Expanzia - 5. séria (The Expanse)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Expanzia6 resizeTelevízna sci-fi séria Expanzia sa dostala na obrazovky v decembri 2015 a odvtedy už priniesla päť sérií. Je založená na románoch Jamesa S.A. Coreyho a upriamuje sa na život ľudstva v budúcnosti vzdialenej niekoľko stovák rokov od súčasnosti. Od začiatku dávajú tvorcovia jasne najavo, že ich výtvor patrí medzi umelecky najambicióznejšie seriály svojho žánru, čo sa prejavuje ako na priaznivom prijatí kritikou, tak aj na niekoľkých oceneniach. Expanzia získala Hugo Award pre „Best Dramatic Presentation“ a tri nominácie na Saturn Awards pre „Best Science Fiction Television Series“.

Fiktívný svet Expanzie nám predstavuje náš solárny systém v stave akejsi obdoby studenej vojny, avšak s viacerými väčšími či menšími bojovými akciami. Expanzia2 resizeĽudstvo naďalej obýva domovskú planétu spoločne s Mesiacom, ale vedecký rozvoj mu umožnil čiastočne kolonizovať aj Mars. Ako vieme, tak medzi červenou planétou a Jupiterom sa nachádza veľký úsek, pás, asteroidov a tu sa zase usadila ďalšia časť ľudstva, označovaná ako Belťania, ktorí expandovali ďalej na mesiace Jupitera a Saturnu. V skutočnosti ide skôr o otrokov pracujúcich pre Pozemšťanov v nie príliš prijateľných pracovných podmienkach. Niet divu, že každá z týchto troch civilizácií sa stala viac menej autonómnou a panuje medzi nimi v lepšom prípade napätie a nepriateľstvo, v tom horšom sa dostávajú do otvorených vojnových konfliktov.

Prvá séria nám predstavila hlavné postavy seriálu, Jamesa Holdena, Alexa Kamala, Amosa Burtona, Naomi Nagatu alebo Chrisjen Avasaralu. Prostredníctvom ich osudov spoznávame celkovú situáciu v slnečnej Expanzia3 resizesústave, sme svedkami komplikovaných politických pletiek a intríg, detektívnych zápletiek, ale aj rodinných drám. Aby mal však príbeh nádych určitého nadprirodzena, v hre je aj tajomná modrá protomolekula. podľa všetkého ide o mimozemský artefakt, čo sa v priebehu ďalších sezón potvrdí a takpovediac dodá od istého prekvapivého momentu seriálu novú šťavu. Tretia séria končí poznaním, že ľudstvo vďaka protomolekule bude schopné cestovať za hranice sústavy do vzdialenejších častí galaxie s potenciálom kolonizovania nových, neznámych svetov. Štvrtá séria sa takmer celá odohrávala na jednom z takýchto miest a odhalila nie príliš prekvapivú pravdu, že ľudia si svoje konflikty zoberú aj mimo svoj domov a boj o moc sa iba prenesie do oveľa väčších priestorov a na viaceré svety. Atmosféra aj dej týchto desiatich častí mohla sčasti pripomenúť Promethea Ridleyho Scotta.

Prvé tri série Expanzie vznikali v produkcii spoločnosti Syfy a ťažko hľadať v jej produkcii lepšie dielo. Od Expanzia4 resize„štvorky“ však presídlila do Amazon Prime Video a určitým spôsobom sa narušila celková atmosféra a feeling seriálu. To nemusí byť nutne výčitka, Expanzia sa stala napriek expandovania na ďalšie planéty paradoxne komornejším, viac uzavretým dielom a sústreďujúcim sa na menší počet postáv. V centre pozornosti piatej série sú stále spomínané postavy plus niekoľko ďalších, ďalej boj o extrémne vzácnu protomolekulu a hlavnou dejovou líniou sa stáva snaha o ovládnutie toho artefaktu a zároveň aj zničenie mocenského vplyvu Pozemšťanov belťanského teroristu Marcosa Inarosa. Ide mimochodom o otca dieťaťa Naomi Nagaty, ktorá sa bude snažiť opätovne so svojim synom zblížiť, avšak narazí na negatívny vplyv jeho otca na myseľ vzpurného teenagera.

Expanzia resizePiata séria prináša vo svojej polovici veľmi dôležitý zvrat, ktorý navedie nasledujúci priebeh deja do nových, vopred nepredvídaných smerov. Ide o signifikantnú udalosť pre celú sériu. Tá je ešte temnejšia a depresívnejšia ako tie predchádzajúce a prináša v podstate samé nepríjemné správy pre ústredných protagonistov. To isté platí aj o samotnom finále. To dáva jasne najavo, o čom bude posledná šiesta séria, zároveň však neprináša žiadnu úľavu či katarziu pre divákov, ktorí si svojich hrdinov za vyše 50 epizód nesporne obľúbili. Skalní fanúšikovia môžu byť mierne sklamaní z toho, ako sú tvorcovia k hlavným postavám krutí, ďalším kameňom úrazu, spojeným s predlohou, môže byť opätovné zasadenie celej série do slnečnej sústavy. I keď vysvetlenie, prečo sa dej vracia tam, kde začal, má svoje opodstatnenie. V skratke tí, čo očakávali monumentálne zábery nových kolonizovaných svetov, budú sklamaní, respektíve si budú musieť počkať na šiestu sériu. Podobný Expanzia7 resizevývoj príbehu je v „päťke“ explicitne vyjadrený.

Vzhľadom na množstvo času stráveného s postavami a ich predstaviteľmi nemá príliš zmysel sa pozastavovať nad výkonmi jednotlivých hercov. Tí sú už dostatočne zžití so svojimi charaktermi a hrajú ich presvedčivo. Zároveň tu už nie sú prítomné áčkové filmové hviezdy typu Thomas Jane a David Straithairn. Najviac pozornosti na seba púta Keon Mohajeri ako hlavný antagonista série, Marco Inaros. Nejde o sympatického človeka, má však natoľko silnú charizmu, že sa nikto nebude čudovať, že jeho populistickým rečiam podľahne tak ľahko množstvo utrápených Belťanov. Expanzia ani tentokrát nesklamala, hoci nejde o tak dokonalú a dejom naplnenú sériu ako v prípade trojky. Jej dej je však trpezlivo a dôkladne prerozprávaný a pripravil pevnú pôdu pre, dúfajme že, veľkolepé finále v podobe šiestej série.

Expanzia4 resizeExpanzia- 5 séria (Expanse), USA, (2020–2021)
Dĺžka: 8 h 32 min. (Minutáž: 46–56 min.)
Manažéri projektu: Mark Fergus, Hawk Ostby
Réžia: Breck Eisner, Jeff Woolnough, Marisol Adler, Thomas Jane, Nick Gomez
Predloha: Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)
Scenár: Dan Nowak, Naren Shankar, Daniel Abraham, Ty Franck, Hallie Lambert
Kamera: Jeremy Benning, Ray Dumas
Hudba: Clinton Shorter
Strih: Roderick Deogrades, Michelle Szemberg
Scénografia: Anthony A. Ianni, Justin Craig
Masky: Verity Fiction
Kostýmy: Joanne Hansen
Produkcia: Lewin Webb, Steven Strait
Hrajú: Steven Strait, Cas Anvar, Dominique Tipper, Wes Chatham, Frankie Adams, Cara Gee, Keon Mohajeri, Jasai Chase Owens, Shohreh Aghdashloo, Nadine Nicole, José Zúñiga, George Tchortov, Anna Hopkins, Oluniké Adeliyi, Brent Sexton, Sandrine Holt, Michael Irby, Bahia Wat-son, Chad L. Coleman, Ricardo Betancourt, Lara Jean Chorostecki, Tim DeKay, Lily Gao, Natalie Brown, Arnold Pinnock, Thomas Mitchell, Hayley Pace, Andrea Davis, Carlos Gonzalez-Vio, Damian Romeo, Darryl Flatman, Eric Woolfe, Patrice Goodman, Frankie Faison, Stacey Roca, Nazneen Contractor, Amanda Martínez, Danny Waugh, Naomi Gaskin, Lyndie Greenwood, Tony Munch
Distribúcia: Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.