Halston (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

PHalston 1red tým, ako sa škótsky herec Evan McGregor rozhodol vziať túto rolu, údajne ani len netušil, kto je Halston. A musím priznať, že rozhodne nebol jediný. Elegantná miniséria nesúca názov po hlavnom protagonistovi zhmotňuje všetko, čím je každá biografická snímka – očarujúci celebritný život a trpký, no veľkolepý pád. Hviezda Roy Halston sa zrodila výrobou originálnych klobúkov, ktoré nosila i samotná Jackie Kennedy. No ako to už v prípade známych osobností často býva, jeho búrlivý, neviazaný život a do neba volajúce ego neustále sabotovali jeho kariéru. Podarí sa napokon Halstonovi získať späť svoje meno a desaťročia budovanú reputáciu?

Ewan McGregor kĺže životopisným filmom od spoločnosti Netflix so šarmom stelesňujúcim módneho návrhára, ktorý pomohol predefinovať americký štýl v odľahčenej limitovanej sérii pripomínajúcej jeho dedičstvo. Halston 2Niektoré sekvencie naznačovali prichádzajúcu filmovo-seriálovú senzáciu. Avšak, moje očakávania neboli v konečnom dôsledku maximálne naplnené a sledovanie tejto limitovanej série napokon nebolo až takým zážitkom. Dôvodom je možno snaha evokovať filmovú reč originálneho Paola Sorrentina. Miestami mi to pripomínalo slabý odvar filmov talianskeho režiséra a Halston tak vždy pôsobil iba ako nedokonalá verzia jeho režijného rukopisu. Bez finálneho pocitu estetického potešenia a monumentálnosti. Tú čiastočne kompenzuje samotným príbehom, ktorý sa odohráva väčšinou medzi pozlátkou a prebytkom celebrít zoskupených okolo slávneho Studia 54. Miniséria tak vyvoláva pocit explicitného luxusu a elegancie.

I keď v príbehu dominuje niekoľko silných, najmä ženských charakterov, vrátane Lizy Minnelli (Krysta Rodriguez), Halston 3Elsy Peretti (Rebecca Dylan) či Eleanor Lambert stvárnenej ikonickou Kelly Bishop zo seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov, toto je rozhodne „one man show“ v podaní Evana McGregora. Halston má extrémne zložitú postavu, no v prípade biografických filmov nie je v podstate ničím originálna. Podobne ako väčšinu celebrít aj jeho neustále sužujú spomienky na problematické dospievanie. Práve neľahké udalosti z jeho detstva sú zdrojom absencie sebadôvery, strachu s vytvárania intenzívnych dlhodobých vzťahov a inklinovania k outsiderom i niekoľkým „vyvrheľom“ v spoločnosti silne pripomínajúcim akúsi novodobú stratenú generáciu. Tieto pocity zvyčajne kompenzuje neviazaným sexom, orchideami a kokaínom. Ako mnohých iných umelcov aj Halston verí v svoj talent, no neskutočne ho irituje druhá, nie kreatívna, stránka módneho priemyslu – Halston 4biznis. Jeho značka sa však, paradoxne, úplne spoliehala na masovú konzumnú spoločnosť.

Napriek tejto pomerne vyčerpávajúcej charakteristike hlavného protagonistu je vcelku náročné sa s ním stotožniť. Rovnako ako Halston zakaždým vycúva vo vzťahoch v momente, keď začínajú byť príliš vážne, ani režisér Daniel Minahan nepreniká hlbšie do jeho vnútra. Zámerne tak vytvára emocionálny odstup medzi príbehom a jeho publikom. S Halstonom si divák vytvára vzťah až približne v posledných dvoch častiach minisérie. Teda, v momente domino efektu, keď sa jeho impérium i meno začínajú postupne rúcať, Halston stráca svojich najbližších spolupracovníkov a nastáva jeho čiastočná premena. Čiastočné preto, lebo ako povedal: „Reviews doesn’t matter.“ Aj naďalej.

Halston 5Je zjavné, že tento príbeh sa nemôže skončiť dobre. A ani tak tomu nie je. Séria predstavuje hon za dedičstvom, ktoré chce svetoznámy dizajnér zanechať na tomto svete. Prostredníctvom svojej tvorby sa tak symbolicky stáva nesmrteľným. Je to aj hlavný dôvod, prečo si Halston buduje svoje módne impérium. O to väčšie sklamanie a nechuť prichádza, keď je nútený uzavrieť dohodu s J. C. Penneyom za miliardu dolárov. Nikdy totiž nečakal, že klesne až tak nízko. Práve tu prichádzame aj na najzaujímavejšiu analógiu medzi biografickou minisériou a jej scenáristom Ryanom Murphym, ktorý podpísal rozsiahlu dohodu so spoločnosťou Netflix a vyrovnáva sa s otázkou, či zvyšovanie produktivity znamená znižovanie kvality. O čom vlastne svedčí i jeho uplynulá tvorba, vrátane minisérie Halston.

Halston 6Halston, USA, 2021
Dĺžka: 4 h (Minutáž: 45–53 min)
Manažér projektu: Sharr White
Réžia: Daniel Minahan
Predloha: Steven Gaines (kniha)
Scenár: Ian Brennan, Ryan Murphy, Sharr White, Ted Malawer
Kamera: Tim Ives, William Rexer
Produkcia: Lou Eyrich, Donna E. Bloom, Todd Nenninger, Shelly Westerman, Ted Malawer, Reilly Smith
Strih: Shelly Westerman, Shelby Siegel
Zvuk: Mariusz Glabinski
Scénografia: Mark Ricker
Masky: Patrick Alemi
Kostýmy: Jeriana San Juan
Hrajú: Ewan McGregor, Rory Culkin, Rebecca Dayan, Krysta Rodriguez, Sullivan Jones, Mary Beth Peil, Vera Farmiga, Andrew Elvis Miller, Bill Pullman a ďalší
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.