Servant - 2. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Servant resizeMysteriózny seriál z distribúcie streamovacej spoločnosti Apple+ s názvom Servant zavítal na obrazovky v roku 2019. Ihneď zaujal ako originálnym námetom, tak sugestívnym spracovaním. Stojí za ním predovšetkým Tony Basgallop, producentom a zároveň aj režisérom niekoľkých častí je slávny M. Night Shyamalan, v súčasnosti propagujúci svoj najnovší horor Čas (Old). Basgallop vymyslel netuctový príbeh o jednom manželskom páre obývajúcom radový rodinný dom vo Filadelfii a vyrovnávajúci sa so smrťou svojho syna niekoľko mesiacov po narodení.

Tou originálnou myšlienkou, v inak zameniteľnom námete, je fakt, že smútiaca matka a slávna televízna reportérka Dorothy (Lauren Ambrose) sa s touto Servant3 resizetragickou udalosťou nedokáže vyrovnať a smrť Jericha skrátka popiera. V rámci psychoterapie jej manžel Sean (Toby Kebbell) zaobstará detskú bábiku, ktorú Dorothy považuje za svojho syna a spoločne so Seanom tak hrajú veľmi neobvyklú hru na šťastnú rodinku, kde však každý vníma realitu absolútne odlišným spôsobom. Dôležitou postavou v mysterióznom príbehu sa postupom času stáva Dorothin brat Julian (Rupert Grint), zásadne do osudov rodiny však zasiahne predovšetkým nová opatrovateľka Leanne (Nell Tiger Free). Tá si je, samozrejme, vedomá, že sa bude starať „iba“ o bábiku, napriek tomu pristupuje na vopred stanovené pravidlá hry, vrátane toho, že pred Dorothy musí neustále utajovať krutú pravdu o ich dieťati. Zároveň však táto tínedžerka musí ukrývať aj pravdu o Servant5 resizesvojej minulosti a komunite, v ktorej vyrástla.

Prvá séria si získala divákov spôsobom budovania napätia, niekoľkými prekvapivými zvratmi, temnou atmosférou pomerne luxusného obydlia Turnerovcov v srdci veľkomesta, tlmeným humorom a v neposlednom rade aj rôznymi zaujímavými spôsobmi snímania všetkých možných zákutí príbytku Turnerovcov. Ich dom je tak ďalšou hlavnou postavou seriálu, odohrávajú sa v ňom takmer všetky sekvencie a scény jednotlivých epizód. Ak sa pozrieme do exteriérov, tak na priľahlú ulicu, prípadne v televízii alebo na záznamoch z kamier, či v televíznych reportážach vidíme niektoré dôležité udalosti fabuly odohrávajúce sa mimo dom. Predovšetkým vo výbere interiérov, prvkov mizanscény a snahy o originálne uhly kamery pri každej Servanmt3 resizepríležitosti, cítiť producentskú a režijnú ruku M. Nighta Shyamalana. Samotný dom a jeho okolie (a, igsamozrejm, aj zasadenie do Filadelfie) pripomenie jeho prvý veľký hit Šiesty zmysel a v druhej sérii prenechal spoločne s Basgallopom réžiu niekoľkých epizód, ale aj písanie scenárov, svojej dcére Ishane Shyamalan. Otázkou tak potom zostáva, nakoľko ide o autorský projekt Basgallopov, alebo Shyamalanov, podstatné však je, že si ich vízie navzájom nekonkurujú, ale ich kombinácia pôsobí až prekvapivo elegantne a v rámci celku koherentne. Dve epizódy druhej série nakrútili aj známi tvorcovia, ako Nimród Antal (Revízor, Predátori) a Julia Ducournau (Raw, Titan - Zlatá palma z tohtoročného Cannes), aj oni však všetko podriaďujú víziám oboch hlavných producentov série.

Druhá séria začína tam, kde sa skončila tá prvá, keď sme spoznali tajomný náboženský spolok stojaci Servant9 resizeza dôvodom, prečo si práve ich členka Leanne našla prácu u Turnerovcov. V nových desiatich epizódach trvajúcich v priemere okolo polhodiny prichádza k viacerým explicitným konfrontáciám medzi postavami (niekedy aj za použitia násilia), do hry sa oveľa viac zapájajú aj členovia Leanninej „adoptívnej rodiny“. Tvorcovia tak na jednej strane pridávajú do deja veľa napínavých konfrontačných scén, na tej druhej sa však vzdávajú určitého tajomného oparu visiaceho nad celým dejom a jeho tajomstvami. Našťastie, si však nechávajú niektoré esá v rukáve aj do ďalšej sezóny a niektoré otázky zostávajú umne nezodpovedané. Tým ústredným tromfom druhej sezóny je pomalé a neurčité odhaľovanie pravého charakteru Leanne. Vďaka niekoľkým málo momentom, keď sa táto charizmatická, Servant10 resizemálo čitateľná a éterická bytosť chopí iniciatívy, sa celý fiktívny svet začína pomaly presúvať do doposiaľ málo predpokladaných žánrových sfér. Aký subžáner hororu v skutočnosti sledujeme? Na túto otázku možno odpovie až tretia séria, prípadne niektorá ešte neskoršia. Treba veriť, že Servant skutočne skončí v tom najlepšom a nezačne sa príliš umelo a zbytočne naťahovať, ako sme už zažili pri podobných mysterióznych seriáloch už nespočetnekrát (Lost, Heroes, Manifest…). Už udalosti druhej série by sa pokojne mohli vtesnať do kratšej stopáže, vďaka striedmemu trvaniu jednotlivých epizód však nejde o výraznejší handicap. Stále je na čom stavať, tvorcovia majú zrejme od začiatku premyslené, kam ich príbeh smeruje.

Servant7 resizeServant, 2 séria (TV seriál), USA, (2019–2021)
Dĺžka: 9 h 59 min. (Minutáž: 25–36 min.)
Manažér projektu: Tony Basgallop
Réžia: M. Night Shyamalan, Lisa Brühlmann, Daniel Sackheim, Nimród Antal, Alexis Ostrander, Julia Ducournau, John Dahl, Ishana Shyamalan, Isabella Eklöf
Scenár: Tony Basgallop, Nina Braddock, Ishana Shyamalan
Kamera: Mike Gioulakis, Jarin Blaschke, Isaac Bauman, Gabriel Lobos, Marshall Adams
Hudba: Trevor Gureckis
Producenti: Nina Braddock, Todd Black, Steve Tisch
Hrajú: Lauren Ambrose, Nell Tiger Free, Rupert Grint, Toby Kebbell, John DiRenzo, Tony Revo-lori, M. Night Shyamalan, Rosemary Howard, Jill Durso, Boris McGiver, Jerrika Hinton, Todd Waring, Dwayne A. Thomas, Victoria Cartagena, Alison Elliott, Jennifer Butler, Barbara Sukowa, Patrick McDade, Amy Morse, Setty Brosevelt, Donnamarie Davis
Distribúcia: Apple+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.