Príbeh služobníčky - 4. séria (Handmaid´s Tale)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pribeh resizeTelevízna adaptácia románu Margaret Atwood z dielne HBO si razí svoju vlastnú cestu už od prvej série z roku 2017, ťažko ju tak vôbec nazývať adaptáciou, ide skôr o projekt založený na knižnej predlohe, po čase už značne od románu vzdialený a rozvetvujúci sa rôznymi novými a originálnymi smermi. Základ je však rovnaký, matka June sa stáva v diktátorskom Gileáde, novom to štátnom zriadení založenom na základoch bývalých Spojených štátoch amerických, služobníčkou v rodine manželov Waterfordových. Tu je pravidelne znásilňovaná dôležitým politikom Fredom pri rituáloch založených na kvázi kresťanských hodnotách spoločnosti. Dostáva nové meno Offred a bude všetkými silami bojovať za svoju slobodu a opätovné vlastníctvo vlastnej dcéry. Postupne sa zoznamujeme s ďalšími dôležitými postavami príbehu, Fredovou manželkou Serenou, krutou vedúcou nútených pracovných táborov Lýdiou, či Lukeom, manželom June a s ďalšími služobníčkami.

Popisovať, čo sa odohralo v predchádzajúcich troch sériách nemá príliš zmysel, pretože verní diváci to dobre vedia a pre nového fanúšika nemá určite Pribeh2 resizevýznam začínať in medias res v momente začiatku štvrtej série a seriál začne sledovať chronologicky od pilotu úvodnej sezóny. Pripomeňme, že „trojka“ skončila úspešným transportom niekoľkých desiatok detí do slobodnej Kanady, samozrejme, s výraznou výpomocou June. Seriál Príbeh služobníčky síce od začiatku jasne naznačil svoj progresívny myšlienkový základ a snaží sa látku stále modernizovať a oslovovať súčasné publikum, zároveň si však v prvom rade zakladá na deji a rozvíjaní všetkých naratívnych liniek. Na rozdiel od mainstreamovej kino produkcie sa nesnaží každý zločin zo strany žien stoj čo stoj obhajovať, Serena aj Lýdia majú síce svoje racionálne dôvody, prečo sa chovajú bezcharakterne, napriek tomu sú však ukázané vo svojom jadre ako zlí ľudia a systému sa podriaďujú do istej miery dobrovoľne a rady. Svoje temnejšie stránky má pochopiteľne aj June.

Štvrtá séria sleduje viacero dejových línií, June sa snaží stretnúť so svojou dcérou a Waterfordovci Pribeh3 resizečakajú vo vyšetrovacej väzbe na súd. Spôsob rozprávania a odklon od atmosféry je však už zreteľnejšie cítiť, tvorcovia sa nechcú stále opakovať a pripravili pre pravidelných divákov viac komornú a zároveň dejovo zovretejšiu sériu ako to bolo zvykom v minulosti. Pre istú časť publika môže ísť, samozrejme, o kameň úrazu a prvé menšie či väčšie sklamanie. Čaká nás aj menej kompozične premyslených záberov, ktoré by ste mali chuť si vystaviť ako obrazy do obývačky, stále však obraz korešponduje s dejom a dotvára pochmúrnu náladu diela. Katarzný záver by mal všetkých bez rozdielu uspokojiť, uzatvára sa totiž jedna dôležitá naratívna časť celého príbehu. Je v nej nakoniec viac emócií než by sa dalo počas sledovania úvodných epizód odhadnúť. Štvrtá sezóna už jasne dáva najavo, že sa tu nikto nebude hrať na empatiu, sympatiu či Pribeh6 resizenebodaj odpustenie starších aj novších hriechov, a to ani v prípade, ak sa chce hriešnik skutočne kajať a svoje prehrešky úprimne ľutuje. Seriál jasne stanovuje hranicu, za ktorú sa v prípade zločinov proti ľudskosti nikto za žiadnych okolností nemal dostať, inak ho stretne najtvrdší možný trest.

Najnovšia séria tak ešte viac oddeľuje od seba obidva znepriatelené tábory a začína po prvýkrát uzatvárať účty definitívnym spôsobom. Emócie June sú jasne stanovené, pri svojich nepriateľoch pociťuje nezvratnú a absolútnu nenávisť, pri svojich blízkych, a predovšetkým pri svojej dcére, oddanosť a nespochybniteľnú lásku. Desať epizód je vďaka pevne stanovenej rozprávacej štruktúre kvalitatívne veľmi vyrovnaných. Na jednej strane tak žiadna nesklame, ale asi máloktorú zaradíte medzi tie vôbec najlepšie, možno s výnimkou „zúčtovacieho“ finále The Wilderness, prípadne pre vás môže Pribeh8 resizebyť vrcholom piaty diel Chicago so stiesňujúcimi zábermi postapokalyptického Chicaga a jeho následného bombardovania. Séria končí síce opäť otvoreným záverom, do určitej miery vzhľadom na charakter finále však môžeme hovoriť o uspokojivom uzavretí jednej z najdôležitejších tráum hlavnej postavy a ak by zhodou veľmi nepravdepodobných udalostí nebola nakrútená ďalšia, piata séria, divák nebude musieť trpieť frustráciou z nedostatočného uzavretia ságy. Bola by to ale veľká škoda, pretože niektoré dejové linky a otázky stále čakajú na svoje absolútne konce a uspokojivé odpovede.

Pribeh5 resizePríbeh služobníčky: 4 séria (Handmaid´s Tale), USA, 2021
Dĺžka: 7 h 20 min (Minutáž: 44 min)
Manažéti projektu: Bruce Miller
Réžia: Elisabeth Moss, Colin Watkinson, Christina Choe, Richard Shepard
Predloha: Margaret Atwood (kniha)
Scenár: Bruce Miller, Kira Snyder, Jacey Heldrich, Nina Fiore, John Herrera, Dorothy Forten-berry
Kamera: Stuart Biddlecombe, Bérénice Eveno
Strih: Christopher Donaldson, Wendy Hallam Martin, Ana Yavari
Zvuk: Joe Morrow, Jane Tattersall
Scénografia: Larry Spittle
Masky: Alastair Muir
Hrajú: Elisabeth Moss, Max Minghella, Samira Wiley, Amanda Brugel, Madeline Brewer, Yvon-ne Strahovski, Zawe Ashton, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.