato obsadeného informačního revíru objaví na dennom menu nespochybňujú a predpisovo absorbujú.Tí druhí nad ufónmi, zjavujúcimi sa osamelým vodičom a vodičkám na nebi, kdesi na opustených cestách amerického vidieka ako svätí a svätice, mávnu ironicky rukou. Všetko je len vecou peňazí, kto si viac vymyslí a dokáže byť presvedčivý, ten inkasuje.

S neprehľadou rybiou polievkou faktov a pseudofaktov, alebo lepšie „kreatívnych faktov“, máme do činenia aj vo filme z dielne českého producenta, režiséra Petra Vachlera Prísne tajné projekty UFO: odtajnené. Nakrútil v podstate americký dokument, čerpajúci z amerických archívnych dokumentov, komentovaný americkými odborníkmi a vojenskými vyslúžilcami. Zmes je bohato ilustrovaná animovanými scénami zo stretnutí s mimozemskými plavidlami, či ako to nazvať. Šesť dielov dokumentárního seriálu v podstate mapuje dôkazy, vládne programy a inštitúcie, takmer bez výnimky americké, komentované Ufo resizekruhom vzdelaných i nadšených zasvätených „svedkov“ UFO. Ich množstvo je obdivuhodné a divák je voči tomuto prúdu bezbranný, lebo je nezachytiteľný a neoveriteľný. Ostáva mu len jedna z dvoch spomenutých variánt. Môžme teda aspoň váhať, lebo fakty sú povedané jazykom kulinárnej biológie klzké a obojpohlavné.

Často spomínanú inštitúciu To the Stars, Academy of Arts and Sciences (Ku hviezdami, akadémia umení a vied), založili podľa všetkého hudobník – Tom DeLonge zo skupiny Blink-182 a inžinier-parapsychológ Harold E. Puthoff. Ich divízie sú početné, vrátane knižnej a filmovej produkcie domácich „výskumov“. Je to súkromná inštitúcia, financovaná z rôznych zdrojov vrátane crowdfundingu a seriózna úroveň ich dôkazov a materiálov je „fakultatívna“, hlavne ak si uvedomíme neregulérnosť jej financovania. Je naprogramovaná na výkonnosť neustálého udržiavania pozornosti. Lietajúce taniere sa neobjavujú na nebi pravidelne a výpovede indiánov z Južnej Ameriky tiež nemajú požadovanú frekvenciu. Rozlíšiť, čo je „naozaj“ a čo „akože“, je vlastne nemožné. V istom zmysle je informovanie o tejto téme strategickou pascou, lebo sprostredúvať a popularizovať čisto vedecké dôkazy je riskantné, nedokáže to hocikto a neohúria kde koho. Najpôsobivejším krokom je ukázať roj tanierov na oblohe, letiacich okolo washingtonského Capitolu v roku 1952. Tento dôkaz je zachytený na radare, ale snímky vyzerajú ako nakútené pripraveným filmovým štábom. Kto mal tak rýchle pripravenú kameru, keď ešte mobily, samozrejme, neexistovali? Ukázať čosi na radare je tiež pochybné, a tak si môžme myslieť, čo chceme.

K letu došlo päť rokov po Roswellskom incidente v New Mexico, kde údajne havarovala mimozemská loď a podarilo sa z nej dokonca vyloviť telo E.T. Vo filme sa spomína istý vojenský inžinier Philip J. Corso, ktorý vo Fort Riley, kam boli ostatky prevezené, videl telo v tekutine, neľudské stvorenie s očami v tvare Ufo3 resizežiaroviek a ústami vo forme vrásky. V roku 1961 sa vraj v Bielom dome našiel záznam tejto pitvy. Do pevnosti dorazilo päť nákladných áut so zbytkami lode a študovali sa v rámci tvz. reverzného inžinierstva. Má za cieľ analyzovať takýto materiál a využiť získané poznatky pre ďalší technologický rozvoj. Výsledkom sú vraj objavy teflonu, optických vláken a digitálních čipov. E.T. teda pôsobia na pozemských vedcov inšpiratívne, dávajú impulzy skúšať nové veci a technológie. Tomu sa možno i dá uveriť.

Ako zo žánru sci-fi pôsobí výpoveď inžiniera Davida Alaira, ktorý sa dostal do legendárnej Oblasti 51 (Area 51, nachádzajúca sa na juhu štátu Nevada) a popisuje čosi, čo sa podobalo na baklažán, žabie brucho s hladkým povrchom, reagujúcim na dotyk. Zrejme ukoristený lietajúci objekt. Známym svedkom je aj Bob Lazar, reverzný inžinier, pracujúci v Sektore 14 Oblasti 51. Zaoberal sa skúmaním paliva s obsahom prvku 115, ktorý zrejme umožňuje lodiam ohýbať časopriestor okolo seba a vytvárať tým akýsi záhyb. Ten umožňuje rýchle presuny a ďalšie málo pochopiteľné javy, ako napríklad antigravitačný pohon lietadiel, konštruovaných na základe vlnovodu pri vysokofrekvenčnej elektromagnetickej radiácii. Antigravitačný systém môže vynulovať gravitáciu a lietať „kade tade“. V tejto fázi seriálu sme aspoň ako tak v súradniciach konkrétneho. Zaujímavá je aj informácia o vývoji trouholníkového lietdla TR-3B Astra, často zamieňaného na oblohe za UFO. Oficiálne vraj neexistuje, ale podľa údajov dokumentu bol testovaný v 90. rokoch a má veľkosť fotbalového ihriska. Otázkou je, čo sa v takýchto podmienkach anigravitácie a časopriestorových záhybov deje s pilotmi a posádkou takýchto plavidiel.

Aj keď si o spracovaní faktov môžme myslieť čokoľvek, film sa striedavo, ak práve nepredvádza animovaného Vachlera a stádo kráv hľadiacich jedným smerom v sladkom tušení objavenia UFO kdesi na Morave, pýta triezvo a zaujímavo. Jednou z úvah je aj otázka, prečo vláda USA tak opatrne narába so zverejňovaním podobných faktov. Obávajú sa nielen spoločenskej nestability, ale zaväzuje ich aj permanentné popieranie tajných komisií, študujúcich Ufo6 resizeprítomnosť mimozemšťanov, doložené v úvode filmu . Odtajnenie by vyvolalo prúd výčitiek i otázok a vysvetľovať, aké by to malo dopady je zrejme zložité. Inou vecou je priznanie prítomnosti sledovacích a iných technologických zariadení. Ako to hovorí jeden z komentátorov, v reáli ide hlavne o súťaž v kontakte s týmito civilizáciami, kvôli technológiám. Pre USA, Rusko alebo Čínu je predstava, že jedna z týchto krajín dostane takúto dózu vedomostí, zaručujúce nepochybne vládu nad svetom, trvalo traumatizujúca.

Stratégia uznania mimozemskej prítomnosti je pre diváka programov ako Votrelci dávnoveku, alebo Neidentifikované:americké vyšetrovanie UFO na History Chanell, prípadne čiateľov webu Sueneé, zaujímavá, lebo chŕlením nerozlíšiteľných informácií, dotvorených kreatívnou činnosťou filmárov, v podstate aj nivelizujú akékoľvek seriózne uchopiteľné fakty, ale zároveň pripravujú ľudové vedomie na čosi, s čím sa budeme musieť vyrovnať. Čo to bude je vo hviezdach.

Ufo4 resizePrísne tajné projekty UFO: odtajnené (Top Secret UFO Projects: Declassified, TV seriál), Veľká Británia, USA, Česko, 2021
Dĺžka: 4 hod.25 min
Réžia: Petr Vachler, Vojtěch Filčev
Scenár: Petr Vachler, Jan Stehlík
Kamera: Tomáš Kostěnec
Hudba: Teodor Vachler
Produkcia: Petr Vachler
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.