Predstierajme, že je všetko v poriadku (Pretend it’s a City)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Predstierat resizeMusím priznať, že Fran Lebowitz som pred zapnutím tohto seriálu nepoznala. Meno mi bolo bolo odniekiaľ známe, no nevedela som nič o jej spisovateľskej činnosti. A nič o jej sarkastickom humore, ktorý teda rozhodne nie je pre každého. Americká autorka, spíkerka a príležitostná herečka je známa svojimi trpkými spoločenskými komentármi k americkému spôsobu života, ktorý vníma citlivo a prostredníctvom optiky „mesta, v ktorom nikdy nie je nuda“, v New Yorku.

Hlavnou premisou dokumentárnej série Predstierajme, že je všetko v poriadku sú nekonečné rozhovory medzi Fran Lebowitz a Martinom Scorsesem. Takýto scenár v nejednom divákovi, úplne logicky, môže evokovať tri a pol hodiny konverzačnej nudy. Neuľahčuje nám to ani samotný Scorsese, ktorý sa Predstierat2 resizevôbec neunúva svoju respondentku publiku predstaviť. Spolieha sa na to, že aj ten najmenej zasvätený divák si na ňu rýchlo zvykne a bude ju vnímať ako pozorovateľku kultúrneho života v New Yorku. Aj ja som seriál začala konzumovať v miernej rozpačitosti. Tá však v  tomto prípade po niekoľkých záberoch a hŕstke štipľavých vtipov Fran Lebowitz pominula. Čím ďalej seriál zachádza, tým je zaujímavejší a stáva sa prijateľným pre jeden dobre strávený filmový večer. A je neuveriteľné s akou ľahkosťou, dynamikou a sofistikovanou sebareflexiou.

Okrem Fran Lebowitz a Martina Scorseseho sa totiž zo záberov postupne vynárajú ďalší ľudia. Nielen členovia filmárskej crew tejto dokumentárnej minisérie, ale aj tí, ktorí sa prirodzene objavili na danej lokácií. Kamera sa na začiatku i na konci vzďaľuje a odhaľuje pozadie mizanscény vytvorenej z Predstierat4 resizenávštevníkov baru, divákov v talkshow, kde vystupuje toto režijno-spisovateľské duo, či jednoducho z ľudí z davu newyorkských ulíc. Sú to prvky autentického newyorského života, a zároveň tie najlepšie momenty v Pretend It’s a City.

Okrem spojenia klipov z verejných rozhovorov a b-rollov Lebowitz predierajúcej sa preplnenými ulicami Manhattanu, je podstatné časť seriálu sústredená aj na rozhovory z opačných koncov stola. Je to skutočne elegantná forma reminiscencie na starých priateľov, hromadenia spomienok a oživenia dávnych stretnutí. Napríklad aj stretnutie starého tímu zo Scorseseho dokumentárneho filmu s Lebowitz Public Speaking (2010). Scorsese využíva niektoré zábery z tohto filmu (aj iných) a prelína ich s anekdotami americkej spisovateľky v reálnom čase. Obohacuje ich o potulky v slávnom múzeu umenia v Queense s modelom New Yorku a o satirické Predstierat3 resizescénky zo starších talk show. A to nielen so samotným Scorsesem, ale aj Spikeom Lee alebo Alecom Baldwinom.

Je úžasné počúvať rozmanité životné príbehy naprieč päťdesiatimi rokmi úspešnej kariéry tejto spisovateľky. Od nocí prebdených s najväčšími jazzovými a divadelnými legendami, cez architektúru, studenú vojnu, let lietadlom, aukcie diel Picassa či newyorskú burzu cenných papierov, až po vysvetlenie, prečo Lebowitz chodila po meste bosá. Spontánnosť Fran Lebowitz slúži na to, aby sa rozpadli nudnejšie časti série. V momente, keď sú konverzácie prehnane ilustratívne a pôsobia skôr ako povinná jazda, zasahuje Lebowitzovej fascinujúca satira. A to všetko je poctivo popretkávané anekdotami na súčasnú newyorskú spoločnosť, na ktorú má Lebowitz vždy názor a prirodzené Predstierat6 resizezmätenie vyplývajúce z nových trendov aktuálnej spoločnosti, kde ako hovorí Lebowitz „everyone lives in the world of one“.

Predstierajme, že je všetko v poriadku je retrospektíva pohľadu jednej ženy na ikonické osobnosti a miesta, ktoré formovali jej vzťah a city k mestu, kde býva. Sedemdielna séria síce nie je nevyhnutná na vzhliadnutie, no napriek tomu je viac ako fascinujúca. Tí, ktorí zdieľajú buď lásku k tomuto mestu, vášeň tohto páru k mestu, sarkastický humor alebo svoje názory na jeho postupný vývoj, pravdepodobne radi využijú príležitosť strávenú v ich virtuálnej spoločnosti.

Predstierat5 resizePredstierajme, že je všetko v poriadku (Pretend It’s a City ), USA, 2021
Dĺžka: 3 h 29 min. (Minutáž: 26–32 min.)
Réžia: Martin Scorsese
Kamera: Ellen Kuras
Hrajú: Fran Lebowitz, Martin Scorsese, Alec Baldwin, Spike Lee, Olivia Wilde
Strih: David Tedeschi, Damian Rodriguez
Scénografia: Teri Bella
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSDT cz. a Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.