Výbušný kokteil (Gunpowder Milkshake)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vybusny kokteil 1Na poli žánrových filmov sa raz za čas objaví snímka, ktorá zmení pravidlá hry. Nastaví latku svojho spracovania tak vysoko až nasledujúce filmy v príslušnom žánri pôsobia zastaralo a nedostatočne. Jeden z filmov, ktorý zožal takýto úspech a ktorý sa snažia filmári napodobňovať, je John Wick, režiséra a bývalého kaskadéra Chada Stahelskiho. Klasickú premisu staromódného akčného filmu s drsným, životom ubitým hrdinom, bojujúcim proti mafii dvíhala choreograficky prepracovaná fyzická akcia, zachytená v dlhých, rýchlym strihom neprerušovaných záberoch. John Wick taktiež prekvapil zaujímavým filmovým svetom s vlastnými pravidlami, ktorý mu dodal až akýsi komiksový šarm. Spôsob akým režíroval Stahelski akciu bol špecifický a jeho vplyv na žáner akčného filmu je jasne znateľný. Predstava „kvalitnej akčnej scény bez použitia digitálnych efektov“, sa zmenila, posunula sa o level vyššie. John Wick si tak získal právom veľa fanúšikov. Od úspechu prvého dielu sa objavilo niekoľko filmov, ktoré sa snažili zviezť na jeho úspechu. Snímky, ako napríklad Atomic Blonde, Nikto a teraz aj Výbušný kokteil.

Vybusny kokteil 2Výbušný kokteil je režírovaný Navotom Papushadom, ktorý sa spolu s Ehudom Lavskim postaral aj o scenár. Po menších záležitostiach ide o prvý, veľký, hollywoodsky žánrový film tohto izraelského režiséra. V hlavných rolách ženskými hviezdami naplneného hereckého ansámblu sa predstavili Karen Gillan, Lena Headey, Chloe Coleman, Carla Grugino, Angela Bassett a Michelle Yeoh. Film si odbil svoju premiéru na streamovacej službe Netflix, avšak diváci ho budú mať možnosť vidieť i v kinách. Jeho hlavnou postavou je Samantha (Karen Gillan), elitná nájomná vrahyňa, ktorá pracuje pre Firmu - tajnú kriminálnu organizáciuVybusny kokteil 3, operujúcu po celom svete. Na svojej poslednej, mimoriadne riskantnej, misii je však vystavená skúške. Bude hájiť záujmy Firmy, alebo ochráni život nevinného, osemročného dievčatka Emily? Na prvý pohľad chladnokrvná vrahyňa si prekvapivo zvolí druhú možnosť, čím rozpúta peklo na zemi. Začína sa boj o prežitie, avšak Samantha nebude sama na vystreľovanie mozgov príslušníkov ruskej mafie. Na pomoc jej prídu záhadné „knihovníčky“, ktorých minulosť je spojená s tajomným svetom nájomných vrahov a jej dlho odlúčená a rovnako nebezpečná matka Scarlet (Lena Headey).

Film je akousi feministickou verziou spomínaného Johna Wicka, s jasnými metaforami na moderný Hollywood. Vybusny kokteil 6Zlej kriminálnej organizácii Firme, ktorú riadia muži, určujúci si vlastne pravidlá, sa postaví skupina nezávislých, silných žien. Politické vplyvy na modernú blockbusterovú tvorbu sú vo Výbušnom kokteili zreteľné, avšak nikdy neskĺznu do otravnosti. V príbehu plnia rolu ako marketingový trik, ktorý sa snaží lákať divákov do kina s prísľubom niečoho „iného“. Niečoho, čo sa klamlivo netvári len ako tuctový akčný film. Výbušný kokteil pritom zaujme hneď v prvých minútach svojím pôsobivým audiovizuálnym spracovaním a atmosférou. Zábery sú precízne komponované, plné farieb, niet snáď jediného v ktorom by nežiarilo neónové svetlo. Vybusny kokteil 4Film je celkovo nasiaknutý popovou estetikou, ktorá nepôsobí ako fanúšikovská pocta starším filmov, ale funguje samostatne v rámci sveta, ktorý tvorcovia vytvorili. Soundtrack skladateľa Haima Franka Ilfmana je taktiež jedným z najsilnejších aspektov filmu a s ľahkosťou vyzdvihuje väčšinu scén.

Je však škoda, že všetky spomínané klady sú v snímke využité v prospech celkovo priemerného filmu. Zápletka je úplne banálna, využitá len na dávkovanie akčných sekvencií. Tie sú na papieri pomerne originálne, zasadené do nevšedných lokácii. Avšak ich prevedenie nie je až na pár výnimiek Vybusny kokteil 7(bitka s ochrnutými rukami, záverečná konfrontácia v reštaurácii), ničím výnimočné. Papushadova réžia trochu zaostáva a film stráca s pribúdajúcimi minútami tempo a s ním aj divácku pozornosť. Absentuje i akékoľvek napätie, čo by až tak nevadilo, ak by bol Výbušný koktejl zábavnejší, ale nie je. Herci sú pritom dobre obsadení a Karen Gillan je v roli akčnej hrdinky vynikajúcou voľbou. Jej kostým a cielene „drevený“ herecký výkon sa mohli byť v lepšom filme až ikonickými aspektami. Výbušný kokteil je tak možno štýlovou, avšak veľmi priemernou akčnou snímkou, ktorá pôsobí ako adaptácia neexistujúceho komiksu. Kvázi originálny svet a koncepty, ktoré prezentuje, sme už videli niekoľkokrát v iných formách, no hlavný problém je v nevýraznej réžii, príliš jednoduchom scenári a neistých akčných scénach. Ambície sú síce citeľné, avšak čo z toho, keď o týždeň si na film ani nespomeniete.

Vybusny kokteil 5Výbušný kokteil (Gunpowder Milkshake), Francúzsko / USA, 2021
Dĺžka: 114 minút
Réžia: Navot Papushado
Scenár: Ehud Lavski, Navot Papushado
Kamera: Michael Seresin
Hudba: Haim Frank Ilfman
Produkcia: Alex Heineman, Andrew Rona, Didier Lupfer
Strih: Nicolas De Toth
Zvuk: Frank Kruse
Scénografia: David Scheunemann
Masky: Heike Merker
Kostýmy: Louise Frogley
Hrajú: Karen Gillan, Carla Gugino, Lena Headey, Freya Allan, Michelle Yeoh, Paul Giamatti, Angela Bassett, Chloe Coleman, Ralph Ineson, Adam Nagaitis a ďalší
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.