Simpsonovci - 32. séria (The Simpsons)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Somps9 resizeBez akéhokoľvek preháňania môžeme skonštatovať, že animovaný seriál pre tínedžerov a dospelých Simpsonovci televíznej stanice Fox je zrejme najväčším televíznym fenoménom histórie. Prvá sezóna bola odvysielaná s veľkým úspechom v roku 1989 a celú nasledujúcu dekádu bol projekt považovaný v podstate za absolútne bezchybnú zábavu, reflektujúcu všetky neduhy (zďaleka nielen americkej) spoločnosti. V nech sa uchytil prídomok, že „v Simpsonovcoch bolo všetko“, čo napríklad vtipne zakomponovali do jednej z epizód aj tvorcovia South Parku. Niečo na tom skutočne bude, pretože zhruba od nejakej dvadsiatej sezóny sa už nahlas hovorí o výraznejšom poklese kvality.

Dôvodom zdieľania podobných pocitov je z podstaty veci už samotný koncept nestarnúcich postáv obývajúcich mesto Springfield, ktoré však „starne“, Simps2 resizerozumej udalosti v seriáli, na rozdiel od charakterov, sú odrazom aktuálnej skutočnosti. Výsledkom je pochopiteľne repetetívnosť jednotlivých námetov, pretože ak deti a ich rodičia nestarnú, tak sa pochopiteľne aj 32 rokov stretávajú stále s tými istými výchovnými problémami. Len pri ich riešení už používajú napríklad mobilné aplikácie. Je tak nespravodlivé odsudzovať seriál práve za neoriginálnosť mnohých nových epizód, určite by sa pozornosť čoraz viac skeptických fanúšikov mala orientovať na kvalitu samotného prevedenia vizuálnych a hovorových vtipov než na fakt, že skrátka „v Simpsonovcoch už bolo všetko“.

Pri bližšom pohľade na jednotlivé epizódy po tzv. „zlatom veku“ seriálu však zisťujeme, že tvorcovia a tým pádom aj Homer, Marge, Líza, Bart, Maggie a ich okolie sú neustále vo forme, i keď niekedy nie v tej úplne najideálnejšej. Kvalita epizód kolísa Simps10 resizeurčite viac ako v minulosti, čo po troch dekádach neustáleho premýšľania nad tým, čo postavy môžu ešte vo svojom meste (prípadne v ľubovoľnej krajine vo svete, obľúbenom Las Vegas, v minulosti, v budúcnosti, či v paralelnej realite čarodejníckych dielov) môžu zažiť. Tieto javy, čiže striedanie špičkovej kvality, s akýmisi epizódami z nutnosti a čoraz väčšie zameranie tvorivej kreativity práve na špeciálne diely, sú signifikantné aj pre sezónu číslo 32.

Niet preto divu, že medzi fanúšikmi zrejme najviac zarezonujú epizódy s názvami, ako Ja, Carambus (Simpsonovci ako antická rodina v starovekom Ríme), Špeciálny čarodejnícky diel (parodujúci Toy Story, vytvárajúci tzv. Homerversum plné alternatívnych podôb hlavnej postavy alebo nechávajúci Lízu prežívať neustále jeden deň dokola v časovej slučke) alebo Príbeh Vianoc minulých ako obligátny Simps3 resizevianočný špeciál. Tvorcovia sa neboja epizóde s názvom Cesta do Cincinnati vynechať z deja hlavné postavy a venovať sa iba vzťahu riaditeľa Skinnera a inšpektora Chalmersa. Režisér a producent J.J. Abrams nemá problém nahovoriť samého seba v epizóde Snívajú pizzaboti o elektrických gitarách? a nenechať na svojej kariére vďaka Homerovým poznámkam niťku suchú; Homer: „Odohralo sa to tak isto, len po rokoch a trochu inak“. J.J.: „To je môj štýl“. Z vynikajúco napísanej a prekvapivo málo využívanej postavy miestneho „rednecka“ Cletusa sa zase stáva folkový spevák a Homerov kamarát vo vynikajúcej epizóde Zrodila sa folková hviezda.

Ťažko povedať, prečo je aj prijatie najnovšej sezóny skalnými fanúšikmi opäť tak kontroverzné. Určite to Simps resizetvorcovia nemajú v dobe politickej korektnosti jednoduché, keďže sa na každý fór môže ozvať, respektíve uraziť, ľubovoľná dotknutá spoločenská skupina. Nepochopiteľné vyradenie Inda Apua z deja na základe sťažností ohľadom stereotypov je už neslávne legendárne a Groening, Brooks a Simon skrátka vedia, že nakrúcanie nových a nových dielov je pohybovanie sa na stále tenšom a tenšom ľade. Začínali v inej dobe a tej novej sa musia chtiac -nechtiac prispôsobovať, čo zvládajú viac než obstojne. Napriek všetkým „prekážkam“ majú stále dokonalý cit pre správne načasovanie vtipu, satirickú a ironickú reflexiu vývoja spoločnosti či politických zmien. Určitá „únava materiálu“ je, samozrejme, pochopiteľná a citeľná, ale aj akceptovateľná, pretože je stále sa na čom kráľovsky baviť. Séria číslo 33 bude mať na stanici Fox premiéru koncom septembra tohto roku.

Simps6 resizeSimpsonovi – 32 séria, USA, (2020–2021)
Dĺžka: 8 h 4 min, (Minutáž: 21–23 min.)
Manažéri projektu: James L. Brooks, Matt Groening, Sam Simon
Réžia: Bob Anderson, Rob Oliver, Steven Dean Moore, Mike B. Anderson, Timothy Bailey, Mi-chael Polcino, Matthew Faughnan, Matthew Nastuk, Chris Clements, Jennifer Moeller, Lance Kramer
Scenár: Cesar Mazariegos, Dan Greaney, Julia Prescott, John Frink, Joel H. Cohen, David X. Co-hen, Jeff Westbrook, Nell Scovell, Jessica Conrad, Ryan Koh, Brian Kelley, Jeff Martin, Michael Price, Rob LaZebnik, Christine Nangle, Tim Long, J. Stewart Burns, Carolyn Omine, Dan Vebber (méně)
Hudba: Bleeding Fingers Music
Strih: Don Barrozo, Michael Bridge
Producenti: Richard Raynis, Richard Sakai, David Mirkin, Mike Scully, Mike Reiss, Elisabeth Kiernan Averick, Tom Gammill, Denise Sirkot, Max Pross, Richard K. Chung, Alexander Duke
Hrajú: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, David Harbour, Phil Rosenthal, Michael Palin, Alex Désert, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Kevin Michael Richardson, Joe Mantegna, Ben Mankiewicz, Grey Griffin, Olivia Colman, Robin Atkin Downes, Brian George, Morgan Fairchild, Christine Nangle, Ben Platt, Paul Rudd, Dawnn Lewis, Chris Edgerly, Ellie Kemper, Richard Kind, Chris Parnell, Dan Aykroyd, Bob Balaban, Marcia Wallace, Stephen Root, James Sie, Albert Brooks, J.J. Abrams, Greg Grun-berg, Megan Mullally, Natasha Rothwell, Bob Seger, Tiya Sircar, Nick Offerman, Benedict Cum-berbatch, Werner Herzog
Distribúcia: Fox Network
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.