Mrazivá pasca (The Ice Road)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Mraz resizeGurty (Marcus Thomas) je veterán z vojny v Iraku. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou a afáziou, čo jeho schopnosti komunikovať s okolím niekedy dosť komplikuje. Menej tolerantní jedinci si ho preto radi doberajú. Keď však treba rozobrať alebo narýchlo dať dokopy pokazený motor, zvykne bez zaváhania svojimi šikovnými rukami zlomiť aj časový rekord. Jeho brat Mike (Liam Neeson) nevidí rád, ak s Gurtym kolegovia – kamiónisti jednajú neúctivo a tak čas od času niekoho z nich preventívne preklepne. Problémom je, že to za posledných desať rokov urobil už toľkokrát, že nájsť pre nich oboch po následnej výpovedi ďalšie pracovné miesto nebude rozhodne ľahké.

Vo chvíli, keď Mike vyčítavo spochybní Gurtyho sen o ich vlastnom kamióne ako niečo nedosiahnuteľné, príde mu na mobil správa. Výbuch v bani v kanadskej Manitobe uväznil pod povrchom 26 baníkov. Jim Goldenrod (Laurence Fishburne), špecialista na nákladnú prepravu po ľade, hľadá Mraz2 resizedobrovoľníkov na veľmi nebezpečnú cestu s úmyslom prepraviť potrebnú vrtnú techniku. Tá by mohla baníkov vyslobodiť skôr, ako im dôjde kyslík, no na leteckú prepravu je príliš ťažká. Na cestu sa tak vydávajú tri kamióny, pričom ich novo zloženú posádku ešte doplní mladá aktivistka za práva Indiánov Tantoo (Amber Midthunder), ktorú sa Jimovi Goldenrodovi podarilo dostať na kauciu z väzenia a podozrivo nevinne sa tváriaci zástupca ťažobnej spoločnosti Varnay (Benjamin Walker). Tantoo dokáže v šmyku na veľmi neistej vozovke zaparkovať kamión presne na milimeter, tam kde chce, spôsobom, pri ktorom by bežný držiteľ vodičského oprávnenia typu B pravdepodobne zdemoloval polovicu parkoviska. A Varnay... Tomu možno o záchranu baníkov ani veľmi nejde. Dokonca sa z neho môže vykľuť aj slizký sabotér.

Mrazivá pasca v mnohom pripomenie klasickú francúzsko-taliansku Mzdu strachu režiséra Henri-Georgesa Clouzota z roku 1953, takmer až existenciálnu nervydrásajúcu cestu po vratkých juhoamerických cestách s nákladom nestabilného nitroglycerínu na korbe. Aj nemenej pútavý americký remake Čarodejník v réžií Williama Friedkina z roku 1977 s Royom Schneiderom v hlavnej úlohe. To Mraz3 resizevšetko krížené s populárnou dokumentárnou sériou Ice Road Truckers vysielanou History Channel v jedenástich sezónach od roku 2007. Režisér a scenárista Jonathan Hensleigh sa však vo svojom filme nesnaží o žiadne príliš „duchaplné“ existenciálne odbočky. Verný odľahčenej forme katastrofického filmu v štýle 90. rokov (aký v jeho vlastnej filmografií charakterizuje napríklad spolupráca s J. J. Abramsom na scenári k filmu Armageddon), celkom vkusne rozohráva remeselne veľmi náročne realizovateľnú akciu. Divák umorený letnými horúčavami sa má pri filme v prvom rade pohodlne uvelebiť do sedadla, vypnúť mozog a nechávať sa osviežiť adrenalínovým kľučkovaním protagonistov na zradnom a nevyspytateľnom ľade.

Ľadová cesta, ktorá pre nich predstavuje jedinú možnosť, ako vôbec dôjsť do cieľa a prepraviť toľko potrebný náklad, nie je práve najbezpečnejšia. Dej sa odohráva v apríli, mesiac po sezóne jej bežného používania. Počas chladných nocí ľad ešte môže mať dostatočnú hrúbku na to, aby sa autá podeň neprepadli. Keď však zasvieti slnko a šoféri neodhadnú správnu rýchlosť prepravy – nesmú ísť ani príliš pomaly, ani prirýchlo -, nedokážu správne manévrovať pri šmyku na roztopenej mokrej ploche alebo sa Mraz4 resizenevyhnú nevyspytateľným tlakovým vlnám vody pod povrchom, môže sa z ich záchrannej misie stať misia samovražedná. A, samozrejme, skromná skupinka postáv je počas celého príbehu vystavená takmer všetkým možným problémom, ktoré sa im v podobných podmienkach môžu stať. Na jednej strane to robí príbeh atraktívnym a pútavým, no na druhej tiež značne pritiahnutým za vlasy. Nie úplne všetky postavy prežijú. Tie, ktoré však áno, zažijú veci, aké by posádka každého jednotlivého nákladiaku pravdepodobne nikdy nezažila. Problémov je na jednu cestu niekedy až príliš. Napriek tomu postavy vstanú, oklepú sa a pokračujú ďalej. Pre potreby zábavnosti prezentovaného aj fyzikálne zákony platia len vtedy, keď to scenáru Jonathana Hensleigha vyhovuje.

Kamera Toma Sterna efektne sníma krásnu zasneženú krajinu. Obzvlášť mrazivo však pôsobia pútavé pohľady na podvozky prechádzajúcich nákladiakov spod ľadu aj s nepatrnými bublinkami vzduchu vo výhľade. Hudba Maxa Aruja dodáva filmu správne patetický hrdinský motív aj rytmické klepanie bicích v staršom, zimmerovskom štýle. Dve tretiny príbehu odohrávajúce sa na ľadovej ploche vystavujú väčšinou sympatické postavy – nič viac, ale tiež nič menej ako žánrové figúrky jednému krkolomnému kaskadérskemu kúsku za druhým. Paralelne s tým má divák možnosť zahliadnuť aj boj o život Mraz8 resizezavalených baníkov, úvahy o usmrtení zranených, aby mohli zdraví dlhšie dýchať míňajúci sa kyslík, či ich pokusy komunikovať prostredníctvom morzeovky so zamestnávateľom na povrchu. Keď dôjde na pochybnosti o tom, že výbuch v baniach nebola len nešťastná nehoda, film ponúkne ešte pomerne zaujímavý zvrat. Následne však s postupnými vybavovaniami si účtov so sabotérmi akcia v porovnaní so všetkými tými atraktívnymi kúskami na ľade, ktoré im predchádzali, mierne zovšednie a film začne pozvoľna strácať dych.

Liam Neeson vo svojom údajne poslednom akčnom filme konečne nestvárňuje žiadneho pomstiteľa, ani paranoika vmanipulovaného antagonistami do úlohy zdanlivého teroristu. Je sympaticky zásadový, za volantom rozvážny, no neraz dokáže zneškodniť súpera jedinou dobre mierenou ranou päsťou. Je radosť vidieť ho tiež po boku vždy charizmatického Laurencea Fishburnea, hoci scenár charaktery oboch vykresľuje viac-menej len skratkovito. Traumatizovaný Gurty Marcusa Thomasa síce vnáša do deja aj citlivejšie momenty a s nimi tiež intenzívnejšie napätie. Svojou neschopnosťou správne Mraz7 resizekomunikovať s okolím vyvolá tiež pár súcitných úsmevov. Keď však dôjde na akciu je rozhodne tým najlepším pomocníkom na správnom mieste. Ani mladá rebelka Amber Midthunder nesklame. A napriek tomu, že je z hereckého obsadenia asi najmladšia, či pôsobiaca tiež najkrehkejšie, sebavedomo sa vyrovná svojím skúsenejším kolegom. Pod nenápadným zovňajškom antagonistického Benjamina Walkera sa skrýva neúnavný a takmer nezničiteľný súper. Vychutnáva sa každý negatívny rys svojej úlohy. Hoci v porovnaní s účinkami praskajúceho ľadu všade naokolo, je pre protagonistov už možno aj trochu nadbytočným súperom.

Nie je toho málo, čo Mrazivá pasca divákovi ponúka – teda pokiaľ si žiada v prvom rade remeselne zručne nakrútenú, odľahčene nepravdepodobnú, dynamickú akčnú zábavu. Návštevníkov klubových kín asi veľmi neosloví a pracovníci BOZP z neho budú mať určite nočné mory...

Mraz5 resizeMrazivá pasca (The Ice Road), USA, 2021
Dĺžka: 109 minút
Réžia: Jonathan Hensleigh
Scenár: Jonathan Hensleigh
Kamera: Tom Stern
Hudba: Max Aruj
Strih: Douglas Crise
Scénografia: Arvinder Greywal
Kostýmy: Heather Neale
Producenti: David Buelow, Al Corley, Lee Nelson, Bart Rosenblatt
Hrajú: Liam Neeson, Laurence Fishburne, Marcus Thomas, Amber Midthunder, Benjamin Walker, Holt McCallany, Matt McCoy, Martin Sensmeier, Matt Salinger, Bradley Sawatzky, Adam Hurtig, Marshall Williams, Paul Essiembre, Arne MacPherson, Gabriel Daniels, Lauren Cochrane, Al Corley, Alicia Johnston, Darcy Fehr
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.